Volumul total al lucrărilor de construcţii a crescut cu 6,1% ca serie brută în primul semestru al acestui an, comparativ cu perioada similară din 2020, iar ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate cu 3,8%, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică (INS) remise luni AGERPRES.

Pe elemente de structură, lucrările de construcţii noi au crescut în perioada analizată cu 14%, iar scăderi s-au înregistrat la lucrările de reparaţii capitale (-10,6%) şi la lucrările de întreţinere şi reparaţii curente (-7,6%). Pe obiecte de construcţii, clădirile rezidenţiale au crescut cu 27,7%, în timp ce clădirile nerezidenţiale şi construcţiile inginereşti au scăzut cu 0,4%, respectiv cu 0,1%.

Potrivit datelor INS, volumul lucrărilor de construcţii a crescut ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate cu 3,8%, creştere evidenţiată la lucrările de construcţii noi (+10,0%). Lucrările de reparaţii capitale şi lucrările de întreţinere şi reparaţii curente au scăzut cu 10,2%, respectiv cu 7,9%. Pe obiecte de construcţii, o creştere a avut loc la clădirile rezidenţiale (+17,4%). Clădirile nerezidenţiale şi construcţiile inginereşti au scăzut cu 1,9%, respectiv cu 0,1%.

În luna iunie 2021, comparativ cu mai 2021, volumul lucrărilor de construcţii a crescut ca serie brută cu 11,4%, creştere evidenţiată la lucrările de construcţii noi (+12,5%), lucrările de reparaţii capitale (+10,4%) şi la lucrările de întreţinere şi reparaţii curente (+8,5%). Pe obiecte de construcţii, au avut loc creşteri la lucrările de construcţii inginereşti (+16,2%), clădirile nerezidenţiale (+15,0%) şi la clădirile rezidenţiale (+1,0%).

Ca serie ajustată, volumul lucrărilor de construcţii s-a majorat cu 2% în iunie, faţă de luna mai, creştere înregistrată la lucrările de construcţii noi (+0,7%). Lucrările de întreţinere şi reparaţii curente şi lucrările de reparaţii capitale au scăzut cu 3,3%, respectiv cu 2,6%. Pe obiecte de construcţii, volumul lucrărilor de construcţii a crescut la clădirile nerezidenţiale (+1,9%) şi la construcţiile inginereşti (+0,5%). Clădirile rezidenţiale au scăzut cu 9%.

Citeste si:
Eficiența în industria construcțiilor cu ajutorul utilajelor...
Eficiența în industria...

În iunie 2021, comparativ cu iunie 2020, volumul lucrărilor de construcţii ca serie brută a crescut pe total cu 10,1%. Pe elemente de structură, creştere s-a înregistrat la lucrările de construcţii noi (+20,2%). Lucrările de întreţinere şi reparaţii curente şi lucrările de reparaţii capitale au scăzut cu 7,7%, respectiv cu 6,2%. Pe obiecte de construcţii, volumul lucrărilor de construcţii a crescut la clădirile rezidenţiale (+40,4%), clădiri nerezidenţiale (+3,2%) şi la construcţiile inginereşti (+1,5%).

Ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, volumul lucrărilor de construcţii a crescut pe total cu 11,1%. Pe elemente de structură lucrările de construcţii noi au crescut cu 21,3%. Scăderi s-au înregistrat la lucrările de reparaţii capitale (-5,4%) şi la lucrările de întreţinere şi reparaţii curente (-3,5%). Pe obiecte de construcţii, volumul lucrărilor de construcţii a crescut astfel: clădirile rezidenţiale (+39,3%), construcţiile inginereşti (+4,8%) şi clădirile nerezidenţiale (+3,6%).

Citeste si:
Cristina Cioran a rămas o mamă singură. Cine o ajută cu creșterea...
Cristina Cioran a rămas o...

Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 16 August 2021 - 11 : 08

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.