O "aproape" SuperLuna, fenomen astronomic in timpul caruia Luna Plina se afla la cea mai mica departare de Terra, va fi vizibila duminica, la ora 19:56, potrivit Observatorului Astronomic "Amiral Vasile Urseanu" din Bucuresti.

Conform cercetatorului Adrian Sonka de la Observatorul Astronomic din Bucuresti, SuperLuna se produce duminica, de la ora 14:11, cand este zi afara si Luna este sub orizont.

"Din pacate Luna Plina nu se vede ziua pentru ca faza inseamna ca Luna se afla in partea opusa Soarelui: cand este Soarele pe cer nu este si Luna. In aceasta faza, Luna rasare la apusul Soarelui si apune la rasaritul acestuia. Pentru ca la ora 14.00 Soarele este pe cer, Luna nu va putea fi vazuta, fiind sub orizont", explica Adrian Sonka.

Potrivit MEDIAFAX, el precizeaza ca va trebui "sa ne multumim" cu o "aproape SuperLuna", pe care o vom vedea la ora 19:56, cand se va afla deja la 357.040 kilometri de Pamant, mai departe cu zeci de kilometri decat s-a aflat la departarea minima (pe 23 iunie, ora 14:11, la 356.990 km).

"Pana si faza Lunii este mai putin «Plina» decat la ora 14:32, deci vom vedea o aproape SuperLuna (...) Vom vedea o Luna Plina mai mare decat de obicei pentru ca se va afla destul de aproape de orizont, producandu-se acelasi efect (o iluzie optica) ca la rasaritul sau apusul Soarelui/Lunii", spune cercetatorul.

Potrivit acestuia, urmatoarele superLuni pana in 2020 vor avea loc: in august 2014, septembrie 2015, noiembrie 2016, ianuarie 2018, februarie 2019 si aprilie 2020.

"De fapt o superLuna in adevaratul sens al cuvantului se va produce pe 28 septembrie 2014, cand se va afla la 356.877 km, in faza de 100% (Luna Plina), la o ora 4:45 dimineata", mai spune Sonka.

Fenomenul de SuperLuna, care ofera satelitului natural al Terrei un aspect iesit din comun, este adeseori asociat in credinta populara cu stigmatul unor dezastre naturale, precum cutremure, tsunami, inundatii, taifunuri si cicloane, dupa cum informa, pe 19 iunie, cnet.com.

SuperLuna este un fenomen astronomic care are loc la fiecare 14 luni, in timpul caruia satelitul natural al planetei noastre se afla in faza de Luna plina si va aparea mai mare si mai stralucitor decat in oricare alta noapte din 2013.

Citeste si:
Viktor Orban (Ungaria): Fenomenul migraționist a împărțit în două...
Viktor Orban (Ungaria):...

In ciuda scenariilor apocaliptice legate de SuperLuna existente in credinta populara, cercetatorii de la NASA au anuntat ca nu au descoperit nicio corelatie directa intre dezastrele naturale de pe Terra si apropierea Lunii de Terra.

In timpul fenomenului de SuperLuna, Pamantul, Soarele si Luna sunt aliniate - Terra aflandu-se intre Luna si Soare. Fortele grativationale exercitate pe Terra de Luna si Soare determina cresterea si scaderea mareelor, fapt care i-a determinat pe "alarmisti" sa creada ca exista o legatura intre SuperLuna si calamitatile naturale.

Potrivit NASA, mareele din timpul fenomenului de SuperLuna sunt doar cu cativa centimetri mai inalte decat cele produse in noptile obisnuite.

In 2013 au mai fost deja cateva SuperLuni, insa niciuna dintre ele nu s-a produs in timpul fazei de Luna plina.

Citeste si:
Eclipsă de Soare vizibilă în România. Când va avea loc și cât va dura
Eclipsă de Soare vizibilă în...

Potrivit site-ului EarthSky, o alta Luna plina la fel de apropiata de Terra va putea fi vazuta abia in august 2014.

SuperLuna reprezinta acel fenomen astronomic care consta in suprapunerea fazei de Luna plina sau Luna noua cu pozitia Lunii la perigeul traiectoriei sale circumterestre.

SuperLuna este un termen nou introdus in astronomia moderna si a fost inventat de astronomul Richard Nolle in 1979.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.