Somnul poate fi perturbat in noptile cu Luna plina, afirma cercetatorii elvetieni, intr-un studiu care reprezinta, dupa parerea lor, prima dovada stiintifica a influentei pe care ciclul lunar o are asupra somnului.

Cercetatorii elvetieni, coordonati de Christina Cajochen de la Spitalul psihiatric universitar din Basel, au studiat 30 de voluntari, in timp ce acestia dormeau intr-un laborator.

Oamenii de stiinta au monitorizat activitatea cerebrala, miscarile globului ocular si au masurat secretiile hormonale. Cercetatorii au ajuns astfel la concluzia potrivit careia calitatea somnului se schimba odata cu ciclurile lunare. In noptile cu Luna plina, activitatea cerebrala asociata cu faza profunda a somnului scade cu 30%, iar oamenii au nevoie cu cinci minute mai mult pentru a adormi si dorm in medie cu 20 de minute mai putin, precizeaza autorii acestui studiu publicat joi in revista Current Biology, scrie MEDIAFAX.

Participantii la experiment au estimat ca somnul lor a avut o calitate mai putin buna in noptile cu Luna plina si prezentau in acele nopti cele mai mici concentratii de melatonina, un hormon care regularizeaza somnul si ciclurile veghe-somn.

"Ciclul lunar pare sa aiba o influenta asupra somnului uman, chiar daca «nu vedem Luna» si nu stim «ca este o noapte cu Luna plina»", a declarat Christina Cajochen.

Influenta lunara este deja cunoscuta asupra unor animale, mai ales marine, pentru care Luna influenteaza comportamentele de reproducere.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.