Cum inovezi și te miști înaintea celorlalți din piață, lucru esențial în business? O întrebare dificilă. Realitatea este că intențiile bune și ideile creative ale multor angajați din corporații se sufocă în ședințe interminabile, temeri legate de riscuri și calcule luate la infinit de la capăt.

Dacă în afacerile de stat, știm cu toții, birocrația încetinește toate procesele, în mediul privat se întâmplă un fenomen similar care blochează uneori proiectele. Lipsa de comunicare între departamente, bugetele și obiectivele separate în cadrul aceleiași companii fac ca procesul de creație să fie pur și simplu imposibil, iar inovația puțin probabilă.

Este valabil și în cazul start-up-urilor. Managerii fie riscă orbește, bazându-se doar pe intuiție, fie se pierd în evaluări complicate. În general, rezultatul este că se pierd și timp, și bani pentru a rezolva lucruri care nu au fost prevăzute corect.

Soluția care salvează timp și bani: Design Sprint-ul

Andrei Mihai, expert în User Design și fondator UXProject, având o experiență de 13 ani în business, a trecut prin frustrarea de angajat care nu iese din ședințe decât la finalul programului și care vede cum idei bune se pierd din cauza schimbării contextului, adică trecerii timpului și vitezei mici de reacție a corporațiilor. De-a lungul timpului m-am tot întrebam dacă lucrurile nu pot sta altfel. Dacă exista metode prin care putem înlocui o zi tipică la birou cu ceva mult mai productiv, distractiv și bazat pe acțiune.”, spune Andrei Mihai.

El s-a dedicat profesional chiar soluției care arde anumite etape și sumarizează altele, folosind o agendă clară de lucru, mapând procese și creând prototipuri. Numele metodei: Design Sprint.

Inventat de Google Ventures, respectiv de Jake Knapp, Design Sprintul schimbă fundamental modul în care poate fi început un proiect sau introdusă o nouă funcționalitate.

Odată cu lansarea UXProject, start-up-ul său, antreprenorul a ajuns în situația în care trebuia să livreze repede și foarte bine, iar workshop-urile ținute de el și echipa lui au devenit și mai complexe. Varii probleme de business, echipe multidisciplinare și mai ales așteptări mari făceau ca lucrurile sa fie din ce în ce mai greu de gestionat.

“Cred că unul dintre lucrurile pe care UXProject mi le-a oferit cu succes, a fost posibilitatea de a aplica o mulțime de metodologii și framework-uri pentru a lucra eficient, iar soluția la care m-am oprit și în care cred cu tărie este ceea ce se numește - Design Sprint. Aceasta este soluția despre care merită să aflați mai multe“, explică Andrei Mihai.

Citeste si:
4 motive pentru care angajații încep să se întoarcă în spațiile de...
4 motive pentru care...

Design Sprint-ul, metoda de lucru folosită de Google, Microsoft, Red Bull sau Spotify

“Precis, vorbim de 5 zile de lucru, ce implică o serie de instrumente de colaborare, încadrare al problemelor și ideatie, pus peste un proces similar cu cel de User Experience (Research - Concept - Prototype - Test). Fiecare zi este dedicată special unei activități și vine la pachet cu o agendă foarte clară de lucru. După mai multe iterații și experimente, noi la UXProject promovăm Design Sprintul de 4 zile (ușor diferit de cel din cartea ce sta la baza acestui framework)”, povestește consultantul.

Concret, cum funcționează?

1. Luni. ‍Se schițează o hartă a ecosistemului, se alege o țintă a sprintului și se construiesc diverse soluții.

2. Marți. Este despre votarea soluțiilor și extinderea scenariilor de folosire.

Citeste si:
(P) Cum îți încurajezi copilul să petreacă timp în aer liber?
(P) Cum îți încurajezi...

3. Miercuri. Toata ziua este destinată dezvoltării prototipului soluției la care lucrezi.

4. Joi. Momentul adevărului, când confrunți soluția ta cu utilizatori final și obții feedback.

Care sunt avantajele unui Design Sprint?

Din experiența lui Andrei Mihai, vorbim de o multitudine:

  • Multiple concepte într-un timp foarte scurt
  • Proces centrat pe utilizator - luăm feedback de la cel care chiar contează
  • Alinierea membrilor echipei (în special în cele cross departamentale)
  • Decizii rapide de genul DA / NU pentru un proiecte sau o nouă funcționalitate (costa doar 4 zile)
  • Adoptarea unei noi metode de lucru care îți va schimba fundamental modul de lucru
  • Nu stiu dacă am menționat deja, dar…. Ședințele sunt plistisitoare, sprints sunt cool!

