Piața mașinilor mereu a fost una întrebată și populară. Toată lumea are nevoie de o mașină pentru propriile interese și necesități. Piața auto din Europa a înregistrat o creștere în ultimul an. Timpul de așteptare pentru o mașină nouă poate ajunge și până la un an, lucru care a dus la scăderea vânzărilor de mașini noi cu 10%.

Cele mai întrebate mașini auto din Europa în 2022

Potrivit datelor furnizate de Asociația Europeană a Producătorilor de Automobile (ACEA), de la începutul anului 2022 până în septembrie, în Uniunea Europeană s-au vândut 6,78 milioane de mașini noi, față de 7,5 milioane în perioada ianuarie - septembrie 2021.

Compania Volkswagen deține 25,1% din piață, iar Stellantis, 20,3%. Renault Group are 10,5%, iar Hyundai-Kia are 9,6%. La categoria de mprci auto, cele mai vândute sunt Volkswagen, cu 10,9% din piață, după care urmează Toyota cu 6,9% din piață și modelele Peugeot cu 6,2%.

Înmatriculările din 2022 au înregistrat și ele schimbări față de cele din anul precedent. Unele mărci de volum au înregistrat scăderi mai mari decât media pieței: Volkswagen (-15,9%), Seat (-19,7%) Fiat (-21,9%), Renault (-18,5%).

Cea mai mare scădere a fost înregistrată la smart (-41%) și la Jeep (-26%). Scăderi mai mari de 20% au fost raportate la mărci precum Volvo, Mazda, Lexus și Jaguar. Au fost mult mai puține mărci pe plus la nouă luni. De exemplu marca Dacia a crescut cu 14,3%, până la 321.000 de mașini.

Dacia a ajuns să atingă o cotă record de 4,7% în Uniunea Europeană, fiind la distanță de doar un punct procentual de Renault (5,7%). Marca Kia a urcat cu 9%, înregistrând o evoluție favorabilă în ultimii ani, iar marca Toyota a urcat cu 2,9%. Un grup de mărci cu volume mai mici au raportat creșteri de peste 10%: Porsche, DS și Alfa Romeo.

6 sfaturi pentru deplasările cu mașina pe timp de iarnă

Deplasările cu mașina pe timp de iarnă pot fi o adevărată provocare, chiar și pentru șoferii experimentați. Când mergi pe distanțe scurte, lucrurile par mai simple, dar nu este mereu așa. Precipitațiile și gerul îți pot face probleme serioase și chiar îți pot pune în pericol siguranța.

Citeste si:
OFICIAL: Nasser Al-Attiyah va fi pilot Dacia în Raliul Dakar din 2025
OFICIAL: Nasser Al-Attiyah va...

De aceea, este important să știi cum să pregătești și să tratezi o deplasare în sezonul rece. Chiar dacă uneori ai la dispoziție opțiunea amânării călătoriei, alteori nu ai de ales și trebuie să înfrunți vremea și condițiile potrivnice de drum. Ca să-ți fie mai ușor, ți-am pregătit 6 sfaturi de care să ții cont.


Despre autor:

Valentina Podgorneac
Valentina Podgorneac este originară din Republica Moldova și la vârsta de doar 16 ani a ales să se mute la București pentru a-și continua studiile liceale. În anul 2017 a absolvit un colegiu cu profil economic, însă pasiunea pentru scris a fost mult mai puternică decât orice altă dorință. În timpul studiilor a redactat comunicate de presă în cadrul Organizației Studenților și Elevilor Basarabeni din București. A efectuat stagii de practică la agenția de presă RADOR și la Biroul de Comunicare al Ministerului Educației, acumulând multe informații și sfaturi utile pentru viitoarea sa carieră. A urmat un Curs de Dicție și Discurs Public cu Veronica Coberman, mentor în comunicare.

Valentina Podgorneac este absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, iar de mai bine de un an face parte din familia 9AM. Iubește să știe tot ce mișcă, să fie informată, și la rândul ei, să informeze și pe alții, deoarece un om informat este un om puternic. Pentru ea, scrisul nu este doar o pasiune, ci un stil de viață.
Mai multe

Ultima actualizare: 18 Octombrie 2022 - 02 : 10

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.