Samsung spune, intr-un comunicat remis MEDIAFAX, ca televizoarele Samsung Smart TV nu monitorizeaza conversatiile personale ale utilizatorilor, insa precizeaza ca unele dintre acestea sunt dotate cu functii de recunoastere vocala, care pot fi insa dezactivate de catre utilizatori.

Samsung precizeaza ca trateaza "cu maxima seriozitate viata privata a utilizatorilor produselor sale, acestea fiind concepute pentru a asigura confidentialitatea informatiilor". "Folosim tehnologii si metode de securitate la cele mai inalte standarde ale industriei, disponibile la momentul actual, incluzand criptarea datelor in vederea securizarii informatiilor personale ale utilizatorilor si prevenirii colectarii si folosirii acestora. Unele dintre televizoarele Samsung Smart TV sunt dotate cu functii de recunoastere vocala. Aceste functii sunt activate atunci cand utilizatorii isi ofera acordul in momentul instalarii televizorului, prin acceptarea 'Politicii de Confidentialitate' si a 'Termenilor de Utilizare'. Pe langa instalarea initiala, utilizatorii au in orice moment optiunea de a activa si dezactiva functia de recunoastere vocala", se spune in comunicatul Samsung.

Potrivit Samsung, recunoasterea vocala are loc in doua moduri: prin intermediul unui microfon integrat in interiorul televizorului, care raspunde la comenzi prestabilite simple, precum schimbarea canalului TV sau a volumului sonor (datele generate prin aceste comenzi vocale prestabilite nu sunt stocate sau transmise unor terte parti), si al doilea microfon, localizat in interiorul telecomenzii, trebuie sa fie conectat la un server, fiind folosit pentru a cauta continut.

"Utilizatorul poate efectua comenzile vocale vorbind in microfonul telecomenzii, de exemplu facand comenzi precum 'Recommend a good Sci-Fi movie' (recomanda-mi un film bun de fictiune). Aceasta optiune functioneaza la fel ca majoritatea celorlate functii de comenzi vocale disponibile pe alte produse, precum cele de pe smartphone-uri si tablete", spune Samsung.

Citeste si:
Ministrul Bogdan Aurescu, „pus la zid” de BBC. „Ce ați dat voi...
Ministrul Bogdan Aurescu,...

Totodata, Samsung precizeaza ca urmatoarea fraza din politica de confidentialitate a companiei a creat confuzii: "Va rugam sa luati in considerare faptul ca, daca cuvintele dumneavoastra contin informatii personale sau private, aceste informatii vor fi inregistrate si transmise unei parti terte prin functia de recunoastere a vocii".

Potrivit Samsung, politica de confidentialitate a fost clarificata, "pentru a explica mai bine procesul prin care se intampla acest lucru".

"Recunoastere Vocala / Puteti controla Smart TV-ul dvs. si ii puteti folosi numeroasele functii cu ajutorul comenzilor vocale. Daca activati functia de recunoastere vocala, puteti interactiona cu Smart TV-ul prin intermediul vocii dumnevoastra. Pentru a va putea oferi functia de recunoastere vocala, unele comenzi vocale (impreuna cu informatii despre dispozitiv, inclusiv datele de identificare ale dispozitivului dvs.) pot fi transmise unui furnizor (in prezent, Nuance Communications, Inc.) care converteste comenzile vocale in text, in masura in care acest lucru este necesar pentru a va putea oferi functia de recunoastere vocala. In plus, Samsung poate colecta si dispozitivul dumneavoastra poate capta comenzi vocale si texte corelate necesare oferirii functiei de recunoastere vocala pentru a evalua si imbunatati performanta Smart TV-urilor. Samsung va colecta comenzile dvs. vocale doar cand efectuati cautari specifice pe Smart TV prin apasarea butonului de activare de pe telecomanda sau de pe ecran si prin efectuarea unei comenzi vocale in microfonul telecomenzii. Daca nu activati functia de recunoastere vocala, nu veti putea folosi comenzile vocale, dar veti putea controla televizorul folosind o serie de comenzi vocale predefinite. Puteti dezactiva oricand functia de recunoastere vocala accesand meniul 'Setari'. Este posibil ca acest lucru sa nu va permita folosirea unor functii de recunoastere vocala", se spune in politica de confidentialitate a Samsung.

Citeste si:
Cum să-ți monitorizezi starea de sănătate în timpul sarcinii
Cum să-ți monitorizezi starea...