Pentru cine este?

Design Sprint Ul poate fi folosit cu succes de către:

Citeste si:
Merită să îi iei celui mic o tricicletă electrică pentru copii?
Merită să îi iei celui mic o...
  • Product Managers
  • Innovation Managers
  • UX Designers
  • Dev Team Leaders
  • Brand Managers sau cei implicați în departamentele de Marketing
  • Antreprenori / fondatori de startup
  • Oricine este interesat în dezvoltarea de soluții digitale sau servicii, mai bine și mai rapid

Când trebuie folosit Design Sprint-ul?

Soluția dă rezultate cu adevărat remarcabile în niște industrii complexe. Nu vorbim aici doar de simple site-uri de prezentare, ci chiar de produse Software as a Service sau proiecte de Innovation.

Fie că e vorba de extinderea unei noi funcționalități a unui produs sau când realizăm că avem o oportunitate de a crește niște indicatori de performanță, dar nu știm de unde să începem, un astfel de sprint scoate în evidență probleme de concept și dă soluții testate pe prototip.

“În concluzie, pentru mine Design Sprintul a schimbat radical modul în care abordez proiectele și este un framework în care chiar cred cu tărie. Se pliază incredibil de bine pe cei care sunt orientați spre rezultate rapide și de impact”, încheie Andrei Mihai.

Citeste si:
Salvarea e în aer. Primele elicoptere Black Hawk ajung în România
Salvarea e în aer. Primele...

Am vrut să merg puțin mai departe și să mai aflu câteva lucruri despre un design sprint, astfel că i-am pus câteva întrebări suplimentare lui Andrei, astfel încât să fii lămurit și mai bine dacă un astfel de concept este potrivit pentru compania ta. În principiu, dacă ai deschidere către a face schimbări, poți implementa și o astfel de schimbare în firma ta. Ca întotdeauna, este vorba întâi de voință, iar apoi de putință.

Cât de ușor este pentru o companie să introducă acest mod de lucru?

”Când discutăm de încercarea de a lucra prin Design Sprints, se pune problema schimbării culturii organizaționale și a modului de lucru. Lucrăm cu oameni, așa că această noutate, ca oricare alta, implică un efort de adaptare și, uneori, o reticență. Dificultatea depinde de dorința conducerii de a introduce tehnici noi de lucru și menținerea lor în activitatea de zi cu zi. Desigur, contează și specialiștii cu care alegi să lucrezi într-o astfel de inițiativă.”

Cât de deschise sunt companiile să facă astfel de încercări?

Am remarcat nume precum Google și Microsoft, companii care sunt vârfuri de lance în ceea ce privește inovația tehnologică, dar și cea generală a atmosferei de la birou. Sunt soluțiile design sprint suficient de atrăgătoare cât să convingă oameni și ceva mai conservatori?

”Deși imaginea generală despre corporații este că ele inovează, din experiența mea pot să spun că sunt supraestimate. Cu câteva excepții remarcabile, corporațiile sunt de multe ”ori conservatoare sau există o latență în a adopta metode noi de lucru. Însă, odată ce s-a născut o presiune interioară de a rezolva o problemă sau una exterioară, de a te alinia cu piața, având niște exemple de succes și niște rezultate, totul devine posibil.”

Pentru ca o astfel de soluție să fie implementată, e nevoie de un training al cuiva dintr-o companie, care mai apoi să pună bazele noului mod de lucru?

”Este nevoie de un mic training sau de un program de tipul ToT (Training of Trainers) - dar este nevoie și de o mică schimbare (Change Management) în modul de abordare a proiectelor. Recomandarea mea ar fi să nu rămână doar o inițiativă solitară, ci un mod de lucru asumat și promovat.”

Andrei Mihai este fondator și General Manager al UXProject, o companie în care a investit cei 13 ani de experiență din domeniul User Experience și Product Development. A lucrat cu zeci de companii de top în domenii diverse și a ținut traininguri pentru peste 350 de profesioniști pe care i-a ajutat să creeze produse inovatoare, viabile și durabile.


Despre autor:


Ultima actualizare: 16 Iulie 2020 - 12 : 07

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.