Pierderile de memorie asociate varstei a treia ar putea fi reversibile, afirma oamenii de stiinta americani, autorii unui studiu in care acestia au reusit sa imbunatateasca memoria unor soareci in varsta, prin controlarea activitatii unei gene.

Ajunse la o anumita varsta, tot mai multe persoane se tem ca sufera de un inceput de Alzheimer atunci cand nu isi mai amintesc locul in care si-au lasat cheile de la casa sau alte obiecte. Un studiu publicat recent in revista Science Translational Medicine a adus dovada care atesta faptul ca pierderile de memorie asociate varstei inaintate si cele asociate maladiei Alzheimer au doua cauze distincte, informeaza lefigaro.fr.

In acest studiu, coordonat de medicul Eric Kandel, laureat al premiului Nobel pentru medicina pe anul 2000, cercetatorii de la Universitatea New York au analizat mai intai, post-mortem, creierele a opt persoane decedate intre varstele de 33 si 88 ani. Analizele efectuate pe tesuturi cerebrale au permis izolarea unei proteine a carei sinteza scade considerabil odata cu inaintarea in varsta, scrie mediafax.

Cercetatorii americani au incercat apoi sa confirme rolul acestei proteine, denumita "RbAp48", pe soareci. Pentru acest lucru, ei au creat soareci modificati genetic pentru ca gena care controleaza sinteza de RbAp48 sa nu se manifeste. Acesti soareci, desi tineri, aveau o memorie la fel de slaba ca aceea a rozatoarelor cu varste de patru ori mai mari. Alti soareci au fost modificati in sens invers, pentru a produce acea proteina in doze importante.

"Aceste experimente arata ca modificand exprimarea genei, este posibil sa se restaureze performantele de memorie la soarecii batrani", a explicat profesorul Serge Laroche, directorul Centrului de stiinte neuronale din cadrul Universitatii Paris-Sud. "Problema consta in complexitatea mecanismelor moleculare ale memoriei si a nivelurilor de deficienta, care pot sa varieze de la un individ la altul", a adaugat el.

Citeste si:
Analiză făcută din birou. Un salariu de 1.400 de lei, suficient...
Analiză făcută din birou. Un...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.