Comisia Europeana anticipeaza ca economia Romaniei va creste cu 2,1% anul viitor si cu 2,4% in 2015, cu o contributie mai semnificativa din partea cererii interne, executivul UE anticipand totodata pentru anul viitor scaderea inflatiei la 2,5% si un deficit bugetar de 2% din PIB.

CE estimeaza ca cererea interna va deveni, treptat, anul viitor, un motor de crestere mai important decat exporturile pentru economia romaneasca, dupa ce livrarile externe au avut performante bune in acest an, potrivit prognozei economice de toamna prezentata marti de executivul de la Bruxelles.

In ceea ce priveste somajul, CE estimeaza ca rata se va mentine peste 7% in urmatorii doi ani.

Potrivit MEDIAFAX, CE estima, in prognoza economica de primavara, o crestere economica de 2,2% pentru 2014, cu o inflatie de 2,1%, somaj de 6,8% si un deficit bugetar de 2,4%.

FMI estimeaza pentru Romania, in 2014, o crestere reala a PIB constanta, mentinandu-se la nivelul estimat pentru finele acestui an, de 2,2%, dar se asteapta ca evolutia sa fie influentata decisiv de cererea interna, cu accent pe investitii, nu de exporturi, ca in prezent.

Comisia noteaza de asemenea, in prognoza de toamna, ca investitiile vor "prinde viteza" anul viitor, sprijinite de o mai buna absorbtie a fondurilor UE, proiectele mari de infrastructura urmand sa accelereze.

Consumul din sectorul privat va continua sa fie limitat de situatia financiara a populatiei, insa se va imbunatati datorita cresterii increderii consumatorilor si majorarii venitului real disponibil, pe fondul unei situatii mai bune pe piata muncii si mentinerii inflatiei la un nivel moderat, anticipeaza CE.

Si consumul sectorului de stat va fi limitat, fiind necesara continuarea consolidarii fiscale, insa intr-un ritm mai lent, estimeaza expertii Comisiei Europene.

Astfel, consumul privat ar trebui sa creasca anul viitor cu 1,6%, respectiv cu 2,2% in 2015, anticipeaza CE. In sectorul public, consumul ar urma sa urce cu 1,8% in 2014 si cu 1,3% in anul urmator.

Citeste si:
Război Israel-Hamas/Ursula von der Leyen: „Aclamarea teroriștilor...
Război Israel-Hamas/Ursula...

CE estimeaza ca formarea bruta de capital fix va creste anul viitor cu 3,5% si cu 4,4% in 2015, dupa o scadere de 2% in acest an.

Exportul net va trage in jos rata de crestere economica de anul viitor, desi situatia economica externa se va imbunatati si va fi favorabila livrarilor peste granita. CE previzioneaza cresterea importurilor in 2014 si 2015, astfel ca deficitul de cont curent ar urma sa creasca in urmatorii doi ani.

Rata de crestere a exporturilor ar urma sa incetineasca anul viitor la 5%, dupa un avans estimat la 9,6% in 2013. Pentru 2015, CE anticipeaza o crestere a exporturilor de 6,1%.

Dupa o variatie de plus 0,8% in 2013, importurile vor creste anul viitor cu 5,1%, respectiv cu 6,5% in 2015, potrivit prognozei CE.

Astfel, deficitul de cont curent se va largi de la 1,2% din PIB in acest an la 1,5% din PIB anul viitor, respectiv 1,7% din PIB in 2015, estimeaza Comisia.

Citeste si:
Economia Circulară și Tehnologia de Ultimă Generație. Cum își...
Economia Circulară și...

Inflatia va scadea la 2,5% in 2014, fata de 3,3% in acest an, indicatorul urmand sa atinga "minime istorice" in prima jumatate a anului viitor, estimeaza CE. Incetinirea ratei de crestere a preturilor de consum se datoreaza reducerii preturilor la alimente, se arata in raport.

Pentru 2015, inflatia ar urma sa creasca la 3,4%, odata cu revenirea cererii interne si continuarii convergentei preturilor spre media UE.

Pe partea fiscala, CE anticipeaza ca deficitul bugetar va fi redus la 2% din PIB anul viitor, estimare care ia in considerare "informatii partiale privind proiectul de buget care va fi probabil aprobat in noiembrie". Aceasta proiectie include "o crestere limitata" a pensiilor, prevazuta de lege, si o majorare a salariilor din sectorul public echivalenta cu 3% din cheltuielile totale cu salariile. Totodata, estimarea se bazeaza pe "o scadere limitata" a cheltuielilor de capital fata de nivelul din 2013.

Citeste si:
Cristina Cioran a rămas o mamă singură. Cine o ajută cu creșterea...
Cristina Cioran a rămas o...

Pentru 2015, CE previzioneaza un deficit bugetar de 1,8% din PIB, datorat accelerarii activitatii economice.

Principalele riscuri privind prognoza de deficit bugetar se refera la posibilitatea unei evolutii slabe a cererii interne, care ar limita veniturile din taxe, de eventuale noi acumulari de arierate, in special la nivelul administratiilor locale, si de "progrese limitate" in ceea ce priveste restructurarea companiilor de stat, care ar putea exercita preisuni suplimentare asupra bugetului, noteaza CE.

Datoria publica a Romaniei va creste de la 38,5% din PIB in acest an la 39,1% anul viitor, respectiv 39,5% din PIB in 2015, potrivit prognozei economice de toamna a Comisiei Europene.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.