Eficienta de la locul de munca este esentiala dar nu suficienta pentru a avea o cariera de succes. Multi au descoperit, dar prea tarziu, ca productivitatea incontestabila de la locul de munca nu le-a adus nici mariri de salariu, nici nu i-a propulsat in cariera, ci doar au castigat increderea managerilor ca este loc de si mai multe responsabilitati.

Asadar, pentru angajatii constiinciosi, exista 7 lectii pe care trebuie sa le invete pana nu e prea tarziu:

1. Reteaua profesionala accelereaza calea spre succes

Conceptul de networking a ajuns, cumva, la saturatie astazi din cauza folosirii exagerate a termenului in ultimii ani. Momentul in care tot mai multi au inteles si experimentat pe propria piele beneficiile de a cunoaste oameni care cunosc oameni sau, mai bine spus, beneficiile de a te invarti in medii profesionale complementare, a fost cel in care evenimentele de networking au prins amploare.

Adevarul este ca oamenii de succes se expun celor mai diverse si mai bogate retele de networking. Cu cat investesti mai mult timp in expunerea ta la contexte sociale profesionale, cu atat ai mai multe sanse sa gasesti o scurtatura catre succes. Asa ca, daca ai ghinionul sa fii un introvertit productiv, trebuie sa iesi din zona de confort si sa lasi lumea sa afle despre tine, sa te cunoasca. Vei fi surprins cum ti se poate schimba cariera.

2. Viata este scurta. Schimbarea trebuie facuta azi

Viata este prea scurta pentru a suporta un job care nu-ti aduce satisfactii, un sef care te exploateaza sau o companie care nu are respect pentru angajatii sai. Exista acest confort al salariului care vine, indiferent daca il obtii intr-un mediu care te stoarce de energie; tot acest confort declanseaza si frica respingerii, de aceea prea putini angajati indraznesc sa aplice si la alte joburi.

Nu mai amana schimbarea de care ai nevoie; indiferent cat de mica e ea – o discutie 1 la 1 cu seful tau, un CV adus la zi si niste mailuri prin care aplici la jobul care te entuziasmeaza, aceasta iti va da energia de care ai nevoie ca sa te apropii de mediul de lucru pe care ti-l doresti. Unul dintre motoarele care influenteaza astazi procesul de recrutare este reteaua LinkedIn; companii mari precum arabesque.ro au un profil cu descrierea istoricului companiei si a posturilor disponibile. Daca iti doresti sa lucrezi pentru o companie anume, asigura-te ca i-ai verificat si profilul de LinkedIn si ca ti-ai pregatit si tu unul demn de a fi luat in considerare de angajatori.

3. Inainte sanatate, apoi succes

Pentru cei mai multi oameni care isi doresc sa aiba succes, echilibrul munca - viata privata este un obiectiv greu de atins. Acestia lucreaza peste program, sunt stresati, isi rezerva foarte putin timp pentru deconectare iar aceste obiceiuri duc la oboseala cronica si la boli. Sanatatea nu este un bun de care dispunem fara efort, de aceea ea ar trebui sa fie mereu pe primul loc. Nu mai amana:

Citeste si:
Supraimpozitarea şi cumulul pensie-salariu, prin lege, nu prin...
Supraimpozitarea şi cumulul...

- sa-ti faci controale regulate;

- sa acorzi atentie mai mare alimentatiei;

- sa faci miscare; potrivit health.gov, oamenii care fac exercitii fizice regulat, traiesc cu 3-7 ani mai mult decat cei care ignora aceasta necesitate a organismului.

4. Momentele importante din viata unui om nu se intampla online

Prin prisma joburilor noastre, ecranele ne captiveaza tot mai mult viata. Depindem de ele la birou, depindem de ele ca sa tinem legatura cu cei dragi, ca sa ne platim facturile, ca sa ne relaxam. Pierdem din vedere, insa, ca viata nu se traieste online – adevaratele exeperiente au loc atunci cand ne expunem unor contexte reale. Iesi din obisnuinta si confortul pe care il ai sa fii in spatele smartphone-ului sau a laptopului si dedica-ti timpul liber reconectarii cu prietenii, cu natura si cu tine.

5. Cine invata constant are mereu de lucru

Tehnologia avanseaza cu o viteaza uimitoare iar confortul de a ne opri din invatat pe motivul ca deja stim ce trebuie sa stim ne va garanta un regres ingrijorator in doar cativa ani sau, dupa caz, in doar cateva luni. Din fericire, insa, nu a fost niciodata atat de usor sa tii pasul cu schimbarile ca acum. Universitati de top precum Harvard, Yale, Stanford sau M.I.T. isi pun la dispozitie gratuit cursurile. Le gasesti reunite pe platforme precum openculture.com sau academicearth.org si este mai simplu ca niciodata sa le absolvi si sa te specializezi in orice domeniu de activitate.

Citeste si:
Tily Niculae și-a început cariera la doar 16 ani. Cât de greu i-a...
Tily Niculae și-a început...

6. Antidotul pentru frica si anxietate este actiunea

Daca simti ca timpul trece si nu esti deloc pe-aproape de telul tau, te gandesti constant la ce vor spune si crede ceilalti despre tine, te ingrijoreaza consecintele unei actiuni inca nepuse in practica, atunci ia in considerare actiunea. Cel mai simplu mod prin care poti sa scapi de frica si anxietate este sa actionezi; vei descoperi ca, cel mai probabil, te ingrijorai pentru nimic. Iar daca esuezi, avantajul este ca vei putea trage o concluzie din care vei invata ceva pretios pentru evolutia ta. Orice esec sau greseala este o oportunitate, asa ca ce-ti ramane de facut este sa incerci din nou, schimband strategia in functie de concluzia la care ai ajuns.

7. Fericirea este o calatorie, nu o destinatie

Foarte multe persoane isi amana involuntar fericirea prin stabilirea unor obiective si prin ignorarea frumusetii calatoriei pe care o fac in atingerea lor. Unii cred ca vor fi mai fericiti atunci cand vor ajunge la greutatea ideala, cand isi vor gasi sufletul pereche, cand vor avea cariera perfecta, casa de vacanta mult visata si asa mai departe. Fericirea, insa, e o chestiune de obisnuinta sau, mai bine spus, o alegere. Indiferent de situatia in care ne aflam la un moment dat, cu atitudinea potrivita putem fi fericiti si, deci, motivati sa ne urmam calea spre succes.

Citeste si:
Secretele succesului: Ce calități au femeile de carieră și cum...
Secretele succesului: Ce...

„Este uimitor ce pot face oamenii obisnuiti daca se apuca de treaba fara idei preconcepute” spune Charles F. Kettering. Cam despre asta este si succesul in cariera -cu cat te apuci de treaba cu toata inima, competitia este foarte mica si piedicile daca nu inexistente, cel putin usor de depasit.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.