Urmatorul acord cu Romania, de tip preventiv, va fi unul de consolidare macroeconomica si de reforme structurale, urmarind in principal disciplina politicilor, si va presupune privatizarea si restructurarea unor companii de stat, a declarat directorul general al FMI, Christine Lagarde.

"Acordul poate merge pe doua planuri - consolidare bugetara si reformele structurale (... ) In ceea ce priveste societatile aflate sub controlul statului, unele ar trebui privatizate, iar altele restructurate. Acesta este un program de disciplina, care poate justifica de ce FMI continua intelegerea cu titlu preventiv", a spus Lagarde la Bucuresti, la o intalnire cu presa.

Un alt domeniu in care sunt necesare investitii, si pe care oficialul FMI l-a mentionat si l-a conferinta de la BNR, este cel al resurselor de energie, care ar sustine cresterea pietei interne.

Un economist roman ii cere sefei FMI sa nu aprobe un nou acord cu Romania

Intrebata cum explica o atitudine mai putin intransigenta a FMI pe parcursul ultimelor doua acorduri comparativ cu programele care s-au derulat in perioada pre-criza financiara, Lagarde a afirmat ca Romania a facut eforturi importante in ultimii patru ani.

"Au fost eforturi masive in special in domeniul consolidarii fiscale, au fost reforme semnificative si presiuni pe sectorul financiar, care a ramas solid, au fost reforme structurale aplicate in sectorul energetic, electricitate si gaz, distributie de energie, care este in proces de implementare, au fost incepute reformele in domeniul privatizarii, unde cu siguranta mai sunt multe lucruri de facut", a explicat Lagarde, citata de MEDIAFAX.

Lagarde: Ar fi pacat ca Romania sa nu continue parteneriatul benefic cu FMI


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.