A venit vara si plajele s-au impanzit de domnisoare care aspira la statutul de zeita de bronz. Dar te-ai intrebat vreodata ce se intampla de fapt cand te bronzezi?

Daca stai prea mult expus la soare, radiatiile ultraviolete penetreaza pielea si risca sa-ti afecteze RNA-ulsi ADN_ul. Pentru a preveni aceasta deterioare genetica, coprul da semnalul ca poielea sa elibereze o substanta numita melanina. Pielea se inchide la culoare pentru a reduce nivelul de radiatii ultraviolete obsorbite de piele.

Apoi, radiatiile stimuleaza productia de melanina noua (melanogeneza).

In cadrul acestui proces, melanocitele creaza pigmentul si apoi il expulzeaza din celule. Pielea se inchide la culoare si absoarbe radiatiile UV pe care le transforma in caldura. Bronzul devine evident dupa cateva ora de la expunerea la soare si tine mai mult decat bronzul obtinut intr-o prima etapa, din inchiderea la culoare a melaninei deja existente.

Daca va intrebati "de ce ne ardem", raspunsul este simplu. Expunerea la radiatiile UV nu ar trebui sa depaseasca abilitatea corpului de a produce melanina. De aceea persoanele care sunt foarte palide (cu foarte putina melanina) se ard cel mai usor. Corpul incearca sa previna deterioarea ADN-ului prin cresterea circulatiei de sange in zona expusa la soare.

Prin urmare temperatura creste si zona se inroseste. Celulele albe ajung si ele la fata locului, ceea ce determina senzatia de durere, sau felul corpului de a ne spune ca este cazul sa stam la umbra. In cele din urma, celule expuse la prea multe radiatii mor si stratul de piele se decojeste.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.