Populatia Terrei ar putea ajunge la 11 miliarde de oameni pana in anul 2100, o prognoza care depaseste cu 800 de milioane de persoane o previziune precedenta din 2011, potrivit unei noi analize de ordin statistic.

Aceasta crestere a populatiei mondiale va avea loc datorita faptului ca numarul nasterilor din Africa nu a scazut la fel de repede si de mult pe cat aratau proiectiile statistice initiale.

"Rata natalitatii din Africa a incetinit sau s-a oprit la un nivel mai ridicat decat prevazusem initial si, ca urmare, populatia din Africa va creste", a declarat coautorul acestui studiu, Adrian Raftery, profesor de statistica la Universitatea Washington.

Organizatia Natiunilor Unite (ONU) a anuntat ca populatia Terrei a ajuns la 7 miliarde de persoane in octombrie 2011 - o crestere uluitoare, in conditiile in care doar 5 milioane de oameni traiau pe Terra in anul 8000 i.e.n. si doar 1 miliard in 1805.

Expertii se asteapta ca aceasta crestere uriasa a populatiei mondiale sa duca la o crestere si mai mare a populatiei din marile orase, fapt care ar putea sa agraveze problemele de mediu. In prezent, populatia Africii este de 1,1 miliarde de oameni, insa ea va creste pana in 2011 de aproape patru ori si va ajunge la 4,2 miliarde de persoane, scrie MEDIAFAX.

Potrivit estimarilor, populatia de pe celelalte continente nu va cunoaste schimbari dramatice. Europa ar putea cunoaste o mica scadere a populatiei sale, intrucat acest continent continua sa inregistreze un ritm de innoire negativ, ca urmare a faptului ca numarul deceselor este mai mare decat cel al nasterilor.

Noua analiza statistica a folosit o metoda de calcul mai sofisticata pentru estimarea sperantei de viata, metode actualizate de previzionare a natalitatii si o serie de date recente privind populatia.

Noul model prevede ca populatia mondiala va ajunge cel mai probabil la un numar cuprins intre 9 miliarde si 13 miliarde pana in 2100. In schimb, estimarile de crestere a populatiei realizate de ONU sustin ca rata medie a natalitatii ar putea creste cu 0,5 copii per femeie, iar acest fapt va duce la o crestere mai mare a populatiei mondiale la sfarsitul acestui secol - intre 7 miliarde si 17 miliarde.

Citeste si:
Rămânem tot mai puțini: Cu cât ar putea să scadă populația României...
Rămânem tot mai puțini: Cu...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.