Ultimele propuneri de reforma avansate de Grecia pentru a obtine un nou ajutor financiar nu corespund intelegerilor convenite acum o saptamana si, in prezent, mingea este in mod clar in terenul Guvernului condus de socialistul Alexis Tsirpas, a anuntat miercuri Comisia Europeana, relateaza Reuters.

Grecia, a carei situatie financiara continua sa se agraveze, incearca sa incheie un acord cu creditorii sai asupra unui set de reforme economice in schimbul unui ajutor pentru deblocarea finantarii tarii pana la sfarsitul lunii, cand ar trebui sa ramburseze 1,6 miliarde de euro Fondului Monetar International (FMI).

Germania a anuntat ca orice acord ar trebui sa aiba aprobarea celor trei institutii creditoare (Uniunea Europeana, Banca Centrala Europeana si Fondul Monetar International). "Germania va accepta un acord privind Grecia doar daca este aprobat de cele trei institutii, orice altceva este pura inventie", a declarat un purtator de cuvant Guvernului german, reactionand astfel la un articol al agentiei Bloomberg, potrivit careia Berlinul ar fi pregatit sa-si relaxeze pozitia.

Alexis Tsipras s-a intalnit miercuri cu presedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, cei doi lideri avand "un schimb detaliat de opinii, intr-un climat constructiv", au anuntat surse din anturajul Guvernului grec. Tsirpas si Juncker se vor reintalni joi, scrie MEDIAFAX.

Aceasta intrevdere a avut loc dupa ce Jean-Claude Juncker l-a acuzat duminica pe Alexis Tsipras ca deformeaza propunerile creditorilor tarii sale si ca induce in eroare parlamentarii greci. "Munca continua la nivel tehnic, pentru a incerca depasirea divergentelor existente intre diferitele pozitii si crearea conditiilor unui acord unanim intre cei 19 membri ai zonei euro", a spus miercuri un purtator de cuvant al Comisiei Europene, Margaritis Schinas. "In aceasta ultima linie dreapta, Comisia este de parere ca, in prezent, mingea este, in mod evident, in terenul Guvernului grec, care trebuie sa dea curs acordului incheiat in cadrul reuniunii de miercurea trecuta cu presedintele (Jean-Claude) Juncker", a subliniat el.

Potrivit lui Margaritis Schinas, Comisarul european pentru Afaceri Economice si Monetare, Pierre Moscovici, i-a anuntat inca de marti dupa-amiaza pe negociatorii greci ca noile propuneri avansate de Atena nu reflecta continutul ultimelor discutii purtate cu Executivul european. La randul sau, un oficial grec a dat asigurari ca misiunea statului elen la Bruxelles nu a primit nicio reactie la propunerile de reforma trimise luni, insotite de "doua documente suplimentare care prevad optiuni alternative precise in materie de deficit bugetar si viabilitate a datoriei grecesti".

Citeste si:
Război Israel-Hamas/Ursula von der Leyen: „Aclamarea teroriștilor...
Război Israel-Hamas/Ursula...

Presedintele Eurogrupului, Jeroen Dijsselbloem, a calificat de asemenea drept insuficiente ultimele propuneri de reforma ale Atenei, adaugand, totusi, ca un acord ramane posibil pana la urmatoarea reuniune a ministrilor de Finante din zona euro, prevazuta la 18 iunie. Conform unui oficial european, propunerea de trei pagini trimisa luni de Atena a fost considerata drept insuficienta, deoarece ea nu abordeaza problema pensiilor si cea privind piata muncii, doua puncte considerate cruciale de creditori.

Grecia incearca sa obtina un angajament din partea creditorilor sai privind reducerea datoriilor inainte de a semna cel putin un acord din programul de reforme, in timp ce UE, BCE si FMI adopta o abordare inversa, solicitand un program de reforme inainte de a lua in considerare purtarea unor discutii pe tema datoriilor.

Citeste si:
Ucrainenii, discurs duplicitar în ceea ce privește dragarea...
Ucrainenii, discurs...

Grecia are o datorie totala de 320 de miliarde de euro, dintre care 65% catre tari din zona euro si catre FMI, iar 8,7% catre Banca Centrala Europeana. Guvernul de la Atena mai are de primit din partea institutiilor financiare 7,2 miliarde de euro prin programul de sustinere financiara de 240 de miliarde de euro care se incheie in aceasta luna.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.