Pentru o valiza, doua de glamour international la jumatate de pret, romancele, carora le fierbe singele latin in vine cind vad o haina frumoasa, se inscriu in excursii de shopping tip blitz-krieg in cele mai apropiate capitale

In perioadele de reduceri, agentiile de turism suna adunarea si le incoloneaza in autocare sau in avioane sa captureze bogatii textile nemaivazute de colegi si vecini, semnate de mari designeri.

Luptatoarele pentru emanciparea stilului din Est isi impun un regim cazon ca sa poata trece in revista toate magazinele din capitala din Vest in care isi construiesc garderoba. In turismul de shopping, miza e mare, timpul e scurt, doar 1-4 zile, asa incit multe nu-si pierd vremea pe la muzee sau in tururi de oras, cautind piese arhitectonice spectaculoase.

Pe vremuri inaccesibila capitala a Imperiului Habsburgic, Viena e acum cel mai ieftin oras de shopping in care merg in mod curent romancele. Merita investitia, crede Ramona Negru, director de marketing la agentia de turism Interra: „Majoritatea covirsitoare a clientilor nostri sint femei. Rar vezi un barbat singur, si atunci el doar profita de pachetul de citeva zile de shopping cu autocarul (o zi si o noapte sau doua zile si doua nopti) care la noi e pina in 130 de euro, sa vada Viena. La intoarcere, eventual il vezi cu o plasuta. Dar daca e cu nevasta, vrea, nu vrea, are plase intregi“. Intr-o expeditie cu autocarul la Viena, munitia necesara vinarii unor frumoase trofee de shopping merge pina intr-o mie de euro. Marsul prin magazine e lung si istovitor, dar nu s-au inregistrat niciodata dezertari din fata brandului. „Ele sint pregatite, stiu ce vor si stiu din start ca asta le asteapta. La intoarcere sint terminate, clar, epuizate si fizic, si psihic, dar se vede din numarul de sacose cit sint de multumite. Merg la C&A, H&M, Mango, Zara. La Zara e o isterie totala, unde-i Zara, clar vei gasi romani, iar acolo preturile sint de trei-patru ori mai mici decit la noi. La firmele astea se duc foarte multi si dintre cei cu bani, ca au lucruri frumoase si mai bine isi iau 10 bluze de calitate de la C&A decit una de la Versace. Prinzi reduceri si de 70%“, e incintata Ramona Negru de belsugul chilipirurilor austriece, care nu se gasesc doar la Viena, ci si la Pandorf, mai da ea un exemplu, mai aproape de granita cu Ungaria: „Sint multe outleturi si gasesti produse de firma din colectii vechi de doi ani, care la noi nici n-au ajuns, dar la ei sint la solduri, cu reduceri de aproape 70%. La lenjerie, sa zicem, gasesti un sutien D&G la 15 euro sau un trening Nike la 35 de euro“.

Aerul aproape mistic in lumea modei pe care Milano l-a dobindit in urma stralucitoarelor prezentari ale celor mai de succes designeri le imbata in mod special pe romancele credincioase brandurilor de lux. Stilistul revistei „Elle“, Maurice Munteanu, n-ar imbraca pe cineva de la Milano: „Dupa mine, asta este cea mai proasta destinatie, pentru ca acolo se face un shopping foarte comercial, tot sistemul D&G, Cavalli &Company. Poate e o destinatie de vis pentru Monica Columbeanu. Merg acolo genul de femei carora le place sa cheltuiasca banii, eventual nu cistigati de ele, sau femei de afaceri prost sfatuite. Nu vor avea o imagine coerenta decit in Romania“. In plus, pentru Maurice Munteanu, Milano ia note mici la capitolul atractii turistice. „E un oras industrial, cu citeva muzee, citeva cafenele si in rest magazine.“

Nici putinul ala nu le suscita shoppaholicelor curiozitatea, spune stilistul revistei „FHM“, Ciprian Sipos, care nu vede cu ochi buni fixatia multor femei made in Romania pentru cumparaturi la Milano. „Cunosc fapturi pe doua picioare care merg la Milano si nu au avut timp sa si viziteze. Sint ca niste lebede intr-un lighean. Sint epuizate de atitea cumparaturi duse la extrem in magazinele limitate ca numar, ca doar celelalte nu sint cunoscute in Romania si nu se vede ce ti-ai cumparat. Nu cauta decit marca ultracunoscuta, gen Gucci, Louis Vuitton, Channel, YSL, Versace sau D&G“. Ciprian Sipos incearca sa-si explice de ce Milano goleste portofelele atitor romance de citiva ani: „Probabil si transportul e mai ieftin sau, mai bine zis, a inceput cind Alitalia a devenit rata romanilor“. In sezonul acesta de reduceri, ianuarie-februarie, Ana Maria Moanta, director de marketing la Marshal Turism, spune ca Italia n-a mai avut aceeasi priza la turistii de shopping ca in alti ani: „Probabil ca e din cauza tensiunilor dintre cele doua tari din ultima vreme“.

