Felul in care diferite generatii se raporteaza la locul de munca este un subiect intens dezbatut, mai ales in contextul in care managerii, in varsta de 40-50 de ani, observa ca tinerii vad locul de munca intr-un mod total diferit fata de cum il privesc ei.

Tinerii de pana in 35 de ani, generatia Millennials (Y), isi schimba locul de munca o data la doi ani, sustine Cheryl Cran, consultant pentru corporatii si autoare a patru carti, printre care si „101 Ways to Make Generations X, Y and Zoomers Happy at Work”. Generatia nascuta intre anii 1980 – 2000 isi va schimba locul de munca de circa 15-20 de ori pe parcursul vietii, mai sustine ea.

Intr-un interviu pentru publicatia Wall-Street, ea afirma ca in companii diferenta dintre generatii se simte tot mai acut, mai ales ca cei din generatia Y isi doresc un program flexibil, concedii mai lungi si nu mai pot fi stimulati doar de salariu. Tinerii isi schimba des locul de munca, in cautarea unui job care sa le permita sa fie creativi si sa-i remunereze indestulator. Iata care sunt principalele motive care ii determina sa accepte un alt job.

1. Echilibrul intre viata personala si cea profesionala

Pentru cei din generatia Y, gasirea unui echilibru intre viata personala si cea profesionala este extrem de important. Timpul dedicat jobului trebuie sa fie egal cu cel pentru hobby-uri si viata personala. Tinerii vor sa lucreze cat mai aproape de casa pentru a nu mai pierde timp pe drum si vor ca programul de lucru sa nu se prelungeasca decat in situatii exceptionale.

Aceasta dorinta a lor a fost identificata si de marile companii. Astfel, majoritatea corporatiilor au un sediu intr-un parc de birouri, in vecinatatea statiilor de metrou si cu o multime de facilitati in apropiere. Este cazul Novo Park, un proiect Genesis Delopment, al carui fondator este Liviu Tudor. Aici au sediul corporatii precum HP, Raiffeisen Bank sau Luxoft, iar localizarea acestui parc de birouri le ofera celor care lucreaza aici si accesul facil la cafenele, restaurante, cantine si sali de sport.

Citeste si:
5 motive pentru care educația este esențială într-o societate
5 motive pentru care educația...

Potrivit unei analize citate de Agerpres, angajatii din generatia Millennials nu mai sunt atrasi de salarii mari. Tinerii pana in 35 de ani au cu totul alte prioritati cand vine vorba despre locul de munca, programul flexibil fiind un factor esential pentru a putea sa-si organizeze timpul dupa propriile reguli.

2. Mai multe perspective in cariera

Perspectivele in cariera sunt si ele importante pentru tineri. Este unul dintre cele mai intalnite motive pentru care acestia isi schimba locul de munca. Ei isi doresc un job care sa le asigure oportunitatile necesare pentru a se dezvolta din punct de vedere profesional si pentru a accesa functii mai importante.

Se intampla adesea chiar si ca un angajat sa-si paraseasca locul de munca pentru un salariu egal cu cel anterior, dar pentru oportunitati concrete de promovare. Tinerii vor sa stie ca peste un anumit numar de ani vor avea un salariu mai mare si atributii mai importante. Un alt factor observat de specialistii in Resurse Umane fiind faptul ca tinerii vor mereu provocari la locul de munca si le accepta chiar si atunci cand nu sunt pregatiti din punct de vedere profesional pentru ele.

Citeste si:
Supraimpozitarea şi cumulul pensie-salariu, prin lege, nu prin...
Supraimpozitarea şi cumulul...

3. Un loc de munca ce ofera mai multe beneficii

Remuneratia de la finalul lunii de munca nu mai este suficienta pentru a multumi un angajat tanar. Salariatii de pana in 35 de ani isi doresc, pe langa salariu, si numeroase alte beneficii. Printre cele mai importante se numara asigurarea de sanatate la o clinica privata, dar si abonamentele la sali de fitness.

Masina, laptopul si telefonul de serviciu se regasesc si ele printre beneficiile de care sunt interesati in mod special tinerii. Nu ii lasa indiferenti nici tichetele de masa, micul dejun din partea companiei sau voucherele primite la diverse ocazii.

Tinerii romani care vor sa-si schimbe locul de munca in perioada urmatoare au motive sa se bucure. Conform unei analize realizate de Biroul de Statistica al Uniunii Europene, Eurostat, tara noastra are una dintre cele mai mici rate ale somajului. Cu o rata medie e somajului de 6,5%, Romania se afla sub media europeana de 8,9%.

Citeste si:
Tily Niculae și-a început cariera la doar 16 ani. Cât de greu i-a...
Tily Niculae și-a început...

Ce parere ai despre faptul ca tinerii isi schimba atat de des jobul? Care este criteriul care te-a determinat pe tine sa parasesti ultimul loc de munca?


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.