Aproape 100.000 de angajaţi din România lucrează pe contracte de muncă temporare, arată datele Inspecţiei Muncii de la finalul lunii septembrie. Numărul lucrătorilor în regim temporar a crescut cu 9.300 faţă de perioada similară din 2020, dar este încă în scădere cu circa 3.000 de angajaţi faţă de perioada similară din 2019.

Aproape 100.000 de români au contracte de muncă temporare, pe un salariu mediu de 2.300 de lei

„Piaţa muncii din România şi implicit piaţa muncii temporare se decomprimă în 2021, iar semnalele indică o posibilă revenire completă la nivelul lui 2019 undeva spre finalul primului trimestru din 2022 odată cu o potenţială stabilizare în industria automotive, unul din principalii utilizatori tradiţionali de muncă temporară din România , un sector puternic afectat de criza mondială de semi­conductoare“, a explicat Paula Rus, operations ma­nager în cadrul firmei de recrutare şi muncă temporară Adecco România, citata de Mediafax.

Un angajat cu contract temporar câștigă, în medie, 2.300 de lei net pe lună, cu 67% mai mult decât salariul minim pe economie, conform datelor Inspecției Muncii. Comparativ cu 2020, salariul mediu al angajaților temporari este mai mare cu 7%, iar față de 2019 este mai mare cu 16%.

Directiva UE privind salariul minim

Uniunea Europeană pregătește o directivă care prevede existența unui venit minim pe economie adecvat pentru fiecare stat membru. În România, aplicarea acestei norme ar însemna o majorare a salariului minim pe economie cu 20-25%, de care se vor bucura 1,5 milioane de români care încasează în prezent acest venit. Europarlamentarul PMP Eugen Tomac avertizează că implementarea Directivei UE la nivel local se va face doar dacă impozitarea excesivă a muncii va fi redusă.

„Este evident că statul român trebuie să gândească mai bine politicile privind fiscalizarea muncii și taxarea. Dacă vrem să avem salarii europene trebuie să adoptăm politici fiscale și de impozitare precum țările din Europa de Vest, și anume să reducem taxarea muncii și să o mutăm pe taxarea proprietăților, exact așa cum se întâmplă în statele dezvoltate.

Citeste si:
Supraimpozitarea şi cumulul pensie-salariu, prin lege, nu prin...
Supraimpozitarea şi cumulul...

Însă aici ține de voința decidenților români , dar nu putem lăsa toate taxele și impozitele pe umerii salariaților”, a declarat Eugen Tomac.

Directiva propusă de Comisia Europeană a primit recent undă verde din partea Parlamentului European pentru a începe negocierile cu Consiliul European. Actul prevede criterii comune în toate statele membre privind salariile minime.

În luna iulie a anului 2021, salariul mediu brut din țara noastră era de 5.780 de lei. Acest lucru ar însemna ca valoarea salariului minim brut să fie de 2.890 de lei. La nivel loval, salariul minim brut se ridică la 2.300 de lei.


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 20 Decembrie 2021 - 09 : 12

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.