Business 3 Iulie 2017 10:31
Qatarul, vizat de o serie de sanctiuni din cauza unei presupuse sustineri a ”terorismului” si apropierii sale de Iran, marele rival al Arabiei Saudite, a respins in mod implicit solicitarile adversarilor sai arabi pe care le considera prea dure si un atentat la adresa suveranitatii sale. 

Aceasta lista de solicitari - care cere intre altele inchiderea televiziunii Al Jazeera si a unei baze militare turce, dar si o reducere a relatiilor cu Iranul - a fost transmisa pe 22 iunie Qatarului, care urma sa dea un raspuns in zece zile - adica pana duminica seara.

Duminica seara, autoritatile de la Doha au anuntat ca tara urmeaza sa prezinte luni dimineata un raspuns oficial acestei liste, printr-o ”scrisoare” a emirului, seicul Tamim ben Hamad Al-Thani, adresata emirului Koweitului, seicul Sabah al-Ahmad Al-Sabah, care mediaza in aceasta criza din Golf.

Aceasta scrisoare urma sa fie inmanata de ministrul de Externe al Qatarului, Mohammed ben Abderrahmane Al-Thani.

”Lista cererilor este facuta ca sa fie respinsa”, a anuntat inca de sambata seful diplomatiei de la Doha. ”Statul Qatar (...) o respinge din principiu”, a adaugat el, la Roma, potrivit News.ro.

Dupa acest anunt facut de Doha duminica seara, Kuwaitul le-a cerut adversarilor Qatarului sa-si prelungeasca cu 48 de ore ultimatumul, ceea ce acestia din urma au acceptat, lucru pe care l-au anuntat intr-un comunicat publicat luni, inainte de zori, de agentia saudita Spa.

CAVALER SINGURATIC

Arabia Saudita, Bahrainul, Emiratele Arabe Unite (EAU)- trei vecini ai Qatarului la Golful Persic - si Egiptul si-au intrerupt pe 5 iunie relatiile diplomatice cu Doha, acuzand emiratul ca sustine ”terorismul” si ca se apropie de Iran, oaia neagra a Riadului.

Qatarul respinge aceste acuzatii, contestand veridicitatea faptelor care-i sunt reprosate si insista ca nimeni nu are dreptul sa-i dicteze politica externa.

”Toata lumea stie ca cererile sunt menite sa pateze suveranitatea statului Qatar”, a subliniat sambata, la Roma, seful diplomatiei acestei tari de la Golf.

Citeste si:
Qatarul confirmă prelungirea armistițiului între Israel și Hamas cu...
Qatarul confirmă prelungirea...

In conflictul lor cu Qatarul, adversarii sai au plasat stacheta foarte sus, somandu-l sa revina in cadrul consensului regional in probleme sensibile precum sustinerea islamistilor si relatiile cu Iranul.

Aceasta mica tara, bogata in zacaminte de gaze si cu ambitii nelimitate, a facut intotdeauna figura de cavaler singuratic in politica externa, in pofida apanajului Consiliului de Cooperare la Golf (CCG).

Diplomatia, presa si sportul sunt pilonii statutului pe care Qatarul a depus eforturi sa si-l construiasca si care a devenit, in timp, de nesuportat de vecinii sai.

Ambasadorul EAU in Rusia, Omar Ghobash, a amenintat saptamana aceasta ca noi sanctiuni sunt posibile in cazul in care Doha nu adera la solicitarile vecinilor.

In afara de o posibila suspendare a Qatarului din CCG, cele patru tari ar putea sa le ceara partenerilor sai comerciali sa faca o alegere - sa continue cu ei sau cu Qatarul, a declarat ambasadorul pentru cotidianul britanic The Guardian.

Citeste si:
Război între OMV Petrom și stat pentru un miliard de euro. Grupul...
Război între OMV Petrom și...

Exasperati de sustinerea deschisa a Qatarului fata de islamisti in general si fata de miscarea Fratii Musulmani in particular, dar si de tonul nereverentios al Al Jazeera, vecinii sai au incercat in urma cu trei ani sa faca Doha sa intre in rand.

In 2014, la summitul de la Riad, tanarul emir al Qatarului, Tamim ben Hamad Al-Thani promitea, intre altele, sa expulzeze figuri islamiste gazduite in tara sa si sa atenueze tonul, considerat agresiv de catre vecinii sai, al postului Al Jazeera.

CRIZA PREVIZIBILA

Insa in afara de anuntarea plecarii catorva figuri islamiste, nimic nu s-a schimbat, afirma criticii Dohei.

In fapt, criza dateaza din 2010, ”cand Qatarul a basculat in diplomatia angajamentului” in favoarea revoltelor ”primaverii arabe”, in contextul in care tari de la Golf ii erau ostile, aminteste Nabil Ennasri, directorul Observatorului din Qatar intr-un articol recent in cotidianul francez Le Monde.

Citeste si:
Vasile Dîncu anunță că a intrat în izolare după ce s-a infectat,...
Vasile Dîncu anunță că a...

In fata crizei actuale, Doha se eschiveaza si spera ca presiunile internationale ii vor indupleca adversarii.

”Qatarul se va angaja intr-un dialog constructiv” cu adversarii sai ”daca acuzatiile lor sunt sustinute de probe clare”, a declarat pe 28 iunie ministrul de externe al emiratului.

Insa in afara de Iran si Turcia, care-l sustin, Qatarul de confrunta cu semnale contradictorii din partea administratiei americane. Presedintele Donald Trump i-a cerut sa inceteze sa finanteze miscari extremiste, in timp ce Departamentul de Stat promoveaza un dialog in vederea rezolvarii crizei.

Kuwaitul a incercat sa medieze, fara succes pana acum. Mai multe alte tari, inclusiv Statle Unite, Turcia, Franta si Rusia, si-au oferit si ele bunele oficii, dar fara vreun rezultat.

EAU au amenintat pe 19 iunie ca izolarea Qatarului ar putea sa dureze ”ani”, daca persista dezacorduri.

Citeste si:
Speak și Ștefania vor ieși din izolare pe 29 ianuarie! Artistul,...
Speak și Ștefania vor ieși...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.