Social 22 Mai 2008 16:41
Regizorul Cristian Mungiu si compozitorul Cornel Taranu vor fi premiati de Guvernul Romaniei, ei fiind singurii nominalizati la categoriile Film, respectiv Muzica, pentru Premiile Nationale pentru Arte, acordate in premiera in acest an, relateaza NewsIn.

Cristian Mungiu a fost nominalizat la categoria Film pentru pelicula "4 luni, 3 saptamani si 2 zile", in timp ce Cornel Taranu va fi premiat pentru opera "Oreste-Oedip", care a avut premiera anul trecut la Opera Nationala Romana Cluj-Napoca. Ei vor primi cate 25.000 de euro din partea Guvernului Romaniei, ca si ceilalti cinci castigatori ai Premiilor Nationale pentru Arte, acordate in premiera unor reprezentanti ai celor sapte arte.

Premierul Calin Popescu-Tariceanu va acorda cele sapte premii azi, de la ora 17:30, in cadrul unei festivitati la Ateneul Roman. In cadrul galei, la care vor participa, oameni politici si reprezentanti de seama ai scenei culturale romanesti, Alexandru Tomescu va sustine un recital la vioara Stradivarius, vor interpreta si pianistul Nicolae Licaret si Adrian Petrescu, prim oboist al Filarmonicii "George Enescu", iar actorul Marius Bodochi va recita din "Sonetele" lui Shakespeare. Spectacolul va fi transmis in direct de TVR 1.

Cei mai multi nominalizati se regasesc in categoria Literatura: Mircea Cartarescu, cu "Orbitor. Aripa
dreapta", Nichita Danilov, "Centura de castitate", Horia-Roman Patapievici, "Despre idei si blocaje", Alexandra Ciocarlie, "Si totusi, clasicii", Mihai Dinu, "Batranul poet dintai", Andrei Oisteanu, "Religie, politica si mit" si Adrian Popescu "Dimineata in Forul Roman".

Regizorul Andrei Serban, castigatorul premiului UNITER 2008, pentru spectacolul "Unchiul Vania", concureaza, ca si pentru premiul UNITER, cu Silviu Purcarete - "Faust" si Alexandru Dabija - "Ionescu - 5 piese scurte", dar si cu Laszla Bocsardi, nominalizat pentru regia spectacolului "Don Juan". In plus, Purcarete a mai fost nominalizat si pentru spectacolele "Metamorfoze", "Gianni Schicchi" si "Macbeth", montat la Royal Shakespeare Company, in Marea Britanie. Alexadru Dabija a fost, de asemenea, nominalizat pentru mai multe spectacole, fiindu-i luate in considerare si "Capra sau cine e Sylvia?", "Nasul", "OO!", "Block Bach" si spectacolul de teatru radiofonic "Pauza regelui".

In categoria Arte vizuale, au fost nominalizati artistii Gheorghe Anghel, care a expus la Ministerul Culturii, Geta Bratescu, pentru expozitia "Resurse", la Muzeul National de Arta Contemporana, Suzana Fantanariu - "Re(in)semnare 60", Cela Neamtu, pentru o expozitie personala la Muzeul de Arta Craiova si Cristian Paraschiv - Expozitie retrospectiva, Muzeul National de Arta Contemporana.

La Arhitectura a fost nominalizat proiectul de restaurare a bisericii de lemn de la Rapciuni, judetul Neamt, din cadrul Muzeului National al Satului, Bucuresti, semnat de arhitectul Nils Auner, Biserica "Sf. Nicolae" din comuna Densus, judetul Hunedoara, unde s-au facut lucrari de conservare, restaurare, consolidare si punere in valoare, conduse de arhitectul Ioan Aurel Botez si Ansamblul parohial ortodox "Sf. Nicolae" din Campina, realizat de Livia Caltia.

Pentru lucrari de cercetare in domeniul artelor vizuale, au fost nominalizati Valentin Ciuca, albumul "Arta si destin - Alecu Ivan Chilia", "Exercitii de fidelitate - eseuri, portrete, vernisaje" si "Marturii peste veac - Doina Veturia", si Erwin Kessler, Ruxandra Dreptu, Gheorghe Vida, Mariana Vida, Ioana Vlasiu pentru albumul "Culorile Avangardei". Viorel Cosma - lexiconul "Muzicieni din Romania", volumul 9, si C.D. Zeletin - "Principesa Elena Bibescu - marea pianista" au fost nominalizati pentru cercetare imn domeniul muzicii. Tot in categoria lucrarilor de cercetare, concureaza si Silvia Kerim, cu "Amintirea ca un parfum", si Grid Modorcea, pentru lucrarile "Filmul romanesc in context European" si "Filmele noului val", in domeniul cinematografiei si televiziunii.

Pentru fiecare domeniu al artelor, a fost stabilita o comisie de jurizare cu cate cinci membri, care va selecta creatia castigatoare, dintre cele propuse de asociatiile si uniunile de profil, pentru fiecare domeniu.

Din comisia pentru arhitectura, fac parte arhitectii Serban Sturdza si Alexandru Beldiman, profesorii Mircea Ochinciuc si Ana Maria Zahariade si academicianul Marius Porumb.

La arte plastice, au fost numiti academicianul Dan Haulica, conferentiar Ruxandra Demetrescu, Adrian Guta, profesorul Henry Mavrodin si directorul Muzeului National de Arta Contemporana, Mihai Oroveanu.
Pentru selectia proiectului castigator din domeniul cinematografiei si televiziunii, au fost numiti academicianul Mihnea Gheorghiu, Cristina Corcovescu, Silvia Ghiata, Magda Mihailescu si Calin Stanculescu.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.