Muzeul de Antropologie Urbana va functiona sub tutela Institutului de Medicina Legala
Cercetatorul Ioan Oprescu va incerca sa determine influenta urbanului asupra evolutiei speciei umane.

La 115 ani de la infiintarea IML, printre cei peste 100 de invitati, s-a numarat si nepotul lui stefan Minovici, pionier al medicinii legale.

Institutul national de medicina Legala "Dr. Mina Minovici" (IML) a implinit ieri 115 ani. Cu aceasta ocazie, cercetatorul Ioan Oprescu a explicat ca in cadrul acestui proiect incerca sa determine influenta urbanului asupra evolutiei speciei umane. Va fi cercetat un concept aparte, placerea de a trai, care se pare ca a disparut, si a ramas doar necesitatea de a trai. In acelasi timp, cei aproximativ o suta de medici legisti din toata tara care au participat la eveniment au fost de acord cu afirmatia directorului general, profesorul Dan Dermegiu, conform careia asista la o comemorare. "Comemorarea nu este pentru morti, sa-i pomenim si sa ne aducem aminte de ei, ci pentru noi, cei de astazi. Pentru ca munca si eforturile antemergatorilor sa ne ofere noua un sens si o raspundere fata de trecut, precum si fata de cei care ne vor urma." Imbinand elemente din filosofie, psihologie si medicina, directorul IML a explicat pe scurt tainele meseriei de medic legist. "Un raufacator este oare constient de raul pe care-l face ori este doar un bolnav psihic, o victima a propriei sale patologii? Raspunsul nu poate fi dat decat in urma unei munci de ore in sir, o munca extrem de dificila in plan emotional, intelectual si totodata de foarte mare raspundere."

"IML vorbeste in numele celor care nu pot sa o faca"

La ceremonie a participat si stefan Minovici, descendent al celebrei familii de medici, aflat in Statele Unite de 30 de ani. "In locul unde traiesc, doua lucruri sunt certe: moartea si taxele. Cert ar mai fi ca IML nu trateaza cu moartea in sine. Dar aceasta institutie vorbeste in numele celor care nu pot sa o mai faca... Din nefericire, in Romania de astazi s-au pierdut valorile si puritatea spiritului romanesc. Dupa atatia ani, obsesia multor romani raman supravietuirea si grija zilei de maine... Va asigur de un lucru, si anume ca numele de Minovici va continua. Ceea ce stramosii mei au inceput voi continua", a promis stefan Minovici.

Demolarea unei cladiri de patrimoniu

La cuvant a urmat profesorul Vladimir Belis, presedintele Societatii de Medicina Legala. Decanul de varsta al legistilor a depanat amintiri din cei 50 de ani de cand practica medicina legala. "Aproape 27 de ani am lucrat la institutul creat de Mina Minovici. In 1924 era al doilea institut ca marime din Europa, dupa cel din Roma. Cuprindea o sala de autopsie cu patru mese rotative, laboratoare foto si de microscopie, instalatie frigorifica, o sala de muzeu si un amfiteatru. Tot acolo era si locuinta personala a doctorului Minovici. Am asistat si la demolarea institutului, in 1986. Intai coloanele din fata, apoi aripa nou-construita au fost daramate. Atunci s-a pierdut, ca sa nu spun altfel, o mare parte din patrimoniul institutiei. Am recuperat personal statuia care se afla in acest moment la intrarea noului institut", a povestit profesorul Belis.

Decretul cu articol unic

Directorul de la IML Iasi, Vasile Astarastoae, a facut un apel la bun-simt, facand trimitere la generozitatea familiei Minovici, care "ne-a invatat sa fim oameni, sa fim buni cu cei nevoiasi, dar sa ramanem si demni. In 1925, a fost singura data cand a fost emis un decret cu articol unic: se statueaza denumirea de Institutul de Medicina Legala Prof. Mina Minovici si i se abroga dreptul de pensie acestuia". El a mai aratat ca vechea cladire a institutului a fost demolata la ordinul direct al lui Ceausescu. "Cladirea istorica de pe strada Cauzasi a fost demolata, dupa eforturi zadarnice de salvare a imobilului."

"Salvari" trase de cai

Directorul Spitalului Floreasca, prof. dr. Claudiu Turculet, a prezentat indeosebi activitatea lui Nicolae Minovici (fratele mai mic al lui Mina) din prisma contributiei acestuia la infiintarea primului spital de urgenta din tara si a primului serviciu de ambulanta din zona Balcanilor. "Acesti doi frati au avut niste visuri, dar au avut si forta necesara de a le pune in practica." Primul serviciu de ambulanta se numea "Salvarea" si era compus din trasuri special dotate. Echipajul era format din gardieni publici, alesi chiar de Nicolae Minovici dintre cei care stiau carte. Pentru a trece mai usor pe strazi, sunau din goarna pentru a se feri trecatorii. Turculet a mai aratat ca fratele intemeietorului primului institut de medicina legala mergea din casa in casa, pe la boierii bogati, si obtinea sponsorizari. "Daca era nemultumit de suma obtinuta de la un boier, il lua deoparte si ii spunea ca alt bogatas a dat mai mult pentru aceasta cauza.
Astfel il convingea sa scoata mai multi bani din punga. La un moment dat, familia Minovici si-a ipotecat vila pentru sustinerea proiectelor. Costurile totale pentru infiintarea institutului s-au ridicat la suma de 130.000 lei aur."


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.