Social 11 Iulie 2008 10:38
Mass-media se afla in topul increderii acordate de cetatenii Romaniei institutiilor nationale, adunand un total de 70 de procente, iar la polul opus romanii au incredere cel mai putin in Parlament (24%), Justitie (26%) si Politie (36%), potrivit datelor celui mai recent Eurobarometru.

Datele Eurobarometrului arata ca mass-media, cu 70% pentru TV, 71% pentru radio si 63% pentru presa scrisa, este marele castigator al procesului de reconsolidare institutionala, cu tendinta de revenire la nivelul foarte ridicat din 2006 (inainte de aderarea la UE), cand increderea ajungea la 73%. Increderea in partidele politice este de 18% (fata de 11% in 2007), in Guvern este de 25%, iar in armata de 70%, arata NewsIn.

"Raportarea romanilor la mass-media este de departe mai buna decat in restul UE. Increderea in armata (70%) este la nivelul mediu din UE. Raportarea la institutiile politice - guvern, parlament, partide - este realizata de romani intr-un mod similar cu cel din UE, respectiv cu multa neincredere. Ca si pentru alte fenomene de stare de spirit, raportarea populatiei la institutiile nationale prin incredere urmeaza anumite modele nationale sau regionale", explica sociologul Dumitru Sandu, autorul raportului national pentru Romania bazat pe Eurobarometrul din primavara 2008.

Romanii practica un model dominat prin incredere inalta in mass-media si prin puternica neincredere in institutiile politice si in cele ale ordinii publice, precum justitia si politia, a adaugat autorul raportului, atragand atentia ca romanii se aseamana in aceasta privinta cu cehii, slovacii, lituanienii si letonii.

"Tipul de societate caracterizat prin neincredere generalizata in institutiile nationale este reprezentat de Italia si Ungaria. La polul opus, cu tendinte de incredere generalizata (in institutiile propriei tari) sunt austriecii, olandezii, irlandezii si estonii. Cei mai aproape de media din UE, sub aspectul modelului de incredere in institutiile nationale, sunt germanii si francezii", arata Dumitru Sandu.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.