Practica de a ascunde sub pres gunoiul, de a arunca facturile in viitor, se opreste in acest moment, iar prin rectificarea aprobata joi a trebuit sa suplimentam partea de cheltuieli, pentru ca altfel companiile din sectorul privat, cetatenii, pensionarii nu si-ar fi primit banii pe care ii meritau, a declarat, joi seara, ministrul Finantelor Publice, Florin Citu.

"Aceste sume au fost alocate prin rectificarea bugetara pentru ca nu existau in buget, desi programele existau si au fost ignorate de guvernul precedent. A trebuit sa suplimentam partea de cheltuieli pentru ca altfel companiile din sectorul privat, cetatenii, pensionarii nu si-ar fi primit banii pe care ii meritau. (...) Aceasta practica de a ascunde sub pres gunoiul, de a arunca facturile in viitor, se opreste in acest moment", a afirmat ministrul Finantelor.

Cea mai mare suma, respectiv doua miliarde de lei, a fost alocata in plus pentru plata, pana la finele anului, a drepturilor pentru asistenta sociala.

"Iarasi bani care nu erau in buget: pensii, alocatii de stat pentru copii, indemnizatii persoane cu handicap sau pentru persoane aflate in concediu pentru cresterea copilului. Acesti bani nu au fost inclusi in buget si acesti oameni nu si-ar fi primit banii. (...) La pensii a fost suplimentat initial cu suma de 585,9 milioane de lei pentru asigurarea platii integrale a drepturilor de pensii pe luna decembrie, dar in sedinta de Guvern de azi am suplimentat cu inca 40 milioane de lei pentru ca s-a facut o recalculare pentru 5.685 de persoane pana in data de 26 noiembrie. Acestea vor intra in plata de la 1 decembrie", a adaugat Citu.

O suma de 1,8 miliarde de lei a fost alocata suplimentar pentru plata facturilor pentru companii care au efectuat proiecte aferente programului PNDL.

Totodata, platile pentru decontarea concediilor medicale si a indemnizatiilor de asigurari sociale au fost suplimentate cu 1,2 miliarde de lei, scrie Agerpres.

"Am suplimentat platile pentru decontarea concediilor medicale si indemnizatiilor de asigurari sociale cu 1,2 miliarde de lei. In ultimele 4 luni de zile nu au mai fost bugetate, nu au fost bani in buget pentru plata acestor concedii medicale", a precizat seful de la Finante.

Citu: Nu este normal ca sectorul privat sa sustina iresponsabilitatea guvernului precedent

In ceea ce priveste TVA, ministrul a anuntat ca pana la sfarsitul anului toate companiile care au fost verificate si au raport favorabil pentru returnarea TVA isi vor primi banii.

Citeste si:
Factureaza.ro - Automatizarea necesară pentru afacerea ta
Factureaza.ro - Automatizarea...

"Nu este normal ca sectorul privat sa sustina iresponsabilitatea guvernului precedent. Sunt aici companii care daca nu ar fi primit acesti bani, unele chiar ar fi intrat in faliment", a subliniat Florin Citu.

El a aratat, de asemenea, ca bugetul nu avea alocate fondurile necesare pentru plata majorarii salariale pentru persoanele din unitatile sanitare publice, astfel ca acestea au fost suplimentate cu 813 milioane de lei, iar pentru medicamente au mai fost adaugate 766,6 milioane lei.

O suma de 460 milioane de lei a fost directionata catre achitarea diferentelor salariale prevazute de Legea 85 din 2016, reprezentand plati restante pentru 2018 si 2019 pentru universitatile de stat.

Ministrul Finantelor a anuntat, totodata, ca nici programul "Tomata" nu avea fonduri alocate astfel incat au fost inclusi in buget 70 de milioane de lei in acest sens.

Citeste si:
Românii vor achita mai mult pentru gunoi. Ce prevăd noile obligații
Românii vor achita mai mult...

"O surpriza neplacuta: un program la care fostul guvern tot facea referire, programul "Tomata" , nu avea banii inclusi in buget si a trebuit sa includem 70 de milioane de lei pentru acest program ca sa fie facute decontarile", a mai spus Citu.

Alte 279 milioane de lei au fost alocate pentru plata sumelor din titlurile de plata emise de Autoritatea Nationala pentru restituirea Proprietatilor.

"A trebuit sa facem aceasta rectificare pana in ultimul moment sa ne asiguram ca nimeni dintre cei care ar fi trebuit sa primeasca bani din partea statului nu va avea de suferit in aceasta perioada. S-a ajuns (cu deficitul bugetar, n.r.) de la 4,3 la 4,4% pentru ca s-au mai alocat plati suplimentare, care au aparut in ultimele doua zile, si s-au dus inspre Ministerul Sanatatii (a fost suplimentat bugetul cu 400 milioane de lei pentru concedii medicale si 200 milioane de lei pentru medicamente) si la Educatie (460 milioane de lei pentru plata diferentelor salariale", a mai spus ministrul Finantelor.

Citeste si:
Cum vrea Guvernul să strângă bani în visteria statului? Va omorî o...
Cum vrea Guvernul să strângă...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.