La Bucuresti, miscarea Slow Food a devenit o organizatie nonprofit cu drepturi depline, care poate sa organizeze evenimente sub semnul Melcului

Slow Food este miscarea internationala ce militeaza pentru satisfacerea placerii alimentare, dar apara biodiversitatea, raspandeste educatia gustului, pune in legatura producatorii "verzi" cu consumatorii si considera ca gastronomia se intersecteaza cu politica, agricultura si ecologia.

Slow Food este o organizatie ecogastronomica nonprofit care a fost fondata ca o replica la fast-fooduri, la viata contemporana consumata in viteza, la disparitia traditiilor gastronomice locale si a scaderii interesului oamenilor pentru mancare. Povestea Slow Food a inceput in 1986 in oraselul italian Bra, locul de bastina al fondatorului miscarii, jurnalistul Carlo Petrini.

Primul protest al Slow Food a fost cel organizat in Capitala Italiei, cand, mai multi cetateni au inceput sa manance paste preparate in casa in fata unui fast-food McDonald's. In 1989 a devenit organizatie internationala, iar la ora actuala, reteaua cuprinde 80.000 de membri din lumea intreaga.

Viata rapida strica digestia

Secolul nostru, care a debutat si s-a dezvoltat sub semnul civilizatiei industriale, ne-a transformat in sclavii vitezei. Cu totii am fost "infestati" cu acelasi virus: "viata rapida" care perturba obisnuintele, ne invadeaza intimitatea si ne forteaza sa mancam "fast food".
Luptand impotriva omogenizarii gustului, puterii nelimitate a societatilor multinationale, agriculturii industriale si nebuniei unei vieti in viteza, Slow Food reda hranei demnitatea ei culturala, iar mesei, linistea si convivialitatea. Slow Food pledeaza in favoarea principiilor agriculturii bio si se opune utilizarii organismelor modificate genetic in alimentatia omului.

De asemenea, miscarea militeaza pentru etichetarea corespunzatoare a tuturor produselor care au in componenta ingrediente rezultate din manipularea genetica, astfel incat consumatorii sa stie ce cumpara si ce mananca. Slow Food inseamna - pe scurt - o "mancare buna, curata si cinstita". Drept simbol al miscarii, a fost ales "melcul" pentru ca acesta mananca foarte lent toata viata lui.

Festinul este un mod de manifestare

"Convivium" este un cuvant latin care semnifica "festin, receptie, banchet". Slow Food a imprumutat acest termen pentru a desemna asociatiile sale locale. Conviviumurile sunt expresia locala a filozofiei Slow Food si care constituie cheia de bolta a miscarii.

Aceste asociatii stabilesc relatii cu producatorii, realizeaza campanii pentru a proteja produsele alimentare traditionale, organizeaza degustari si ateliere, incita bucatarii sa utilizeze produsele locale, selectioneaza producarii care sa participe la evenimente internationale, lupta pentru educarea gustului in scoli.

Exista mai bine de 850 de Conviviumuri Slow Food pe tot cuprinsul globului, care difuzeaza filozofia si transforma idealurile Slow Food in realitati concrete.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.