Autoritățile din România anunță că șoferii români vor fi obligați să achite mai mult pentru roviniete, deoarece prețul acestora va include și taxe pentru poluare în funcție de cât de veche este mașina.

Roviniete mai scumpe în funcție de vechimea mașinii

Potrivit unui proiect PNRR, Uniunea Europeană susține financiar șantierele de autostradă din țară. Din această cauză, sistemul de taxare unic la nivelul UE trebuie să fie introdus până la jumătatea anului viitor. Șoferii se arată indignați de această schimbare și nu vor să achite mai mult, deoarece situația drumurilor de la noi din țară este una deplorabilă. Majoritatea șoferilor se plâng de drumurile stricate, dintre care unele nu ajung să mai fie reparate, iar unele zone nici măcar nu știu ce înseamnă un drum normal.

Peste patru milioane de autovehicule din România au o vechime de peste 10 ani. România se află pe locul doi în topul țărilor din Uniunea Europeană cu cele mai vechi mașini. Astfel, UE propune ca conducătorii auto să achite taxe de poluare în funcție de noxele emanate. De taxe mai mari nu scapă nici camioanele și autocarele care depășesc 3,5 tone. Acestea vor plăti taxa pe kilometru de șosea parcurs, iar banii din taxe vor fi folosiți pentru reabilitarea drumurilor.

”Serviciul de tarifare electronică ar trebui să pună la dispoziția acestora echipamente de bord personalizate și o asigurare a funcționalității acestuia, punerea la dispoziție a unor mijloace acceptate pentru efectuarea plății tarifului sau acceptarea unui alt mijloc de plată folosit de acesta, încasarea tarifului, virarea către entitatea care îl percepe, gestionarea relațiilor contractuale în ceea ce privește utilizatorul, securitatea și confidențialitatea în ceea ce privește funcționarea sistemului de tarifare rutieră și nu în ultimul rând protecția datelor cu caracter personal”, explică Lucian Calmuș, reprezentant CNAIR.

Prețul motorinei în România a crescut îngrijorător. Prețul combustibililor

Prețul benzinei a crescut și el în ultimele zile cu doar 4 bani, scumpirea fiind nu atât de radicală. Aceasta este cea mai mare diferenţă din istorie între preţul benzinei şi cel al motorinei. Partea proastă este că preţul carburanţilor a început din nou să crească. În timp ce scumpirea benzinei se simte mai ușor, scumpirea motorinei naște o indignare în rândul șoferilor. Potrivit ultimelor majorări de preț, un plin la motorină costă cu 55 de lei mai mult. De altfel, este cea mai mare diferenţă din istorie între preţul benzinei şi cel al motorinei în acest moment.

Citeste si:
Tarifele RCA, plafonate la nivelul din februarie 2023. Șoferii...
Tarifele RCA, plafonate la...

Evoluţia preţului mediu la benzină


  • 9 octombrie: 6,64 lei

  • 1 octombrie: 6,60 lei

Evoluţia preţului mediu la motorină


  • 9 octombrie: 9,04 lei

  • 1 octombrie: 7,95 lei


Despre autor:

Valentina Podgorneac
Valentina Podgorneac este originară din Republica Moldova și la vârsta de doar 16 ani a ales să se mute la București pentru a-și continua studiile liceale. În anul 2017 a absolvit un colegiu cu profil economic, însă pasiunea pentru scris a fost mult mai puternică decât orice altă dorință. În timpul studiilor a redactat comunicate de presă în cadrul Organizației Studenților și Elevilor Basarabeni din București. A efectuat stagii de practică la agenția de presă RADOR și la Biroul de Comunicare al Ministerului Educației, acumulând multe informații și sfaturi utile pentru viitoarea sa carieră. A urmat un Curs de Dicție și Discurs Public cu Veronica Coberman, mentor în comunicare.

Valentina Podgorneac este absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, iar de mai bine de un an face parte din familia 9AM. Iubește să știe tot ce mișcă, să fie informată, și la rândul ei, să informeze și pe alții, deoarece un om informat este un om puternic. Pentru ea, scrisul nu este doar o pasiune, ci un stil de viață.
Mai multe

Ultima actualizare: 14 Octombrie 2022 - 04 : 10

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.