Doctorul Paul Serban a avut curajul sa se judece pentru drepturile lui. El a castigat in instanta 80.000 de lei de la Casa Asigurarilor de Sanatate

Medic de familie in satul Nicseni, judetul Botosani, dr. Paul Serban s-a luptat singur impotriva sistemului sanitar din Romania. Pe langa demascarea metodei de a semna in alb unele contracte dintre medicii de familie de la sate si Casa Judeteana a Asigurarilor de Sanatate (CJAS) Botosani, el si-a recuperat si sporurile salariale care nu-i fusesera acordate.

Dupa trei ani de procese, Tribunalul Bucuresti i-a dat luna trecuta castig de cauza medicului, obligand CJAS Botosani sa ii achite sporuri in valoare de 80.000 de lei. "Toti au crezut ca e o nebunie sa te lupti cu sistemul. Dar nu am putut da inapoi. In Comisia de audit m-a luat gura pe dinainte si am spus ce se intampla la Botosani. Atunci au inceput sa curga controalele pe capul meu. M-au haituit doi ani si au incercat sa ma dea afara din sistem. Dar nu au reusit", a spus dr. Paul Serban.

Operatii la lumina lumanarii

In 1988, el a preluat "policlinica" din Nicseni - un sat sarac situat la 30 km de Botosani. Doctorul Serban a fost cazat intr-o incapere unde se cresteau viermi de matase. Experienta "instalarii" la sat dupa noua ani de munca in marile clinici universitare din tara a fost dura.

Cabinetul medical era o paragina, curentul se oprea la ora 20.00, interventiile se faceau la lumanare, iar medicii nu rezistau aici decat un an. De apa curenta nici nu putea fi vorba. „A fi medic de familie in mediul rural inseamna rabdare si devotament. Daca nu esti nascut in acest mediu, trebuie sa faci un mare efort ca sa te adaptezi", a declarat medicul.

Dupa Revolutie, Paul Serban s-a implicat in diverse proiecte europene si a primit chiar diploma de excelenta din partea Colegiului Medicilor din Olanda pentru colaborarea sa la editarea unui ghid despre durerea lombara. Meritele nu i-au fost recunoscute de Colegiul Medicilor din Romania. Curand, avea sa aiba parte de alte suprize. In anul 2002, cand, la reinnoirea contractului cu CJAS, el a fost obligat sa semneze contractul in alb, la fel ca toti ceilalti 70 de medici de familie din judet. "Ni se dadea doar ultima pagina a contractului si ni se cerea sa semnam in alb. De negociere nici nu putea fi vorba!", spune medicul.

Fara sporurile garantate de stat

Obligati sa semneze contractele cu CJAS Botosani in alb, medicii de familie erau, practic, de acord cu toate prevederile impuse de superiori, care erau trecute ulterior in acte. Asa se face ca sporurile legale pe care statul le garanta medicilor de familie de la sate pentru conditiile mizere in care lucrau nu au ajuns vreodata la cabinetele de la tara.

Sute de miliarde de lei vechi care ar fi trebuit sa acopere cheltuielile medicilor, sa rezolve problemele s-au pierdut pe drum. "Unii au primit sporuri de 10-15%, altii deloc. Nu puteam obiecta pentru ca semnatura noastra era pe contracte. Eu am ajuns sa ma rog la juristul CJAS Botosani ca sa imi pot vedea contractul de munca. De fiecare data am fost refuzat", mai spune dr. Paul Serban.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.