Peste 60% dintre angajaţii români care îşi caută un alt loc de muncă se consideră subapreciaţi de angajator, iar într-o pondere similară (61%) s-ar gândi să accepte un post în străinătate, dacă acesta le permite să lucreze la distanţă, reiese din rezultatele ediţiei de toamnă a studiului Randstad Workmonitor, publicat vineri.
 

60% dintre angajaţii români se consideră subapreciați la job

Media globală a salariaţilor care se simt subapreciaţi la locul de muncă actual este de 54%. Procentul minim este înregistrat în Luxemburg (34%), iar cel maxim în India (76%), în timp ce, la nivelul Europei de Est, în Turcia acesta este de 67%, iar în Republica Cehă de 47%.

Pentru angajaţii români, pachetul de compensaţii rămâne cel mai important criteriu în alegerea unui loc de muncă, dar elementele non-financiare vor fi cele care îi vor diferenţia pe angajatori în strategia lor de atragere a forţei de muncă. Astfel, 48% dintre cei chestionaţi declară că sunt mulţumiţi de situaţia lor actuală, dar rămân deschişi la noi oportunităţi. Alţi 15,7% caută activ un alt loc de muncă, plănuiesc să se pensioneze în curând şi-au schimbat recent locul de muncă, s-au mutat într-o altă industrie ori şi-au luat o pauză.

În acelaşi timp, doar o treime (33%) dintre aceştia s-au declarat mulţumiţi de situaţia curentă şi nu intenţionează să îşi schimbe locul de muncă, chiar dacă aproape jumătate din angajaţii români se simt mai stresaţi de când a izbucnit pandemia de COVID-19.

49% dintre români sunt inspiraţi de colegi şi/sau prieteni să facă o schimbare

Cercetarea Randstad Workmonitor mai arată că 49% dintre români se simt inspiraţi de colegi şi/sau prieteni să facă o schimbare în cariera lor, faţă de 51%, media globală, peste 60% îşi caută un alt job, pentru că se consideră subapreciaţi la locul de muncă actual, 79% ştiu mai bine ce vor referitor la cariera lor, ca urmare a pandemiei, iar 61% s-ar gândi să accepte un loc de muncă în străinătate, dacă acesta le permite să lucreze la distanţă.

Citeste si:
Studiu Infografic: Profilul clienților sistemelor fotovoltaice în...
Studiu Infografic: Profilul...

Conform sursei citate, peste 80% dintre angajaţii români îşi doresc mai multă flexibilitate la locul lor de muncă şi, în general, în cariera lor (faţă de media globală, de 76%). Totodată, 70% simt nevoia unor teste de evaluare, din partea angajatorului sau a instituţiilor statului, pentru a înţelege mai bine asupra căror abilităţi să pună accentul, în dezvoltarea lor, în vreme ce media globală înregistrează un pondere de 66% în această direcţie, marjă în care cea mai ridicată rată se regăseşte în China (94%).

De asemenea, aproape 19% din totalul celor intervievaţi consideră că, în ultimul an, şi-au îmbunătăţit abilitatea de a atrage venituri, peste 15% au fost promovaţi, în perioada pandemiei, primind, în acelaşi timp, o mărire de salariu şi doar 7,2% dintre salariaţi au fost avansaţi fără ca acest lucru să se reflecte asupra câştigurilor.

Citeste si:
DOCUMENT. Guvernul a publicat măsurile fiscale. Cum vor fi taxate...
DOCUMENT. Guvernul a publicat...

Studiul a fost realizat online cu 800 de angajați români

Alte aspecte de care românii ţin cont atunci când iau o decizie legată de cariera lor sunt, printre altele: pachetul de compensaţii şi beneficii (66%); un mediu de lucru sigur (51%); flexibilitatea programului, pentru a avea timp pentru responsabilităţi extra-profesionale (50%); un job cu un nivel de stres acceptabil (43%); oportunităţile de dezvoltare a carierei (37%); lucrul pentru un angajator respectat, căruia îi pasă de angajaţi (34%); opţiunile de lucru la distanţă (27%); oportunităţile de a-şi dezvolta abilităţi pe termen lung, valoroase pentru piaţa muncii (25%); o activitate cu sens (18%); un loc de muncă unde să se poată conecta cu alte persoane (17%); lucrul pentru o companie în dezvoltare şi/sau inovatoare (17%); un şef/superior care le reprezintă interesele (14%); un loc de muncă unde angajaţii manifestă grijă şi atenţie unii faţă de alţii (14%).

Citeste si:
Primul tău job: Top 3 aspecte importante pe care trebuie să le ştii
Primul tău job: Top 3 aspecte...

Lansat în anul 2003, Randstad Workmonitor include în prezent 34 de pieţe din Europa, Asia-Pacific, America de Nord şi America de Sud. Studiul este realizat online, în rândul angajaţilor cu vârsta cuprinsă între 18 şi 65 de ani. Rezultatele ediţiei locale din noiembrie au la bază interviuri realizate în trimestrul al III-lea al anului 2021, pe baza unui eşantion format din 800 de angajaţi români.

Liderul mondial în domeniul serviciilor de resurse umane, Grupul Randstad este specializat în soluţii în domeniul serviciilor flexibile de muncă şi resurse umane. În 2020,compania a ajutat peste două milioane de candidaţi să îşi găsească locul de muncă potrivit cu valorile lor şi a instruit mai mult de 313,600 de specialişti şi 568,800 de candidaţi care lucrează în fiecare zi. Randstad este prezentă în România sub forma a două sucursale, în Bucureşti şi în Slatina, judeţul Olt, informează Agerpres.

Citeste si:
Nouă sesiune parlamentară. Certificatul verde la locul de muncă și...
Nouă sesiune parlamentară....

Despre autor:

Valentina Podgorneac
Valentina Podgorneac este originară din Republica Moldova și la vârsta de doar 16 ani a ales să se mute la București pentru a-și continua studiile liceale. În anul 2017 a absolvit un colegiu cu profil economic, însă pasiunea pentru scris a fost mult mai puternică decât orice altă dorință. În timpul studiilor a redactat comunicate de presă în cadrul Organizației Studenților și Elevilor Basarabeni din București. A efectuat stagii de practică la agenția de presă RADOR și la Biroul de Comunicare al Ministerului Educației, acumulând multe informații și sfaturi utile pentru viitoarea sa carieră. A urmat un Curs de Dicție și Discurs Public cu Veronica Coberman, mentor în comunicare.

Valentina Podgorneac este absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, iar de mai bine de un an face parte din familia 9AM. Iubește să știe tot ce mișcă, să fie informată, și la rândul ei, să informeze și pe alții, deoarece un om informat este un om puternic. Pentru ea, scrisul nu este doar o pasiune, ci un stil de viață.
Mai multe

Ultima actualizare: 26 Noiembrie 2021 - 10 : 11

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.