Sosirea sezonului rece necesită, din mai multe puncte de vedere, pregătirea noastră, a casei şi a maşinii pentru câteva luni dificile. Aşa cum oamenii se echipează cu îmbrăcăminte şi încălţăminte specială de iarnă, la fel şi bunurile noastre au nevoie de o atenţie specială.

Odată ce sărbătorile de iarnă se apropie, nu mai este timp de pierdut. Ieșirile de tipul plecărilor la munte, la sfârşit de săptămână, sau al petrecerii unui concediu la schi, impun o pregătire atentă a automobilelor.

Procurarea unei perii bune de dat jos zăpada de pe maşină și verificarea instalatiei de climatizare sunt paşi importanți pentru a evita surprizele neplăcute.

O lopată pentru zăpadă, o racletă solidă de gheață şi cauciucuri de iarnă trebuie să aibă orice maşină aflată în trafic pe perioada iernii, însă, atunci când este planificată şi o escapadă la munte, este bine să ţii cont de toate elementele importante, pentru ca autoturismul să funcţioneze optim. Deoarece finalul de an poate fi solicitant, plin cu evenimente şi task-uri, pentru a fi sigur că nu uiţi ceva important, poţi face o listă cu toate aspectele ce ţin de siguranţa maşinii, pe care să le verifici înainte de a pleca la drum.

Această listă de verificare rapidă te poate ajuta vă protejezi vehiculul și poate economisi timp. Bineînţeles, trebuie consultat şi manualul de utilizare al maşinii, pentru detalii specifice despre componente și despre cum trebuie efectuate aceste verificări în siguranță.


  1. Trecerea de la cauciucuri de vară la cele potrivite pentru iarnă


Deşi legea din România nu obligă echiparea autoturismului cu anvelope de iarnă sau all season de la o dată anume, atunci când temperaturile scad sub 6 grade Celsius, cele de vară nu mai pot da randament. Deci, îndată ce zilele au început să fie mai friguroase, pentru a evita cozile de la vulcanizări, este indicată schimbarea anvelopelor de vară cu cele de iarnă. Dacă se prevede şi o plecare la munte, cu atât mai mult starea cauciucurilor de iarnă trebuie să fie una cât mai bună, pentru a oferi tuturor o călătorie în siguranţă.

Citeste si:
De ce a plecat Mara Bănică în vacanță fără soț. Fanii nu se...
De ce a plecat Mara Bănică în...


  1. Verificarea bateriei


Bateria auto este una dintre cele mai solicitate piese, motiv pentru care aceasta trebuie să fie în stare foarte bună, odată ce gradele din termometre încep să scadă. În sezonul rece, pornirea motorului necesită de 3 ori mai mult curent decât în lunile călduroase ale anului.

Folosirea simultană a încălzirii, a radioului şi a luminilor farurilor poate fi o provocare pe timpul iernii, pentru bateriile care nu sunt suficient de încărcate. Astfel, o verificare a acesteia încă din primele zile cu temperaturi scăzute este cea mai bună modalitate pentru a şti ce ai de făcut: o păstrezi, dacă este bună, sau o înlocuiești, pentru a evita situaţiile neplăcute.


  1. Înlocuirea ştergătoarelor


Vizibilitatea este extrem de importantă, atunci când ești pe drum. Din păcate, lamele ștergătoarelor își pierd eficacitatea mai repede decât cred majoritatea oamenilor. Îndată ce observi dungi pe parbriz după fiecare glisare, de obicei, este timpul să înlocuiești lamele cu altele noi, dar poți încerca oricând să ștergi cauciucul cu o cârpă, pentru a vedea dacă acest lucru îmbunătățește performanța. Acest proces este unul simplu, ce nu necesită intervenţia unui specialist, ci doar puţină atenţie. Pe timpul iernii, odată cu pornirea motorului, ştergătoarele trebuie să rămână oprite şi se recomandă utilizarea unei raclete, pentru îndepărtarea gheţii de pe parbriz.

Citeste si:
Cum te acomodezi după concediu: 5 trucuri ușor de aplicat
Cum te acomodezi după...

Dacă bugetul permite, pe timpul lunilor cu temperaturi scăzute, este recomandat ca rezervorul să fie cât mai des posibil plin, pentru a evita acumularea umezelii în rezervor. Acestea sunt doar câteva dintre sfaturile oferite de specialişti, pentru a avea un autoturism în stare optimă.


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 9 Decembrie 2022 - 05 : 12

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.