Peste un sfert (26%) dintre angajatorii romani intentioneaza sa faca angajari in trimestrul al doilea al anului in curs, in timp ce numai 7% anticipeaza o reducere a personalului, iar doua treimi nu prevad schimbari in ceea ce priveste forta de munca, potrivit unui studiu Manpower.

Previziunea neta de angajare de peste 10% este relativ stabila comparativ cu primul trimestru din 2016, dar si cu trimestrul al doilea al anului trecut, conform celei mai recente editii a studiului Manpower privind Perspectivele Angajarii de Forta de Munca.

"Chiar si dupa eliminarea variatiilor sezoniere care din 2013 incoace impulsioneaza optimismul angajatorilor referitor la lunile aprilie - iunie, ne ramane imaginea pozitiva a 23 de trimestre consecutive de intentii pozitive privind angajarile, din care ultimele 5 trimestre de Previziuni Nete de Angajare relativ stabile, din doua cifre. Tendinta spre o continuare a cresterii numarului de locuri de munca nu este ireversibila, dar deocamdata efectele optimismului persistent al angajatorilor se fac simtite, atat prin inmultirea oportunitatilor pentru cei aflati in cautarea unui loc de munca, cat si prin intensificarea competitiei pentru talentele disponibile", a declarat directorul general al ManpowerGroup Romania, Valentin Petrof.

Previziunile sunt pozitive pe tot cuprinsul tarii, angajatorii din regiunile Bucuresti si Ilfov, Centru si Sud-Vest fiind cei mai optimisti, asa cum arata Previziunile Nete de Angajare din aceste regiuni, de +16%.

In regiunea Bucuresti si Ilfov angajatorii raporteaza de altfel perspectivele cele mai robuste din ultimii aproape cinci ani, mai precis din trimestrul al treilea al anului 2011, iar previziunea neta de angajare se imbunatateste cu 7 puncte procentuale atat comparativ cu primul trimestru al acestui an, cat si cu trimestrul al doilea din 2015, scrie MEDIAFAX.

Imbunatatiri semnificative se raporteaza si in regiunea Sud-Vest, unde previziunea neta de angajare se consolideaza la nivele ce nu au mai fost intalnite in ultimii 8 ani, din trimestrul al doilea din 2008, inainte de criza. Doar 2% dintre angajatorii din regiune au intentia de a-si reduce numarul de angajati, procentul cel mai scazut din intreaga tara.

Citeste si:
Românii vor să reducă săptămâna de muncă la 4 zile. Ce spun...
Românii vor să reducă...

Angajatorii din regiunea Nord-Vest continua la randul lor sa raporteze perspective optimiste, dupa cum indica previziunea neta de angajare de +14%, in timp ce angajatorii din regiunea Nord-Est sunt, pentru al doilea trimestru consecutiv, cei mai pesimisti. Previziunea neta de angajare de +4% raportata in regiune este cu 3 puncte procentuale mai puternica decat in primul trimestru al anului in curs, dar scade considerabil, cu 27 de puncte procentuale, fata de trimestrul al doilea din 2015.

In noua din cele 10 sectoare de activitate cuprinse in studiu, angajatorii se asteapta la cresteri ale nivelului de personal in intervalul aprilie - iunie 2016.

Astfe, 41% dintre angajatorii din Industrie prelucratoare au exprimat intentii de angajare in trimestrul al doilea, ponderea fiind cea mai ridicata din toate sectoarele cu exceptia celui de constructii, iar previziunea neta de angajare in industria prelucratoare se imbunatateste cu 5, respectiv 4 puncte procentuale fata de primul trimestru din 2016 si trimestrul al doilea al anului trecut, atingand +26%, cel mai optimist nivel raportat din trimestrul al patrulea din 2012 pana in prezent.

Citeste si:
Adriana Simionescu, noi detalii despre sarcină. Vedeta este gravidă...
Adriana Simionescu, noi...

Angajatorii din comert cu ridicata si cu amanuntul isi mentin optimismul in privinta angajarilor, exprimand o previziune respectabila de +18%, care slabeste totusi cu 5, respectiv 3 puncte procentuale comparativ cu primul trimestru si cu trimestrul al doilea al anului trecut. Singurul sector in care angajatorii anunta intentii de reducere a numarului de angajati ramane energia electrica, apa, gaze, unde previziunea neta de angajare (in prezent -6%) a avut valori pozitive o singura data in ultimii aproape trei ani.

Perspectivele de angajare continua sa fie pozitive indiferent de dimensiunea organizatiei, dar angajatorii din companiile mari, cu peste 250 de angajati, sunt din nou cei mai optimisti, raportand o previziune neta de angajare de +22%. Angajatorii din micro-organizatii, cu pana la 10 angajati si cei din organizatii mijlocii, cu pana la 249 angajai, sunt cei mai prudenti, enuntand o previziune de +4%.

Citeste si:
Guvernul îngheață salariile și blochează angajările în sistemul...
Guvernul îngheață salariile...

"Un suflu de optimism mai puternic, mai ales in regiuni precum cea de Sud-Vest, unde in trecut s-au raportat unele din cele mai slabe previziuni, dar si Bucuresti si Ilfov, unde-si au sediul o buna parte din companiile active in Romania, este o evolutie auspicioasa, care da celor aflati in cautarea unui loc de munca motive sa spere la mai multe oportunitati de a gasi jobul care li se potriveste", a adaugat directorul ManpowerGroup Romania.

Previziunea Neta de Angajare se calculeaza facand diferenta dintre procentul de angajatori care anticipeaza o crestere a volumului total de angajari si procentul de angajatori care prevad o scadere a angajarilor in locatia lor, in trimestrul urmator. Pentru tarile care au acumulat date cel putin 17 trimestre consecutiv, printre care si Romania, cifrele citate au fost supuse ajustarii sezoniere, cu exceptia cazului in care se specifica altfel.

Citeste si:
Wizz Air angajează însoțitori de bord. Unde vor avea loc sesiunile...
Wizz Air angajează însoțitori...

Studiul Manpower privind Perspectivele Angajarii de Forta de Munca este cel mai longeviv si cuprinzator studiu din lume privind activitatea de angajare. ManpowerGroup administreaza acest studiu predictiv inca din 1962, iar in prezent in cercetare sunt inclusi peste 58.000 de angajatori din 42 de tari si teritorii, carora le sunt masurate trimestrial intentiile de a-si creste sau de a-si diminua numarul total de angajati pe parcursul trimestrului urmator.

Pentru Romania, cercetarea de teren s-a derulat in intervalul 13 - 26 ianuarie2016 pe un esantion reprezentativ de 627de angajatori. Rezultatele obtinute au o marja de eroare de +/-3,9%.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.