La nivel european, Romania este tara cu cei mai multi proprietari, arata o analiza efectuata de biroul de statistica al Uniunii Europene – Eurostat. Conform acestui studiu, peste 90% dintre locuitorii tarii noastre sunt proprietari ai unei gospodarii, fapt care ne plaseaza peste tari precum Marea Britanie, Franta sau Germania.

Desi in ultimii ani se aduce des argumentul conform caruia inchirierea iti ofera mai multa libertate de miscare, tot achizitia ramane mai avantajoasa. Din punct de vedere financiar, dar si din alte considerente la fel de importante, balanta se inclina in favoarea achizitiei.

Chiria lunara este aproape egala cu rata bancara

Principalele motive pentru care romanii prefera sa cumpere decat sa inchirieze sunt de ordin financiar, dar si datorate sigurantei pe care o aduce locuirea in propria casa. Aceste argumente i-au determinat si pe dezvoltatori sa se ridice la nivelul dorintelor romanilor. Asa au aparut blocuri noi, care ofera mai mult decat un apartament, un intreg stil de viata, cu sali de sport in incinta, cabinete medicale si paza 24 din 24, asa cum sunt aceste ansambluri rezidentiale din Bucuresti.

In vreme ce inchirierea unui apartament cu trei camere intr-un bloc construit in anii ‘80 costa undeva in jur de 400 de euro, intr-un complex nou se pot achizitiona apartamente a caror rata lunara ajunge tot la aceeasi suma, insa in final apartamentul devine proprietate personala. In plus, spre deosebire de blocurile cu o vechime de cateva zeci de ani, cele noi nu au nevoie de la fel de multe investitii, nu apar defectiuni, iar un alt avantaj evident este si cel estetic.

Programul Prima Casa face mai usoara achizitia unei locuinte

Achizitionarea unei locuinte a fost incurajata si de autoritatile romane prin programul Prima Casa. Creditul imobiliar garantat de stat a facilitat cumpararea unei locuinte pentru romani in ultimii ani, avansul de 5% fiind mai mic decat in cazul unui credit ipotecar obisnuit. Anul acesta incertitudinile care planeaza asupra programului, din cauza legii darii in plata, i-au determinat pe romani sa se grabeasca sa cumpere o casa.

Potrivit jurnalistilor de la Wall-Street, BCR, cea mai mare banca din sistemul romanesc, a epuizat deja fondurile pentru Prima Casa. Alte doua banci mari au anuntat ca au epuizat fondurile alocate acestui program, in numai o luna si jumatate de la demararea programului, si ca asteapta noi plafoane.

Cadrul legislativ face nesigura inchirierea unei locuinte

Beneficiile financiare si programul Prima Casa nu sunt singurele care fac cumpararea unei locuinte mai avantajoasa decat inchirierea. Cadrul legislativ, care nu ofera niciun fel de siguranta chiriasilor, face ca tot mai multi romani sa fuga de aceasta optiune.

Citeste si:
Betty Salam, adevărul din spatele numelui său de scenă. De ce nu...
Betty Salam, adevărul din...

Chiriasii pot fi oricand evacuati fara un motiv clar din locuinta inchiriata, chiar si in cazul in care este intocmit un contract de inchiriere. In plus, incalcarea unei clauze din contract si evacuarea chiriasilor nu atrage decat foarte rar procese, din cauza complicatiilor care decurg dintr-un astfel de demers.

In tari precum Germania sau Marea Britanie, cu o rata a proprietarilor mult mai mica decat la noi, un contract de inchiriere este foarte strict. Acest lucru determina inchirierea unei locuinte si pe durate lungi de timp, de 10 ani, caz in care exista siguranta deplina. In Romania legea este mult mai blanda, si de multe ori chiriasii nici nu-si cunosc drepturile. Noul Cod Civil vorbeste despre chirie la sectiunea „Contractul de locatiune”, art. 1777-1835, in vigoare din octombrie 2011.

Cand se fac imbunatatiri, acestea reprezinta investitii in propria casa

Citeste si:
PSD și PNL au decis bugetul României pe 2024. Educația va primi...
PSD și PNL au decis bugetul...

Un alt argument in favoarea achizitiei si in detrimentul chiriei este reprezentat de investitiile in apartament. Orice imbunatatire facuta intr-o locuinta inchiriata trebuie gandita foarte bine inainte, deoarece ea nu va ramane pe termen lung in posesia persoanei care o utilizeaza in prezent.

Majoritatea chiriasilor evita sa faca investitii, tocmai din cauza faptului ca apartamentul sau casa le ramane proprietarilor, astfel incat cheltuielile pentru imbunatatiri par redundante. In schimb, intr-o locuinta cumparata orice imbunatatire reprezinta o investitie in confortul personal pe termen lung.

Ce parere ai? Este mai avantajos sa cumperi o locuinta sau sa o inchiriezi?

Sursa foto: creativecommons.org, Hepta


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.