Asociatia Investitorilor pe Piata de Capital (AIPC) solicita Ministerului pentru Societatea Informationala desecretizarea contractului de privatizare a Romtelecom, aceasta fiind a doua cerere in acest sens, considerand ca statul nu si-a respectat angajamentul din contract privind listarea companiei.

"Avand in vedere licitatia prin care se va alege un consultant care sa acorde asistenta juridica pentru MSI in procesul de elaborare a actelor normative necesare pentru vanzarea pachetului de actiuni detinut de stat, reprezentand 45,99% din capital, AIPC solicita decretizarea contractului de privatizare al Romtelecom, asa cum a solictat oficial inca din 4 iulie 2011. Conform surselor de presa din anul privatizarii, 1998, prin contract se prevedea listarea la bursa a pachetul deținut de statul roman. Totuși, aceasta listare nu s-a concretizat, deși in ultimii 15 ani am avut parte de promisiuni in aceasta direcție. Daca listarea este prevazuta in contractul de privatizare, nu ințelegem de ce aceasta operațiune nu s-a realizat inca. Totodata, nu ințelegem cine sau de ce reprezentanții statului nu pun la dispoziția publicului contractele de o importanța deosebita pentru Romania, iar circul din cadrul contractului cu Bechtel nu ar trebui generalizat", se arata intr-o adresa transmisa de Asociatia Investitorilor pe Piata de Capital presei si Ministerului pentru Societatea Informationala, scrie MEDIAFAX.

La finele lunii august, Ministerului pentru Societatea Informationala a anuntat ca va organiza, la 6 septembrie, o licitatie pentru achizitionarea de servicii juridice in vederea finalizarii procesului de privatizare a Romtelecom, valoarea contractului fiind estimata intre 128.000 si 500.000 lei (fara TVA) in urmatoarele 24 luni.

La expirarea termenului au depus oferte casele de avocatura Salans (in prezent Dentons), David si Baias, Bulboaca si Asociatii, Florea si Asociatii si Bostina si Asociatii, au declarat pentru MEDIAFAX surse apropiate companiei.

Adresa AIPC a fost transmisa si caselor de avocatura interesate sa acorde consultanta.

Potrivit caietului de sarcini, castigatorul licitatiei va acorda asistenta juridica pentru MSI in procesul de elaborare a actelor normative necesare pentru vanzarea pachetului de actiuni detinut de stat si va analiza si elabora opinii juridice cu privire la documentele realizate de consultantul financiar selectat de minister.

Citeste si:
Veniturile Telekom in Romania au scazut usor anul trecut
Veniturile Telekom in Romania...

Reprezentantii investitorilor amintesc in adresa transmisa marti ca desecretizarea contractului a fost ceruta in iulie 2011 si fostei Autoritati pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS), in prezent Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului (AAAS), insa fara rezultat.

La finele lunii iulie, MSI a anuntat ca statul va angaja un consultant financiar specializat pentru a vinde intreaga participatie minoritara pe care o mai detine la Romtelecom, reprezentand 45,99% din capitalul social.

Optiunea principala a Guvernului este ca actiunile sa fie vandute prin listare la Bursa de Valori Bucuresti, dar asteapta si opinia consultantului financiar care urmeaza sa fie angajat, astfel incat profitul statului din aceasta operatiune sa fie cat mai mare.

O hotarare adoptata de Executiv in luna iulie prevede selectarea de catre MSI a unui consultant specializat, respectiv o banca de investitii sau un consortiu format dintr-o banca de investitii si consultant juridic, care sa aiba capacitatea de a presta si servicii de investitii financiare pe piata de capital, in vederea finalizarii privatizarii Romtelecom.

Citeste si:
Tariceanu solicita CSM desecretizarea protocoalelor dintre DNA-SRI...
Tariceanu solicita CSM...

"Salutam decizia Guvernului din 24 iulie (2013 - n.r.) de a relua finalizarea privatizarii Romtelecom și faptul ca prima opțiune este de vanzare a acțiunilor prin piața de capital. Speram ca și consultatul va prezenta o opinie favorabila exitului prin intermediul bursei. Consideram ca finalizarea privatizarii Romtelecom prin interemediul pieței de capital este cea mai transparenta metoda, fiind evitat astfel riscul unor critici ulterioare privind corectitudinea prețului, dar poate fi obținut un preț pe care piața il considera corect", mai afirma AIPC in comunicat.

Potrivit AIPC, statul poate obține un preț mai mare daca listarea va fi realizata cat mai repede, odata cu ofertele publice anuntate la unele companii de stat, precum Romgaz sau Hidroelectrica, intrucat aceste operatiuni vor atrage atentia investitorilor asupra pietei de capital.

Citeste si:
Cătălin Drulă vrea ca România să trimită către Republica Moldova...
Cătălin Drulă vrea ca România...

"Pe de o parte exitul statului din acționariatul Romtelecom prin intermediul bursei poate fi realizat intr-un mod transparent și la un preț corect, iar pe de alta, pe termen indelungat, statul va incasa fonduri suplimentare prin impozitul aplicat pe caștigul pe piața de capital. Listarea Romtelecom va contribui la creșterea rulajelor pe bursa, ceea ce va atrage noi investitori și companii noi pentru listare. Odata cu creșterea rulajelor va crește și baza de investitori care platesc impozit pe caștigul obținut la bursa, deci incasari mai mari pentru stat. Astfel, printr-un exit prin intermediul bursei, statul caștiga atat pe termen scurt (din vanzarea pachetului de acțiuni), dar și pe termen lung (prin stimularea și creșterea masei de investitori care platesc impozit pe profitul obținut pe piața de capital)", mai spun reprezentantii investitorilor.

Citeste si:
Reghecampf, prima reacție după despărțirea de Universitatea Craiova
Universitatea Craiova s-a...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.