Arheologii au anuntat, joi, ca au descoperit mumiile unor femei intr-un urias mormant regal din Peru, acestea oferind o serie de informatii valoroase despre enigmaticul imperiu Wari care a controlat teritoriile din Anzi cu mult timp inainte de succesorii sai, mult mai cunoscutii incasi.

"Pentru prima data in istoria arheologiei din Peru am descoperit un mormant imperial care apartine imperiului si culturii Wari", declarat arheologul Milosz Giersz, citat de Reuters.

Oamenii de stiinta au spus ca aceasta descoperire ii va ajuta sa descifreze misterele populatiei din Muntii Anzi, cu multe secole inainte de ascensiunea Imperiului Incas, a carui viata a fost descrisa in detalii de cuceritorii spanioli.

Mormantul regal, descoperit in urma cu cateva luni in situl El Castillo de Huarmey, la aproximativ 300 de kilometri de Lima, contine obiecte din aur, ceramica si 63 schelete vechi de circa 1.300 de ani, scrie MEDIAFAX.

Multe dintre trupurile gasite in camera mortuara au apartinut unor femei mumificate stand in pozitie verticala - indicand apartenenta lor la familia regala si sugerand faptul ca femeile Wari detineau mai multa putere decat se credea.

"Femeile au fost inmormantate cu cercei frumos decorati, realizati din metale pretioase, despre care s-a crezut in trecut ca erau folosite doar de barbati", a declarat arheologul Patrycja Przadk.

Istoricii cred ca regatul Wari, care a dominat regiunea intre anii 600 e.n. si 1100 e.n., au fost primii oameni care au unit intr-un singur imperiu triburi diferite intr-o retea sofisticata in regiunea Anzilor Peruvieni.

Bioarheologul Wieslaw Wieckowski spune ca sase schelete nu erau infasurate in textile si par sa fi fost sacrificii umane aduse femeilor mumificate din elita regala.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.