Auto 30 Mai 2022 11:18 de Alexandra Chivu

Orice conducător auto de la noi din țară știe că polița de asigurare RCA este obligatorie. În lipsa acesteia, riști să ți se ia dreptul de a utiliza respectivul autovehicul, și niciun șofer nu își dorește să aibă parte de un astfel de scenariu. Toate par bune și frumoase, nu? Dar, cu toate acestea, mai sunt încă mulți conducători auto care nu înțeleg cât de importantă este această poliță, pe care o văd ca fiind inutilă și, ținând cont de situația din ultima perioadă, o cheltuială destul de mare. Total greșit, iar din rândurile următoare vei înțelege mai bine că nu este deloc în avantajul tău să mergi la risc și să ”uiți” de importanța poliței RCA.

Lipsa RCA, sancționată dur de lege

În prezent, deși există și CASCO, tot ceea ce statul român le cere obligatoriu conducătorilor auto este să aibă o asigurare RCA. Lipsa acesteia este destul de dur sancționată de lege. Astfel, pe lângă o amendă destul de consistentă, ai parte și de reținerea plăcuțelor de înmatriculare, dar și a certificatului mașinii.

Despre polița RCA trebuie să știi că acoperă daunele care au fost produse de persoana asigurată. Referitor la costul unei astfel de polițe, aici nu avem unul standard, cu stabilit în funcție de vârsta proprietarului, capacitatea cilindrică pe care o are motorul, dar și termenul de valabilitate. Cel mai probabil nu era nevoie să îți amintim faptul că încheierea unei astfel de polițe RCA se poate face pentru o perioadă cuprinsă între 30 de zile și 12 luni.

Întrebări și răspunsuri despre polița RCA

Deși toți conducătorii auto ar trebui să știe informațiile despre polița RCA, ținând cont că este una obligatorie, mai sunt încă – pentru mulți dintre ei, multe necunoscute în acest sens. Prin urmare, am decis să îți răspundem la unele dintre cele mai întâlnite întrebări despre asigurarea RCA.

Ce se întâmplă în caz de accident între două mașini cu același proprietar?

Aici regula este chiar simplă, și nu contează dacă ești persoană juridică sau fizică. Niciodată, în caz de accident în care sunt implicate două sau chiar mai multe autoturisme care au același proprietar, asiguratorul nu va avea obligația să acopere daunele produse.

Ce se întâmplă dacă pierd polița RCA?

Fiind vorba despre o asigurare obligatorie, ar trebui să o porți mereu în mașină, în torpedo sau unde îți ții tu actele autoturismului. Cu toate acestea, mai sunt încă șoferi care o poartă în portofel, alături de alte acte. Și, cum nu știi niciodată ce îți rezervă viitorul, este posibil să pierzi polița de asigurare. În acest caz, vei primi un duplicat de la asigurator, însă vei fi nevoit să faci o cerere în acest sens, iar anunțul pierderii acesteia, cu seria și numărul asigurării, să fie publicat într-un ziar național.

Citeste si:
Află informații de care ai nevoie dacă dorești să apelezi la un...
Află informații de care ai...

Avantajele unei polițe de asigurare RCA

Scumpă! Inutilă! Sunt cuvintele cu care mulți conducători auto de la noi din țară își motivează decizia de a nu mai încheia o astfel de poliță. Total greșit, pentru că există o mulțime de avantaje de care poși avea parte. Trebuie să știi că această poliță este însoțită de o alta, Cartea Verde, valabilă și în străinătate, și care îți poate fi de mare ajutor atunci când, din păcate, ești responsabil de producerea unui accident de circulație.

De asemenea, RCA-ul este colacul tău de salvare și atunci când ai permisul suspendat sau vina ta este una foarte gravă, pentru că acoperă costul daunelor produse. Așadar, chiar dacă vei plăti sume mărișoare pentru această poliță de asigurare, ești oarecum mai liniștit pentru că daunele care au loc în cazul unui accident sunt acoperite de asigurator, în condițiile despre care ți-am vorbit mai sus.

Citeste si:
Astăzi expiră polițele RCA emise de Euroins. Ce amenzi riscă...
Astăzi expiră polițele RCA...

Daune acoperite de RCA

Și totuși, care sunt daunele acoperite de polița RCA? Este vorba despre acele pagube care au fost provocate de șoferul responsabil de producerea accidentului. Acesta își va achita doar reparațiile legate de propria mașină, iar de toate celelalte se va ocupa asiguratorul. Chiar și cheltuielile de judecată – dacă se ajunge până aici, sunt achitate tot de asigurator.

Care sunt actele necesare

La fel ca în toate cazurile în care închei o poliță de asigurare, și în cazul RCA este nevoie de anumite documente. Atunci când tu ești proprietarul mașinii, este nevoie de datele tale de identificare, precum și certificatul de înmatriculare al autoturismului. Pentru cazurile în care mașinile sunt cumpărate în leasing, mai este nevoie de datele prin care se identifică respectiva companie cu care ai colaborat.

Citeste si:
3 surse de unde poți procura piese pentru mașini clasice
3 surse de unde poți procura...

Pentru a realiza o poliță RCA sunt necesare câteva acte, cartea ta de identitate sau, după caz, a proprietarului autoturismului, precum și certificatul de înmatriculare a mașinii.

Nu risca inutil

În mod surprinzător, deși este o asigurare obligatorie, în jur de 30% dintre conducătorii auto de la noi din țară neglijează acest aspect. O fac pe riscul lor, cum se spune, pentru că pot plăti amenzi destul de usturătoare, trebuie să suporte din bugetul proprii nu doar cheltuielile cu reparația autoturismului celuilalt șofer implicat în incidentul auto, la fel și cele legate de spitalizare sau a celor de judecată – acolo unde este cazul. Sume deloc mici, și pe care prea puțini și le pot permite.

Dacă afirmațiile de mai sus nu te-au convins, mai amintim că organele de control au dreptul să îți reținp talonul sau plăcuțele de înmatriculare o anumită perioadă, până la rezolvarea situației. Această perioadă nu este una nelimitată, ci de doar 30 de zile și, în condițiile în care a expirat și nu ți-ai rezolvat problema, riscul ca autoturismul să fie radiat din circulație este destul de ridicat.
Prin urmare, dacă te știi printre cei care au ”uitat” de polița RCA, mergi chiar acum și discută cu broker de asigurări și rezolvă situația!

Citeste si:
Moment istoric. Dacia a vândut 8 milioane de mașini, în ultimii 19 ani
Moment istoric. Dacia a...

Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 30 Mai 2022 - 11 : 05

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.