Decizia in acest dosar era asteptata in 29 mai, cand ICCJ a amanat pronuntarea pentru 8 iunie, cu o zi inaintea mitingului PSD pentru "apararea democratiei si a statului de drept". In 8 iunie, magistratii au dispus o noua amanare, pentru 21 iunie.

Liviu Dragnea - achitat pentru fals intelectual sub forma instigarii / condamnat la 3 ani si sase luni de inchisoare cu executare pentru instigare la abuz in serviciu. Se anuleaza suspendarea conditionata din dosarul Referendumul. Decizia nu este definitivă.

UPDATE: Digi 24: Fosta șefă a DGASPC Teleorman, Floarea Alesu, 3 ani și 7 luni / Fostul director executiv Milos Rodica, 3 ani cu suspendare / Olguța Șefu, fost director executiv adjunct, 3 ani cu suspendare / Ionel Marineci, fost șef serviciu, 3 ani cu suspendare / Valentina Marica, fost șef serviciu, 3 ani cu suspendare.



Decizia in acest dosar era asteptata in 29 mai, cand ICCJ a amanat pronuntarea pentru 8 iunie, cu o zi inaintea mitingului PSD pentru "apararea democratiei si a statului de drept". In 8 iunie, magistratii au dispus o noua amanare, pentru 21 iunie.

Decizia instantei supreme nu va fi definitiva, putand fi atacata la completul de 5 judecatori.

Liderul PSD, Liviu Dragnea, declara, in 10 iunie, la Antena 3, referitor la amanarea pronuntarii deciziei in dosarul in care este judecat pentru instigare la abuz in serviciu, ca si inaintea primei amanari, si inaintea celei de a doua amanari, avocati cu care nu are legatura au depus "niste concluzii", iar judecatorii nu au avut timp sa le studieze. "Eu stiu ca si inainte de prima amanare, si inainte de a doua, au fost depuse niste concluzii din partea unor avocati cu care nu am nicio legatura. Pentru ca au fost puse cu o zi inainte, judecatorii nu au avut timp sa analizeze aceste concluzii care erau noi. Eu asta stiu", declara Dragnea.

In 15 mai, cand au avut loc pledoariile finale la ICCJ, Liviu Dragnea spunea ca si-a afirmat ”cu tarie” nevinovatia pentru ca nu a comis niciuna dintre faptele ”pe care DNA le-a aruncat in rechizitoriu”. Intrebat ce parere are despre pedeapsa de sapte ani si jumatate de inchisoare solicitata de procurori, Dragnea a spus: ”DNA-ul pentru mine vrea pe viata”.

Citeste si:
Pas important în dosarul Visa Waiver, prin care românii ar putea să...
Pas important în dosarul Visa...

”Pentru noi cei care suntem tarati in aceast proces este o experienta de viata pe care nu si-o doreste nimeni si pe care nu o doresti nici la dusmani. Sunt oameni care au fost acolo in sala si care au vietile distruse, au psihicul distrus”, a spus Liviu Dragnea.

Liderul PSD a fost audiat la instanta suprema in 21 martie, timp de aproximativ doua ore si a sustinut ca fostul director executiv al Directiei Floarea Alesu, dar nici altcineva, nu l-a informat vreodata ca cele doua angajate nu ar merge la serviciu si ca ar incasa salariul fara sa munceasca. El a negat, de asemenea, ca ar fi discutat cu Floarea Alesu despre organigrama DGASPC, spunand ca organigrama si rectificarile bugetare ale institutiei aveau proceduri riguroase, iar competenta era a Consiliului Director.

Liderul PSD a mai spus ca din cei aproape 2.000 de oameni angajati in institutiile subordonate Consiliului Judetean Teleorman foarte multi erau din cadrul PSD si de la alte partide politice, iar atunci se intreaba firesc daca ar fi trebuit sa se intereseze de fiecare angajat membru PSD daca merge la serviciu: "Eu ma intreb firesc - ar fi trebuit sa ma interesez de fiecare angajat membru PSD daca merge la serviciu? Eu nu merg nici acum in fiecare zi la sediul de partid. Nici atunci. Eu ajungeam la sediul de partid cam la doua saptamani. Au fost perioade in care nu ajungea niciunul cate o luna. Cand noi aveam Birou Permanent judetean insemna ca veaneau toti membrii, soferii, primarii, consilieri judeteni, multa lume".

Citeste si:
Tatăl unui băiat decedat la Colectiv: „Nu mă bucur de pedepse”
Tatăl unui băiat decedat la...

