Antreprenorii sunt inovatori care doresc, intotdeauna, un viitor mai bun pentru ei si clientii lor. Sunt visatori, iar cand viseaza isi proiecteaza viata de afaceri mult mai usoara. Cu toate acestea, de multe ori, visurile devin un cosmar antreprenorial care copleseste, inclusiv, viata personala. Daca ai crescut intr-o familie care „lucreaza tot timpul” si ai si tu acest obicei, s-ar putea sa platesti mai mult decat esti dispus. Ca antreprenor, petreci deja prea mult timp in planificare, generare de idei, identificarea oportunitatilor, marketing, vanzare, cercetare si dezvoltare, gestionare, finante...

Intrebarea care se pune este: Cum poti evita acest cosmar antreprenorial? Iata, in cele ce urmeaza, cateva idei ajutatoare.

Gandeste strategic

Strategia este principalul instrument care te poate ajuta in indeplinirea obiectivelor. Strategia contine tactici. Pe de alta parte, tactica are activitati pe care trebuie sa le indeplinesti intr-o anumita perioada in viitor. Antreprenorii fara strategie sunt identici cu turistii fara harta. Daca iti poti vedea calea antreprenoriala catre succesul real in viitor, inclusiv viata ta antreprenoriala va fi mult mai usoara, lucru care iti va elibera calea catre viata personala. Pentru a atinge acest deziderat, te poti ajuta de un soft SFA care este o solutie de business integrata in suita Pluriva ERP. Acest soft automatizeaza activitatea de vanzari a agentilor din cadrul unei companii. Principalele fluxuri efectuate cu ajutorul softului SFA sunt introducerea comenzilor, verificarea stocurilor, monitorizarea financiara, analiza clientilor.

Controleaza tu afacerea ta, nu te lasa controlat de ea

Aceasta ar fi, de fapt, regula numarul unu a antreprenoriatului, pe care trebuie sa o ai in minte, intotdeauna. In multe cazuri, antreprenorii devin sclavii afacerilor lor. Sunt angajati ai propriei companii. Intr-un astfel de caz, compania nu poate opera fara acestia. Esti un antreprenor care detine o afacere sau esti un angajat care lucreaza pentru businessul tau? Trebuie sa iti pui, in mod constant, aceasta intrebare daca doresti sa beneficiezi si de o viata personala.

Nu lasa stresul sa treaca limita normala

Deseori, petrecem mult timp ingrijorandu-ne cu privire la lucrurile asupra carora nu avem control. Clasifica factorii de stres in doua categorii: lucruri pe care le poti influenta si cele pe care nu le poti. Cand te afli intr-o situatie stresanta, intreaba-te: „Este ceva ce pot influenta?” De exemplu, daca esti ingrijorat de fluxurile de numerar viitoare, ai, cel mai probabil, control asupra acestui subiect. Fa un buget atent si defineste zonele in care poti reduce sau intarzia cheltuielile. Acest lucru iti poate oferi mai mult control si, poate, iti reduce nivelul de stres. Cu toate acestea, daca esti ingrijorat de ceva asupra caruia nu ai niciun control sau influenta, trebuie sa inveti sa renunti si sa te adaptezi in consecinta.

Citeste si:
Beneficiile serviciilor de internet fix pentru afaceri
Beneficiile serviciilor de...

Prioritizeaza. Deleaga. Externalizeaza activitati

A fi antreprenor poate fi, adesea, un spectacol individual. Cel mai frecvent, sarcina zilnica de munca poate fi coplesitoare. Invata sa acorzi prioritate sarcinilor pe o scara de importanta comparativ cu urgenta. Obiectivul tau ar trebui sa atinga un echilibru. Delegarea vine cu un element de risc, insa, deleaga, in mod eficient, acordand responsabilitati angajatilor care au o experienta intr-un anumit domeniu si ofera-le increderea ta.

Activitatea ta de afaceri va fi mult mai usoara daca toate sarcinile tale banale vor fi externalizate catre alte persoane. Acest lucru este adevarat chiar daca pierzi ceva din profitabilitate. Vei pierde ceva la inceput, dar, vei obtine mult mai mult de la propria viata personala.

Niciodata nu supraplanifica

Planificarea inseamna sa programezi activitatile viitoare pe care le poti desfasura. Nu inseamna ca faci plan pentru activitati care pur si simplu sunt imposibil sa devina realitate in viitor. Fii realist, daca vrei mai mult timp dedicat vietii personale.

Citeste si:
Secretele succesului: Ce calități au femeile de carieră și cum...
Secretele succesului: Ce...

Sfaturi practice pentru un echilibru perfect


  • Planifica-ti, in avans, ziua, saptamana, luna si anul legate de activitatile tale comerciale si non-comerciale. Planul tau trebuie sa se bazeze pe obiectivele tale comerciale dar si personaleControleaza-ti promisiunile si realizarea a tot ceea ce planifici pentru afacerea ta si viata ta personala;

  • Organizeaza-ti afacerea si activitatile personale. Daca nu esti un antreprenor organizat, nu poti avea suficient echilibru intre activitatile tale personale si cele de afaceri;

  • Motiveaza-ti familia si angajatii pentru indeplinirea sarcinilor pe care fiecare dintre voi trebuie sa le indeplineasca;

  • Separa-ti timpul total ca timp de lucru si timp personal;

  • Creeaza o lista a prioritatilor de top;

  • Uita de elementele cu prioritate redusa, nu te deranja cu ele;

  • Utilizeaza acelasi planificator pentru activitati profesionale si non-profesionale;

  • incepe sa delegi tot ce poate fi facut de altii si nu de catre tine;

  • Promite doar ceea ce poti livra familiei si clientilor tai;

  • Vezi ce se asteapta de la tine, atunci cand vine vorba de compania ta si cand e vorba de familia ta;

  • Incepe sa-ti asculti corpul.



Citeste si:
7 sfaturi simple pentru a-ți îmbunătăți starea de spirit în...
7 sfaturi simple pentru a-ți...


Despre autor:


Ultima actualizare: 11 Decembrie 2020 - 01 : 12

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.