Cel mai mult ii place lui Maurice Munteanu sa cumpere de la Berlin si Londra, unde gaseste cele mai tari magazine vintage si designeri tineri, ieftini si talentati, de la care e sigur ca isi ia haine unicat, sau de la Paris. „Berlinul e cel mai alternativ oras si o excursie de shopping aici trebuie sa dureze minimum trei-patru zile. E un oras foarte mare, magazinele nu sint toate intr-un loc, sint bagate pe stradute si trebuie sa-ti faci documentarea de acasa ca sa stii unde sa ajungi. La Paris, poti sa te dai dimineata jos din avion, te duci la Beaumarchais, unde sint foarte multe magazine la un loc, la ora patru ai terminat si poti sa mergi acasa. Dar eu nu sint adeptul shoppingului pur si simplu, trebuie sa mai vizitezi o expozitie, sa mai bei o cafea, sa te mai duci la un concert.“ Dupa stilistul de la „Elle“, adevaratii cunoscatori ai artei shoppingului nu rateaza niciodata reducerile de iarna, cind nu doar cumperi, ci si investesti: „Colectiile de iarna sint intotdeauna mai consistente si poti sa-ti iei la un pret foarte bun un palton de casmir pe care sa il porti zece ani. Mai bine pierzi o reducere de vara, cind iti iei trei tricouri si o geanta, si ajungi la una de iarna“.

In excursiile la reduceri pleaca dependentii de shopping mai cerebrali, nu impulsivi, care sint in stare sa se uite la o colectie fara sa se atinga de ea pina aproape se stinge, ca sa o ia la pretul cel mai bun, cu un discount intre 50 si 80%, spune stilistul „FHM“: „Sint oameni cu un venit mediu care vor calitate, dar nu vor sa dea cu banii de-azvirlita, dar sint si cei care isi achizitioneaza permanent, chiar si la inceput de sezon, pentru ca isi permit si le gidila orgoliul cind detin din prima ceva hot. In medie, la o excursie de shopping se cheltuiesc cam intre o mie si 10.000 de euro“. Cind organizeaza o excursie de shopping, agentia Marshal combina pretul cel mai mic al biletelor de avion cu programul magazinelor: „Noi nu avem excursii de shopping de grup, ci individuale. Cel mai avantajos e sa prinzi weekendul, cind biletele de avion sint mai ieftine. Insa in weekend multe magazine sint inchise, asa ca trebuie sa adaugi si o zi de vineri. In functie de cite stele are hotelul in care vrea sa stea fiecare si multe altele, pretul unei excursii variaza“, se fereste sa aprecieze directorul de marketing Ana Maria Moanta.

In topul celor mai „shoppate“ orase vestice de catre romani stau Paris, Londra si Milano, numeste trioul de aur Ciprian Sipos. „La Milano te duci la tinta, sa cumperi branduri. Dar la Londra le faci pe toate, tocmai de aceea este 'the London spirit>>. La englezi cauti culoare, nebunie, cauti tot. Bati la pas orice loc, fie el si ferit, te duci la tot si peste tot. Londra are multe de spus, de la arhitectura, arta, pina la distractie. Si talciocurile din Londra sint o placere. Londra este mai scumpa decit Parisul sau Milano.“ Unul dintre orasele lui preferate in materie de cumparaturi e Moscova, toti marii designeri avind colectii special facute pentru piata ruseasca a caror prima caracteristica e luxul. „Au toate brandurile posibile si imposibile. Rusii au foarte multi bani, in Moscova sint cei mai multi miliardari, dar si multa saracie. De aceea colectiile pentru piata ruseasca pun accent pe lux, pe opulenta usor necontrolata. Pietrele scumpe si metalele pretioase sint un 'must>>. Si preturile sint ceva mai mari, cam ca la Londra. Rusii se comporta insa mai prost decit noi, pentru ca se pozitioneaza mult mai sus, tocmai de aceea nici nu prea stiu engleza. Au crezut ca vor cuceri lumea si ca toti vom vorbi numai rusa.“

Biletul de intrare la spectacolul luxului la pret redus din Dubai nu e ieftin. Chiar daca iti trebuie trei mii de euro pentru un sejur de shopping de subzistenta, foarte multi romani zboara in ianuarie si februarie in desert ca sa nu rateze festivalul de shopping. „Reducerile sint un eveniment in sine, ai niste mall-uri uriase, cu sute de magazine de orice fel. In aceasta perioada sint reduceri foarte mari la brandurile de lux, bijuterii, electronice, dar, fiindca cererea e mare, cazarea si avionul costa scump, iar acolo ca sa ai conditii bune trebuie sa stai la minimum 4 stele. O pereche trebuie sa aiba minimum trei mii de euro“, da cifra de pornire Ana Maria Moanta de la Marshal Turism.

Tatiana Bulubica, coordonator de relatii publice la Perfect Tour, care organizeaza excursii de shopping in grup, spune ca agentia si-a umplut avioanele spre Dubai pe luna februarie. Agentia ofera shopping si in Panama, Hong Kong si New York. „In ianuarie-februarie, in Panama, preturile de cazare incep de la 22 de euro pe noapte si poti sa-ti cumperi imbracamine si obiecte de valoare pentru casa la preturi mult mai mici. In Hong Kong, multi se duc si pentru preturile la haine, dar in mod special pentru electronice, la care sint discounturi de pina la 90%.“

In New Yorkul indepartat ajung tot cei cu multi bani, care sint obisnuiti sa iasa din tara de citeva ori pe an, continua Tatiana Bulubica: „Aici e o combinatie de vizita si shopping, pentru ca, daca tot dau bani multi pe biletul de avion, vor sa ajunga sa faca cit mai multe. Toti vor sa viziteze Manhattanul cu celebrul Manhattan Mall. Imi amintesc de un sejur in Florida cu o escala de citeva zile la New York in care turistii din grup au facut cumparaturi de 10-15.000 de dolari pe zi. Probabil ca or fi depasit limita de bagaj, dar, cind dai 15.000 de dolari pe cumparaturi, iti permiti sa rezolvi si problema bagajelor“.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.