Economiile tarilor BRIC (Brazilia, Rusia, India si China) le devanseaza pe cele din tarile G7 cu peste o treime (35%) la capitolul atragerii de investitii straine directe (ISD), potrivit unui nou studiu al UHY, reteaua internationala a companiilor independente care ofera servicii de contabilitate si consultanta.

Conform UHY, anul trecut, fluxurile totale de ISD au reprezentat 2,3% din PIB-ul total al tarilor BRIC. Comparativ, ISD s‑au cifrat la 1,7% din PIB-ul tarilor G7 si la 2,2% din PIB-ul total mondial.

Tarile sunt interesate sa atraga ISD deoarece acestea contribuie la alimentarea cresterii economice. Pe langa faptul ca stimuleaza crearea de locuri de munca si incasarile din impozite, investitiile straine directe pot da un impuls competitivitatii si productivitatii prin transferul de cunostinte sau prin investitia in procese, tehnologii sau infrastructuri mai bune.

Studiul UHY a examinat fluxurile de ISD de anul trecut din 45 de economii nationale majore din intreaga lume, masurand gradul de succes al respectivelor economii in atragerea de ISD, raportat la PIB.

Brazilia a atras ISD egale cu 4,2% din PIB in 2015, in timp ce ISD atrase de China in acelasi an au reprezentat 2,3% din PIB. Cele doua tari s‑au clasat si pe locurile al treilea si, respectiv, al doilea ca volum absolut al ISD atrase (75 mld. USD si, respectiv, 250 mld. USD), dupa ocupanta locului intai, SUA (379 mld. USD in total).

ISD in tarile BRIC au crescut cu 60% in cinci ani

Economiile tarilor BRIC au primit ISD totale in valoare de 375 md. USD – o crestere de 59% fata de acum cinci ani (2010), cand cifra a fost de 236 mld. USD.

Potrivit unui comunicat remis 9am, pe parcursul acestei perioade de cinci ani, totalul ISD atrase de China in termeni absoluti a crescut de mai bine de doua ori – de la 115 mld. USD in 2010.

UHY arata ca economiile tarilor BRIC sunt percepute ca oferind mai multe oportunitati de dezvoltare pentru companiile multinationale decat economiile mai mature ale tarilor G7.

De asemenea, continua tendinta de amplasare a capacitatilor de productie in tarile BRIC, in defavoarea tarilor occidentale. Aceasta tendinta se aplica in mod deosebit unor tari precum China, unde factorii‑cheie sunt costurile scazute ale mainii de lucru, disponibilitatea resurselor si un climat de afaceri favorabil.

Camelia Dobre, manging partner la UHY Audit CD comenteaza ca “si alte piete emergente, precum Romania, sunt in cautare de modalitati de a atrage un volum mai mare de investitii straine. De exemplu, tara noastra a creat, la inceputul anului 2017, o noua institutie denumita Invest Romania, al carei scop este sa ofere asistenta companiilor straine care doresc sa investeasca in Romania. Cu toate acestea, masurile fiscale introduse de noul guvern ar putea avea un impact mai mare asupra consumatorilor decat asupra sporirii ISD”.

Citeste si:
Unde se duc banii Oanei Roman. Vedeta a recunoscut pe ce își...
Unde se duc banii Oanei...

Totusi, Rusia a inregistrat ISD in valoare de numai 0,5% din economia sa (6,5 mld. USD in total), in urma sanctiunilor care continua sa afecteze economia si a tensiunilor geopolitice care descurajeaza investitiile comerciale potentiale.

Din tarile G7, Japonia si Italia au inregistrat cele mai slabe performante, cu ISD atrase de 0% si, respectiv, 0,7% din PIB. Si Germania s‑a situat sub medie, cu doar 1,4% (46 mld. USD). La nivel de continent, Europa a atras ISD de 2% din PIB total, usor sub media globala de 2,2% din PIB total mondial.

Potrivit UHY, aceasta este probabil sa se datoreze, in parte, complexitatii procesului de infiintare de companii in Germania, care poate descuraja anumite tipuri de investitii straine.

Si Marea Britanie se afla mult sub media globala, atragand ISD de numai 1,8% din PIB (50 mld. USD) in 2015. Nesiguranta determinata de referendumul privind Brexit-ul Regatului Unit ar putea descuraja companiile multinationale si alti investitori straini de la a investi in aceasta tara in viitor.

Economiile tarilor ASEAN castiga ISD in valoare de 5% din PIB

Economiile tarilor ASEAN (Asociatia Natiunilor din Sud-Estul Asiei) au depasit chiar si tarile BRIC in ceea ce priveste cota detinuta de ISD, atragand investitii straine reprezentand 5,3% din PIB.
Citeste si:
Bogdan Aurescu, declarații la reuniunea în format G7+: „România va...
Bogdan Aurescu, declarații la...

