Paștele ortodox nu a mai picat pe data de 24 aprilie de cel puțin zece ani, iar în următorul an când Învierea va fi pe această dată este 2039. Deși anul acesta vom avea parte de cel mai scump Paște, românii nu vor omite tradițiile, obiceiurile și mai ales bucatele care alcătuiesc această sărbătoare. Printre activitățile din această perioadă se strecoară și o scurtă plimbare prin târguri, unde deja este forfotă în multe orașe din țară. Atelierele de pictură şi olărit, iepuraşi, dar şi căsuțele cu suveniruri, decoraţiuni, jucării şi delicii culinare i-au atras pe turiști din primele minute după deschidere.

Paște 2022. Cele mai frumoase târguri din țară

Ouăle reprezintă unul dintre simbolurile pascale care nu trebuie să lipsească din meniul festiv, iar vizitatorii care au ajuns în Cetatea Medievală din Oradea au învăţat o metodă inedită de încondeiere, veche de secole. Un labirint verde, un atelier de încondeiat ouă și unul de pictură, cât și o întâlnire cu un clovn care modelează baloane sau iepuri.

Tot în curtea Palatului Princiar vizitatorii au fost întâmpinaţi de mai multe food truck-uri, cu burgeri şi deserturi, dar şi delicioasele plăcinte şi deja legendarul kurtos. De asemenea, și la Sibiu a fost multă lume. După trei ani de pauză, din cauza pandemiei, expozanți din toate colțurile țării au venit cu diverse produse, de la dulciuri, decorațiuni și jucării. Târgul de Paște de la Oradea va afi deschis până în data de 25 aprilie, iar cel de la Sibiu până pe 26.

Data Paștilor

Conform primului conciliu de la Niceea, data Paștilor este „prima duminică după prima lună plină care cade după sau de echinocțiul de primăvară”. În timp ce Biserica Romei și Bisericile Protestante iau în considerare echinocțiul real de primăvară, bisericile ortodoxe și greco-catolice pornesc calculul de la ziua de 3 aprilie, socotită drept echinocțiu (21 martie pe stil vechi).

Față de celelalte sărbători creștine, care depind de mișcarea pământului în jurul soarelui, ziua în care se celebrează Învierea Domnulu depinde atât de mișcarea pământului în jurul soarelui, cât și de cea a lunii.


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 19 Aprilie 2022 - 10 : 04

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.