Persoanele care nu dorm suficient prezinta o predispozitie mai mare pentru a-si insela partenerii de viata, potrivit unui studiu publicat recent in Harvard Business Review si citat de MEDIAFAX.

Un nou beneficiu al somnului, descoperit de curand, este acesta: oamenii ar putea sa nu isi mai insele partenerii de viata daca vor dormi suficient in fiecare noapte.

Oamenii de stiinta au descoperit ca acea regiune din creier care guverneaza capacitatea de autocontrol este afectata de lipsa somnului si acest fapt ii poate face pe oameni sa ia decizii proaste.

Lipsa somnului duce la eliminarea glucozei din cortexul prefrontal, conducand astfel la disparitia autocontrolului. Intrucat autocontrolul ii ajuta pe oameni sa reziste in fata tentatiilor, un somn insuficient sau intrerupt poate sa ii faca pe unii oameni sa cedeze mai usor in fata ispitelor, inclusiv sa isi insele partenerii de viata.

Atunci cand oamenii isi folosesc capacitatea de autocontrol, ei consuma glucoza din cortextul prefrontal, iar atunci cand toata glucoza este consumata, ei tind sa adopte comportamente reprobabile. Este suficienta o scurta intrerupere in ciclul somnului pentru ca oamenii sa isi piarda autocontrolul, avertizeaza autorul acestui studiu, Christopher Barnes.

In acest studiu, autorii sai au constatat o diferenta de doar 22 de minute intre duratele medii ale somnului pentru cei care au inselat si cei care au ramas fideli partenerilor lor de cuplu.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.