DNA Ploiesti a pus sub acuzare compania Apa Nova Bucuresti pentru evaziune fiscala, spalare de bani, mita, cumparare de influenta si interceptari ilegale, masura fiind luata dupa ce DNA a inceput urmarirea penala pentru aceste infractiuni fata de mai multi actuali sau fosti directori ai companiei.

DNA Ploiesti a pus sub acuzare compania Apa Nova in dosarul in care sunt urmariti penal mai multi fosti sau actuali directori ai companiei, dar si oameni de afaceri cu conexiuni in lumea politica, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Potrivit unor surse judiciare, infractiunile pentru care este cercetata compania Apa Nova sunt evaziune fiscala, spalare de bani si interceptari ilegale.

Decizia procurorilor DNA Ploiesti de a pune sub acuzare Apa Nova Bucuresti a fost luata dupa ce, miercuri, anchetatorii au inceput urmarirea penala fata de directoarea companiei Lavinia Saniuta sub acuzatiile de evaziune fiscala, spalare de bani si interceptari ilegale si fata de directoarea adjuncta Giovana Soare pentru evaziune fiscala si spalare de bani.

Tot joi, a fost extinsa urmarirea penala pentru infractiuni de evaziune fiscala si spalare de bani pentru doi fosti directori ai Apa Nova Bucuresti, respectiv pentru Bruno Roche si Laurent Lalague, cercetati anterior pentru cumparare de influenta, dar si pentru fostul trezorier al PNL Vlad Moisescu si omul de afaceri Ovidiu Semenescu, au precizat sursele judiciare.

Saptamana aceasta, directoarele Lavinia Saniuta, Giovana Soare, fostii directori ai Apa Nova Bucuresti Bruno Roche si Laurent Lalague, dar si oamenii de afaceri Vlad Moisescu, Ovidiu Semenescu si Teodor Sterian au fost citati pentru noi audieri la DNA Ploiesti, singurul care nu s-a prezentat fiind Laurent Lalague, care nu se afla in Romania si care si-a trimis avocatii.

Potrivit unui comunicat dat miercuri de DNA, in perioada 2014 - 15 iunie 2015, Lavinia Teodora Saniuta, in calitate de director general adjunct la Veolia Romania, si incepand cu 15 iunie, ca director general al Apa Nova Bucuresti, a dat sume importante de bani lui Semenescu, in urma unei intelegeri prealabile cu acesta, sub forma unor contracte incheiate cu societati apartinand sau care sunt controlate de Ovidiu Semenescu, Vlad Moisescu si Costin Berevoianu, contracte al caror obiect nu a fost prestat in realitate.

Citeste si:
Percheziții DNA la Ministerul Finanțelor. Biroul unui șef din...
Percheziții DNA la Ministerul...

”Sumele de bani ar fi fost date pentru ca Semenescu Ovidiu-Traian sa intervina, personal sau prin intermediul altor persoane, la reprezentantii unor institutii publice din Romania, in beneficiul agentilor economici ai Grupului de firme Veolia Franta, din care face parte si SC Apa Nova SA Bucuresti. Unele plati aferente acestor contracte au fost autorizate de Lavinia Teodora Saniuta, in calitate de director general al SC Apa Nova Bucuresti SA, respectiv director general adjunct la Veolia Romania, in perioada mentionata. Banii astfel platiti au reprezentat, de fapt, contravaloarea influentei si interventiilor exercitate de catre Semenescu Ovidiu-Traian, Moisescu Vlad-Octavian si Berevoianu Costin la nivelul institutiilor publice, cu referire in special la Primaria si Consiliul Local ale Sectorului 1 Bucuresti, Primaria Generala a Capitalei si Consiliul General ale municipiului Bucuresti, in favoarea firmelor din Grupul Veolia si in special a S.C. Apa Nova SA Bucuresti”, arata DNA.

Citeste si:
Shakira este acuzată de evaziune fiscală. Cântăreața ar putea...
Shakira este acuzată de...

In ordonanta de extindere si continuare a urmaririi penale se mentioneaza ca angajatilor SC Apa Nova SA li s-a impus de catre directorul general Lavinia Saniuta sa sprijine activitatea ilegala desfasurata de Ovidiu Semenescu, in interesul firmelor din grupul Veolia. Astfel, directorul general Lavinia Saniuta ar solicitat directorului financiar sa ascunda un contract incheiat cu o anumita firma, in baza caruia Ovidiu Semenescu ar fi primit suma de 4.000.000 lei.

Totodata, in acelasi scop, in cursul anului 2010, a fost incheiat contractul cadru cu S.C. SIS Strategy SRL, administrata de Teodor Sterian, finul lui Ovidiu Semenescu, urmat in perioada anilor 2010 - 2015 de contracte similare, avand ca obiect efectuarea de filaje si interceptari ilegale, in interesul persoanelor care controlau Apa Nova Bucuresti, contracte semnate de directorii Bruno Roche, Laurent Lalague si Lavinia Saniuta, potrivit DNA.

Citeste si:
Darius Vâlcov a fost dat în urmărire generală de Poliția Română
Darius Vâlcov a fost dat în...

In perioada 2010 - 2015, Bruno Roche, Laurent Lalague si Lavinia Saniuta, in calitate de directori ai Apa Nova Bucuresti, au dispus masuri de supraveghere, monitorizare si interceptare ilegale a angajatilor companiei, exercitate in baza unor contracte incheiate intre furnizorul de apa si SC SIS Strategy S.R.L., societate specializata in desfasurarea acestor activitati, ”modalitate in care au tinut sub control divulgarea de catre angajatii companiei de date, care sa conduca la depistarea activitatilor nelegal derulate de aceasta”mai arata DNA.

De asemenea, conform DNA in perioada 2011 - 2015, Bruno Roche, Laurent Lalague si Lavinia Saniuta, in calitate de administratori ai Apa Nova Bucuresti si directori generali ai aceleiasi societati, ultima dintre acestia si in calitate de director general adjunct la Veolia Romania, cu complicitatea lui Ovidiu Semenescu, Vlad Miosescu si Giovanei Soare, au participat la circuite comerciale si financiare fictive, ce au avut ca scop, inregistrarea in contabilitatea Apa Nova Bucuresti a unor achizitii fictive, avand ca obiect presupuse prestari de servicii si achizitii marfuri, de la mai multe firme.

Citeste si:
Convorbiri interceptate ale unor soldați ruși: „Mai întâi civilii...
Convorbiri interceptate ale...

”Firmele respective au emis facturi false care sa favorizeze S.C. Apa Nova S.A. Bucuresti, utilizand ca mod de operare reducerea artificiala a profitului impozabil si a TVA de plata, efectuarea unor decontari fictive de la diferite societati si utilizarea de societati comerciale «tip fantoma». Dupa alimentarea conturilor, au avut loc imediat retrageri de numerar, ridicari frecvente de numerar in valori mari cu explicatia «achizitii marfuri», s-au constatat rulaje deosebit de mari in conturile persoanelor fizice implicate, fara ca acestea sa justifice, prin veniturile declarate, valoarea acestor transferuri”, preciza DNA.

In cauza, prejudiciul minim stabilit in dauna statului, ca urmare a infractiunii de evaziune fiscala este de 24.691.980 lei (echivalentul a 5.545.146 euro) reprezentand impozit pe profit si TVA - 14.815.188 lei. Prejudiciul stabilit ca urmare a infractiunii de spalare a banilor este de 76.545.141,23 lei (echivalentul a 17.294.819 euro), preciza DNA in comunicatul dat publicitatii miercuri.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.