Singapore a castigat ISD in valoare de 22,3% din PIB (65 mld. USD in total) – ceea ce se datoreaza probabil in mare parte statutului sau de centru financiar semnificativ, care ii permite sa atraga fluxuri imense de capital in timp ce pe cuprinsul Asiei de Sud-Est se genereaza tot mai multa bogatie.

Cambogia si Vietnam au inregistrat si ele cote ridicate ale ISD (9,4% si, respectiv, 6,2%), fiind considerate locuri preferate de companiile care isi delocalizeaza productia si sunt dornice sa se orienteze si spre alte destinatii decat China.

UHY precizeaza ca stabilirea anul trecut a acestei noi comunitati economice este susceptibila sa le dea companiilor externe si altor investitori o incredere crescuta in posibilitatile de investitie, avand in vedere ca acestia cauta sa isi rationalizeze operatiunile in urma coborarii barierelor privind comertul si forta de munca din regiune.

Citeste si:
Țări populare din care poți să recrutezi muncitori
Țări populare din care poți...

Presedintele UHY, Bernard Fay, comenteaza: „In ciuda incetinirii de pe pietele emergente, economiile tarilor BRIC continua sa atraga volume crescute de ISD – in timp ce tarile G7 raman in urma la acest capitol.”

„Aportul de investitii facute de companiile straine este un semn de incredere intr‑o economie, dand un impuls dezvoltarii afacerilor, crearii de locuri de munca si progresului in domenii precum inovatia si infrastructura.”

„Tari precum China in mod special se concentreaza de ceva vreme asupra promovarii unui mediu care incurajeaza investitiile straine.”
„In Brazilia, cresterea economica sustinuta si resursele minerale bogate au contribuit la stimularea fluxurilor de ISD, insa ramane de vazut daca aceasta realitate este sustenabila, data fiind subrezirea perspectivele economice ale Braziliei.”

Citeste si:
Țările G20, „profund preocupate” de criza alimentară globală. „Vom...
Țările G20, „profund...

„Economiile tarilor G7 ar avea de castigat daca ar deveni destinatii mai atragatoare pentru investitiile straine. O cale spre acest obiectiv ar fi sa aiba regimuri fiscale mai favorabile prin micsorarea ratei impozitului pe profit sau prin introducerea altor stimulente care sa determine multinationalele sa isi stabileasca sau sa isi extinda operatiunile in aceste tari.”

„Natiunile ASEAN obtin si ele rezultate de invidiat la capitolul atragerii de ISD, raportat la marimea economiilor lor. Pe masura ce aceasta comunitate economica se dezvolta, atitudinea pozitiva a investitorilor fata de Asia de Sud-Est s-ar putea intari.”

Ella Zhu, partener la o firma chineza membra a UHY, ZhongHua Certified Public Accountants LLP, declara: „Asumarea de catre China a crearii unei piete mai deschise a facut din aceasta tara fruntasul in atragerea de ISD printre natiunile in curs de dezvoltare in ultimele doua decenii.”
„Pe masura ce mediul politic si juridic s‑a imbunatatit, tot mai multe corporatii multinationale si companii straine au investit in industria de inalta tehnologie, in productie si in servicii. Cum o asemenea abordare s‑a aratat eficace in a promova dezvoltarea constanta, rapida si sanatoasa a economiei nationale, este greu de crezut ca abordarea se va modifica, deoarece obiectivul este mentinerea ISD la un nivel ridicat.”

Hara Nobuyuki, de la firma japoneza UHY Tokyo & Co., membra a UHY, arata: „ISD in Japonia au ramas la un nivel constant scazut dupa criza financiara si dezastrul provocat de cutremurul din Tohoku, insa guvernul are planuri ambitioase de a dubla volumul de ISD la 35 trilioane de yeni pana in 2020.”

„Cheia acestor planuri sta in Strategia de Revitalizare a Japoniei, care isi propune sa atraga investitii straine in Japonia pe mai multe cai. De exemplu, strategia va oferi stimulente de tipul scutirilor de taxe, asistentei in strangerea de fonduri si imbunatatirilor proceselor si costurilor privind brevetele, pentru sediile si centrele de cercetare si dezvoltare nou stabilite aici de companiile multinationale.”

Malta este tara din studiu cu cea mai mare cota a ISD din PIB – 25,8% (2,5 mld. USD in total). Insula continua sa profite de pozitia sa la intersectia Europei, Africii si a Orientului Mijlociu, devenind un centru bancar international si atragand fluxuri substantiale de capital.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.