Cresterea salariului minim in Statele Unite, sustinuta de presedintele Barack Obama, ar cauza pierderea a 500.000 de locuri de munca in economia americana pana in cea de-a doua jumatate a anului 2016, potrivit unui raport al agentiei pentru buget din Congres, citat de Financial Times.

Congressional Budget Office este o agentie fara afiliere politica, subordonata Congresului Statelor Unite, care este insarcinata sa furnizeze date si analize economice catre legislativ.

Potrivit MEDIAFAX, agentia critica astfel, pentru a doua oara intr-o perioada de numai cateva saptamani, o masura economica importanta promovata de Casa Alba.

Presedintia SUA sustine majorarea salariului minim, in trepte, in urmatorii ani, cu scopul de a reduce diferenta de venituri dintre bogati si cea mai saraca patura a populatiei.

CBO noteaza, in raport, ca 16,5 milioane de angajati din SUA platiti cu ora ar beneficia de majorarea veniturilor in urma adoptarii masurii, sprijinita de Obama si de congresmenii Partidului Democrat. Agentia considera de asemenea ca aceasta evolutie ar conduce la cresterea cererii interne din economie.

Institutia avertizeaza insa ca masura ar avea un efect net negativ asupra numarului de locuri de munca din economie, deoarece angajatorii fie vor renunta la o parte din angajati dupa majorarea salariala impusa de stat, fie vor suferi scaderea vanzarilor ca urmare a cresterii preturilor pentru a acoperi noile costuri, fie vor constata ca inlocuirea mainii de lucru cu automatizari tehnologice va fi devenit mai avantajoasa din punct de vedere financiar.

"Marea majoritate (a celor care lucreaza pe salariu minim - n.r.) ar castiga mai mult, iar veniturile familiilor lor ar creste, in timp ce un grup mult mai mic si-ar pierde locurile de munca, iar familiile lor ar avea un venit mult mai mic", se arata in raport.

Casa Alba a contestat vehement concluziile studiului, subliniind ca datele CBO arata ca efectul net asupra numarului de locuri de munca ar fi zero daca sunt luate in calcul toate scenariile descrise de institutie.

Citeste si:
Fostul preşedinte american, Barack Obama, a fost depistat pozitiv...
Fostul preşedinte american...

"Nici chiar aceste estimari nu reflecta consensul general in randul economistilor, acela ca majorarea salariului minim are efecte negative nesemnificative sau chiar inexistente asupra angajarilor", a intarit Presedintia SUA, citand lucrari semnate de "sapte laureati ai Premiului Nobel".

La inceputul lunii februarie, CBO a deranjat Casa Alba notand intr-un raport ca reforma in sectorul sanatatii, cea mai importanta realizare din primul mandat al presedintelui, ofera subventii care ar putea incuraja sute de mii de americani sa paraseasca forta de munca, in loc sa se bazeze pe modelul asigurarilor de sanatate finantate partial de catre angajator.

Obama a majorat deja salariul minim in cazul angajatilor guvernului federal care lucreaza pe baza unui nou tip de contract standard, insa impunerea pragului la nivelul intregii economii este blocata in Congres de catre membrii Partidului Republican.

Citeste si:
Peste 2,2 milioane de tineri cu vârsta de până la 34 de ani din...
Peste 2,2 milioane de tineri...

Presedintia a propus majorarea salariului minim impus de guvernul federal la 10,1 dolari pe ora, in etape, in urmatorii doi ani, urmand ca ulterior indicatorul sa fie indexat cu rata inflatiei. In prezent, salariul minim federal este de 7,25 dolari pe ora, nivel care nu a mai crescut incepand din 2009.

CBO a precizat ca, intr-un scenariu alternativ, majorarea salariului minim la 9 dolari pe ora pana la jumatatea anului 2016, fara indexarea ulterioara cu inflatia, ar avea un impact general neutru asupra angajarilor.

Congresmenii republicani au salutat raportul agentiei, subliniind ca majorarea salariului minim ar provoca pierderi de locuri de munca, intr-o perioada cu somaj ridicat in perspectiva istorica.

Multe state si orase din SUA au majorat in ultimii ani salariul minim, indicatorul fiind in unele cazuri indexat cu inflatia.

Citeste si:
Mai multe locuri de muncă disponibile în 2022
Mai multe locuri de muncă...

Aproape jumatate dintre angajatii americani care lucreaza pe salariu minim au remuneratia calculata in functie de indicatorul federal, nu cel recomandat de autoritatile locale.

Raportul CBO releva de asemenea ca profilul traditional al angajatului pe salariu minim - adolescent din familie de clasa medie - nu mai este valabil, majoritatea cetatenilor care lucreaza in aceste conditii avand varsta de peste 20 de ani. Jumatate dintre salariatii cu salariu minim din SUA lucreaza cu program intreg (full time), situatie care contrazice, de asemenea, profilul traditional.

Statele Unite inregistreaza un somaj de 6,7% (decembrie 2013), cu peste 10,3 milioane de someri. In pofida revenirii economice, somajul din SUA a inregistrat scaderi modeste in ultimii ani si se mentine la cote semnificativ peste nivelurile din perioada premergatoare crizei.

Citeste si:
În ce sector va crește salariul minim pe economie. Mulți români...
În ce sector va crește...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.