Sintem in Saptamina Mare si, pentru a evita situatiile in care, din pricina aglomeratiei din piete si magazine, se pot cumpara in graba produse neconforme, Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor va face citeva recomandari mai mult decit utile.

Produsele alimentare perisabile (peste, oua, carne de miel etc.) trebuie cumparate numai din locuri special amenajate si autorizate care sa asigure conditiile igienico-sanitare specifice si unde exista certitudinea ca sint controlate sanitar-veterinar. Atentie la vin! Acesta trebuie sa prezinte culoarea corespunzatoare sortimentului, sa fie limpede, fara depuneri sau impuritati in suspensie. La intoarcerea buteliei cu dopul in jos, continutul nu trebuie sa se tulbure sau sa prezinte impuritati ori scurgeri. Eticheta trebuie sa contina, in principal, categoria de calitate, indicatia geografica sau denumirea de origine controlata pentru vinurile de calitate superioara, tipul vinului in functie de continutul de zaharuri.

Carnea de miel, ferita de soare

Carnea de miel trebuie cumparata numai din locuri autorizate (macelarii, magazine alimentare, locuri special amenajate in piete). Carnea trebuie sa fie elastica, sa nu aiba suprafata lipicioasa si urit mirositoare, si sa aiba stampila controlului sanitar-veterinar. Ouale trebuie sa fie depozitate in cofraje sau lazi, in spatii racoroase, la temperaturi de maximum + 14 grade Celsius, ferite de razele soarelui sau de alta sursa de caldura. Este interzisa vinzarea oualor la raionul de preparate din carne ori produse lactate sau raioanele de produse alimentare care se consuma ca atare fara a mai fi supuse unui proces termic.

Cit priveste vopseaua de oua, consumatorii trebuie sa verifice daca pe ambalaj sint mentionati colorantii alimentari admisi de Ministerul Sanatatii in lista ingredientelor, cit si modul de utilizare si sa urmareasca incadrarea produsului in data durabilitatii minimale. Nu utilizati sub nici o forma la vopsirea oualor vopseaua pentru alte destinatii, precum cea tipografica sau pentru textile. Acestea pot prezenta un pericol pentru sanatate.

Ciocolata, fara pete

Cozonacul trebuie sa aiba inscris pe eticheta data durabilitatii si tipul acestuia. Ciocolata trebuie sa prezinte o suprafata lucioasa, nestratificata si fara pete, sa fie onctuoasa, casanta la rupere, culoare si gust specifice. Ambalajul nu trebuie sa fie deteriorat, iar data durabilitatii sa nu fie modificata. Eticheta trebuie sa specifice continutul de cacao, exprimat in procente, iar in cazul ciocolatei umplute se mentioneaza produsul de umplutura.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.