Liviu Dragnea a fost confruntat in instanta cu fosta directoare a DGASPC Teleorman, Floarea Alesu. Ea a sustinut in fata magistratilor ca l-a informat pe Liviu Dragnea imediat ce a aflat ca cele doua angajate care lucrau si la PSD nu veneau la serviciu, la DGASPC, desi primeau salariu, ca a avut mai multe discutii cu el despre cele doua si ca liderul PSD i-ar fi spus sa mai aiba rabdare pentru ca situatia se va rezolva si sa ii puna la munca pe ceilalti angajati. Liderul PSD a negat toate aceste acuzatii, sustinand in instanta ca nu a avut nicio discutie cu fosta directoare a DGASPC.

La finalul procesului, Dragnea a spus ca incearca sa inteleaga de ce a fost trimis in judecata fara nicio proba, ci doar in baza unor "barfe spuse la un sprit" si a sustinut ca a ramas "tinta DNA": "As vrea sa inchei, domnule presedinte. Asa cum am spus de la inceput, am citit dosarul, rechizitoriile, declaratiile. Incerc sa inteleg de ce am fost trimis in judecata fara nicio proba, doar pe niste declaratii, niste feelinguri, niste barfe spuse la un sprit. Nu am reusit sa inteleg. Ce sa mai spun, am ramas si sunt tinta DNA-ului".

Citeste si:
Dragnea a fost adus la ICCJ
Dragnea a fost adus la ICCJ

Procesul in care liderul PSD, Liviu Dragnea, este judecat pentru instigare la abuz in serviciu si instigare la fals intelectual, alaturi de fosta sa sotie si de fosti angajati ai DGASPC Teleorman, a fost reluat de la zero de catre ICCJ in 3 octombrie 2017, cand la instanta a fost prezent si liderul PSD. La sosirea la ICCJ, Dragnea a fost asteptat de un grup de contestatari care au agitat catuse si au strigat "La puscarie!", iar la plecare a fost asteptat de mai multe persoane aduse de catre Codrin Stefanescu.

In acest dosar, presedintele PSD, Liviu Dragnea, a fost trimis in judecata de procurorii Directiei Nationale Anticoruptie in 15 iulie 2016, pentru instigare la abuz in serviciu si instigare la fals intelectual, fiind acuzat alaturi de fosta sa sotie si de fosti angajati ai DGASPC Teleorman.

Potrivit procurorilor, in perioada iulie 2006 - decembrie 2012, Liviu Dragnea, in calitate de presedinte al Consiliului Judetean Teleorman, respectiv de presedinte al PSD Teleorman, a determinat-o pe Floarea Alesu, la acea vreme director executiv al Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Teleorman, sa isi incalce atributiile de serviciu prin mentinerea in functie si implicit plata drepturilor salariale pentru doua angajate ale aceleiasi institutii. "In realitate, cele doua persoane si-au desfasurat activitatea la sediul organizatiei judetene Teleorman a partidului politic al carui presedinte era inculpatul Dragnea Nicolae Liviu, aspect cunoscut de acesta din urma", sustine DNA.

Citeste si:
Fosta iubită a lui Liviu Dragnea, Irina Tănase, a fost audiată la DNA
Fosta iubită a lui Liviu...

Fosta sotie a lui Dragnea, Bombonica Prodana, este acuzata de abuz in serviciu, alaturi de fosti sefii din Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Teleorman. Bombonica Prodana a fost pusa sub acuzare pentru ca, in perioadele 3 martie - 1 august 2008 si 3 iulie 2009 - 1 august 2010, nu a sanctionat doua subordonate incadrate in functia de referent la institutiile pe care le conducea, desi stia ca nu s-au prezentat la serviciu si nu au respectat prevederile contractului individual de munca si fisa postului.

La cererea Bombonicai Prodana, care a invocat o exceptie de neconstitutionalitate, instanta suprema a sesizat Curtea Constitutionala in privinta definitiei abuzului in serviciu. CCR a decis ca impunerea unui prag valoric in ceea ce priveste abuzul in serviciu este de competenta Parlamentului, precizand ca reglementarea valorii pagubei si gravitatea vatamarii rezultate din comiterea faptei de abuz in serviciu este necesara pentru delimitarea raspunderii penale de celelalte forme de raspundere juridica. Ministerul Justitiei a anuntat ca, urmare a deciziei CCR, infractiunea de abuz in serviciu urmeaza sa fie redefinita, inclusiv prin instituirea unui prag valoric.


Despre autor:

Clara Vacaru
Clara Văcaru a revenit in echipa 9am in anul 2022, după o pauză de doi ani. Pasionată de știri de când se știe, a terminat Facultatea de Jurnalism și lucrează în presă de peste 10 ani.
Crede cu tărie că “informația este putere” și visează ca, în viitor, să aibă o afacere în domeniul educației.
Mai multe

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.