Precizarile vin in contextul in care jurnalistii BBC au relatat intr-un material publicat, luni, pe site-ul bbc.com ca Samsung isi avertizeaza clientii privind discutiile personale in fata televizoarelor inteligente care sunt controlate folosind optiunea de activare vocala, intrucat aparatele "asculta" ce se discuta si trimit o parte din informatii unei terte parti pentru afisarea de continut pe ecran. Activistii pentru protejarea vietii private spun ca tehnologia aminteste perfect de ecranele din romanul "1984" al lui George Orwell, care spionau cetatenii, informeaza bbc.com, scrie MEDIAFAX.

Avertismentul Samsung a iesit la lumina prin intermediul unui articol publicat de site-ul Daily Beast, care continea un extras din textul privind politica de confidentialitate aferenta televizoarelor inteligente care se concteaza la internet, produse de compania sud-coreeana.
Textul respectiv explica faptul ca televizorul va asculta oamenii din camera in care se afla pentru a incerca sa detecteze cand sunt transmise comenzi sau termeni de cautare. "Daca ceea ce spuneti contine informatii personale sau secrete, acele informatii pot fi incluse in datele capturate si transmise unei terte parti", potrivit textului politicii de confidentialitate a Samsung.

Citeste si:
George Soros avertizeaza ca retelele de socializare pot duce la un...
George Soros avertizeaza ca...

Corynne McSherry, o avocata specializata in proprietate intelectuala in cadrul Electronic Frontier Foundation (EFF), fundatie implicata in dezbaterile privind problemele legate de drepturile digitale, a declarat pentru The Daily Beast ca terta parte la care face referire textul este probabil compania care furnizeaza serviciul de conversie a vorbirii in text (speech-to-text) pentru Samsung. "Daca eu as fi clientul, as vrea sa stiu cine este terta parte si in mod sigur as vrea sa stiu daca cuvintele mele sunt transmise intr-o forma securizata", a mai spus Corynne McSherry.

La putin timp de la publicarea articolului pe site-ul amintit, EFF a distribuit pe platforma online Twitter textul extras din politica de confidentialitate a Samsung, comparandu-l cu descrierea ecranelor din romanul "1984" al lui George Orwell, care ascultau ce vorbeau oamenii in intimitatea caminului. Ca raspuns la distribuirea masiva a declaratiei privind politica de confidentialitate, Samsung a dat publicitatii la nivel international un mesaj pentru a clarifica cum functioneaza optiunea de activare vocala. Declaratia companiei subliniaza faptul ca functia de recunoastere vocala poate fi activata folosind telecomanda televizorului.

Citeste si:
CNA a retras licenta televiziunii Smart TV. Postul se inchide
CNA a retras licenta...

Compania a mai spus ca politica sa de confidentialitate a fost o incercare de a fi transparenta fata de utilizatori, pentru a-i ajuta sa faca alegeri in cunostinta de cauza referitor la utilizarea sau nu a unor functii cu care sunt dotate unele dintre televizoarele sale inteligente (smart TV), adaugand ca ia "foarte in serios" intimitatea clientilor sai, relateaza BBC. "Daca un client consimte si utilizeaza functia de recunoastere vocala, datele vocale sunt furnizate unei terte parti in timpul unei cereri de efectuare a unei cautari vocale. In acel moment, datele vocale sunt trimise unui server, care cauta continutul cerut si afiseaza apoi acel continut pe ecranul televizorului", se spune in declaratia Samsung, preluata de BBC.

Conform BBC, compania a precizat ca nu pastreaza si nu vinde datele audio captate. Utilizatorii de televizoare inteligente sunt informati daca functia de activare vocala functioneaza intr-un moment anume printr-un simbol asemanator unui microfon, care este afisat pe ecranul televizorului in acel moment. Terta parte care se ocupa de conversia din voce in text (speech-to-text) este o companie numita Nuance, care este specializata in recunoastere vocala, a confirmat Samsung pentru BBC.

Compania Samsung nu este primul producator de televizoare inteligente conectate la internet care intampina probleme legat de datele pe care le colecteaza. In 2013, un consultant in domeniul tehnologiei informatiei (IT) din Marea Britanie a descoperit ca televizorul sau, produs de LG, colecta informatii despre obiceiurile sale legate de continutul urmarit la televizor.

Dezbaterea iscata a fortat LG sa creeze o actualizare a programului informatic (software update) folosit de televizoarele sale care permite utilizatorilor sa dezactiveze optiunea de partajare a informatiilor privind obiceiurile de utilizare a aparatului.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.