Consiliul Concurentei a finalizat investigatia pe piata de retail care a vizat grupurile Metro, Rewe (Selgros Cash & Carry), Mega Image si Interex si furnizorii acestora, iar inspectorii recomanda sanctionarea companiilor investigate, amenzile potrivit legii ajungand la 2-4% din cifra de afaceri.

"Investigatia a fost finalizata in prima parte a anului, iar raportul a fost transmis companiilor vizate. Vom avea primele audieri la sfarsitul lunii octombrie, astfel ca ne asteptam sa inchidem acest caz pana la sfarsitul anului. (...) Raportul propune amenzi pentru companiile implicate, dar dat fiind ca sunt intelegeri pe verticala, deci incalcari ale legii cu gravitate medie, sanctiunile sunt cuprinse, potrivit legii, intre 2 si 4% din cifra de afaceri, procente care pot fi influentate de mai multi factori, cum ar fi durata intelegerilor", a declarat Bogdan Chiritoiu, presedintele Consiliului Concurentei, scrie MEDIAFAX.

Investigatiile sunt instrumentate de inspectorii de concurenta, care la final intocmesc un raport in care sunt facute propuneri. Raportul este trimis partilor implicate, care au timp 30 de zile pentru observatii. In faza urmatoare sunt programate audierile companiilor de catre plenul Consiliului Concurentie, dupa care va fi luata decizia finala.

Retail jobs

Consiliul a inceput investigatia privind piata de retail in anul 2009. Prima investigatie vizeaza societatile membre ale grupului Metro - Metro Cash & Carry Romania, real, -Hypermarket Romania (preluat de grupul francez Auchan), MGB Metro Buying Group - si furnizorii acestora. Cea de-a doua investigatie are in vedere societatile grupului Rewe (Selgros Cash & Carry SRL si Billa Romania), in timp ce a treia si a patra privesc societatile Mega Image, CDE Interex si furnizorii acestora.

Chiritoiu a mentionat ca desi sunt cazuri separate, investigatiile s-au realizat concomitent, deoarece vizau acelasi tip de incalcari ale legii. El a mentionat ca se asteapta ca sanctiunile sa fie contestate in instanta, daca decizia finala va fi amendarea companiilor implicate. Amenzile in acest caz ar putea ajunge la cateva zeci de milioane de euro, in conditiile in care doar grupurile de retail au afaceri care depasesc doua miliarde de euro.

Citeste si:
Alertă la un magazin Metro! Mai multe persoane au fost evacuate de...
Alertă la un magazin Metro!...

"Doar Metro are afaceri de circa 1 miliard de euro, deci amenzile aplicate vor fi mari. Nu vor depasi pe cele aplicate benzinarilor, dar vor fi mari", a explicat Chiritoiu.

Selgros a inregistrat anul trecut afaceri de 699,3 milioane de euro, in timp ce Mega Image a raportat vanzari de 530 milioane de euro. Lantul francez de supermarketuri Interex, cu afaceri de putin sub 40 de milioane de euro in 2011, a iesit din Romania la finalul anului 2012 dupa ce a inchis toate cele zece magazine pe care le mai detinea. In ceea ce priveste retailerul real, -Hypermarket Romania (preluat de grupul francez Auchan) nu se stie inca in ce conditii si la ce cifra de afaceri va fi aplicata o posibila amenda.

Consiliul Concurentei a sanctionat in 2011 companiile OMV Petrom Marketing, OMV Petrom, Rompetrol Downstream, ENI Romania, MOL Romania Petroleum Products si Lukoil Romania cu amenzi care cumuleaza peste 200 milioane de euro, reprezentand aproximativ 3% din cifrele de afaceri realizate in anul 2010.

Citeste si:
Cât costă litrul de benzină și motorină la benzinăriile din...
Cât costă litrul de benzină...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.