Biserica sustine programele publice de vaccinare care urmaresc scopuri terapeutice, insa trebuie o informare precisa, detaliata si transparenta cu privire la toate activitatile din procesul de vaccinare, iar parintii copiilor sa primeasca asigurari de la autoritatile competente si companiile farmaceutice ca vaccinurile provin din surse sigure si ca sunt stabilite responsabilitatile producatorilor si ale autoritatilor publice pentru erorile medicale si posibilele efecte secundare ale vaccinurilor, arata Patriarhia Romana intr-un comunicat de presa.

"Descoperirea vaccinului ca metoda de preventie si tratament medical a reprezentat un pas foarte important in medicina moderna. Astfel, au fost eradicate boli foarte grave, au fost salvate milioane de vieti si s-a imbunatatit semnificativ calitatea vietii oamenilor. Vaccinurile sunt de o importanta deosebita in prevenirea unor boli si epidemii care pot ameninta viata unor segmente foarte largi de populatie, contribuind astfel la apararea darului sacru al vietii umane. In acest sens, parintii au responsabilitatea de a preveni imbolnavirea copiii si de-a salva viata acestora in caz de boala, vaccinarea copiilor avand un rol important in apararea vietii si a sanatatii acestora", se arata intr-un comunicat de presa al Comisiei etico-juridice a Patriarhiei Romane.

Potrivit documentului citat, Biserica sustine programele publice de vaccinare care urmaresc scopuri terapeutice, insa precizeaza ca efectele secundare mentionate in prospectele medicamentelor, inclusiv vaccinuri, pot determina ezitari si rezerve ale unor parinti fata de administrarea acestor medicamente propriilor copii.

"Aceste ezitari sunt firesti si trebuie adresate si discutate in detaliu cu personalul medical, cel mai in masura sa ofere sfaturi competente si recomandari parintilor. De aceea, parintii copiilor trebuie sa primeasca asigurari din partea autoritatilor competente si a companiilor farmaceutice asupra faptului ca vaccinurile provin din surse sigure si ca sunt stabilite responsabilitatile producatorilor si ale autoritatilor publice pentru erorile medicale si efectele secundare ale vaccinurilor, in cazul in care acestea apar. Este in beneficiul copiilor si al familiilor din Romania sa existe o informare precisa, detaliata si transparenta cu privire la toate activitatile cuprinse in procesul de vaccinare", se arata in comunicatul citat.

Aceeasi sursa mentioneaza ca o cunoastere a normelor de siguranta si de calitate care sunt respectate in fabricarea, transportarea si administrarea vaccinurilor ii va convinge pe mai multi parinti sa ia decizia vaccinarii copiilor.

Citeste si:
Hemoroizii în sarcină: prevenție și tratament
Hemoroizii în sarcină:...

Despre autor:

Clara Vacaru
Clara Văcaru a revenit in echipa 9am in anul 2022, după o pauză de doi ani. Pasionată de știri de când se știe, a terminat Facultatea de Jurnalism și lucrează în presă de peste 10 ani.
Crede cu tărie că “informația este putere” și visează ca, în viitor, să aibă o afacere în domeniul educației.
Mai multe

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.