Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a declarat, joi, ca scaderea TVA la carne, legume si fructe, propusa in proiectul noului Cod Fiscal, va reduce evaziunea fiscala si efectele embargoului impus de Rusia, si ca se asteapta ca aceste produse sa se ieftineasca.

Ministrul a afirmat ca sunt trei efecte benefice si pentru agricultura in proiectul noului Cod Fiscal: reducerea TVA la carne, legume si fructe, scutirea de impozit pentru mijloace de transport agricole si eliminarea taxei pe stalp. "Masura de reducere a TVA la carne, legume si fructe reprezinta salvarea a doua sectoare macinate de evaziune fiscala si de efectele embargoului impus de Rusia", a adaugat Constantin, potrivit MEDIAFAX.

Reprezentantii industriilor de carne si legume-fructe s-au plans in ultimul an ca au probleme cu vanzarile din cauza excesului de marfa ieftina intrata pe piata autohtona din tarile UE, dupa embargoul impus de Rusia produselor alimentare din tarile Uniunii Europene.

"Reducerea taxei la carne, la legume si fructe se va face pe tot lantul de productie si va avea ca efect atat scaderea evaziunii, cat si preturi competitive. Ne asteptam sa scada preturile atat la carne, cat si la legume si fructe, dupa reducerea TVA, asa cum s-a intamplat si la paine", crede ministrul Agriculturii.

El sustine ca in urma reducerii TVA, painea s-a ieftinit cu aproximativ 12%.

Valcov: Accizele si TVA, reduse INAINTE de finalul anului 2015

Reprezentantii patronatele din agricultura au declarat, miercuri, ca solicita reducerea TVA nu doar la carne, ci si la produsele din carne, sustinand ca daca problema nu va fi rezolvata, evaziunea se va muta pe lantul final de productie. "In ceea ce priveste scutirea de impozit pentru mijloace de transport agricole, cred ca va accelera procesul de retehnologizare in agricultura. Ma bucur si ca s-a eliminat taxa pe stalp si cred ca si acest lucru va ajuta agricultura", a mai spus ministrul.

Proiectul noului Cod Fiscal prevede reducerea cotei standard a taxei pe valoarea adaugata, de anul viitor, de la 24% la 20%, iar pentru carne, peste, legume si fructe produse alimentare de baza la 9%. Cota standard de TVA ar urma sa fie redusa in continuare, la 18%, din ianuarie 2018, conform calendarului redactat de Guvern.

Citeste si:
USR va redepune legea de reducere a TVA la energie
USR va redepune legea de...

Documentul prevede reducerea cotei standard pentru toate bunurile si serviciile de la 24% la 20%, reducerea cotei de TVA pentru carne, peste, legume si fructe de la 24% la 9% incepand cu 1 ianuarie 2016 si introducerea taxarii inverse pentru livrarea de cladiri, parti de cladire si terenuri de orice fel, pentru a caror livrare se aplica regimul de taxare, incepand cu 1 ianuarie 2016.

Ulterior, cota standard de TVA ar urma sa fie diminuata de la 20% la 18%, incepand cu 1 ianuarie 2018.

Pentru 2016, incasarile la buget sunt estimate sa scada cu 11,6 miliarde lei, dar cu o crestere la venituri de 6,4 miliarde lei din TVA, contributii sociale, impozit pe salarii, impactul bugetar net pentru anul viitor fiind calculat la 5,2 miliarde lei.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.