Ca si preturile, chiriile la apartamentele vechi urmeaza acelasi trend ascendent, vizibil cu ochiul liber in fiecare an, cu o precizie de ceasornic. Pentru studentii care adopta aceasta varianta locativa, a devenit deja o obisnuinta sa astepte, resemnati sau nu, "scumpirile de toamna" (si asta in cazul fericit in care proprietarul nu se "trezeste" sa mareasca chiria si in timpul anului).
Georgiana Sandu, Director de Vanzari in cadrul Departamentului Rezidential al companiei imobiliare Neocasa, ne-a explicat: "In fiecare an, piata se confrunta cu un varf de crestere a chiriilor, din cauza locurilor limitate din caminele studentesti". Aceasta ne-a explicat ca, in mod constant, cererea pentru inchirierea de locuinte depaseste oferta disponibila pe piata. "In celelalte centre universitare ale tarii are loc acelasi fenomen, dar la scara mai mica", a precizat Sandu. Scumpirile generate de cererea in continua crestere pot fi mai mult sau mai putin rezonabile, in functie de buzunarul chiriasului si pretentiile proprietarului; in general, minimul de la care se porneste este de 50 de euro, dar se poate ajunge cu usurinta la 100 de euro sau chiar mai mult.
7-15%: "scumpirile de toamna", pana acum
Cat au crescut, in acest context, chiriile in aceasta toamna? Georgiana Sandu precizeaza ca, in Capitala, incepand cu jumatatea lunii septembrie, "am asistat la o noua majorare a chiriilor, cuprinsa intre 7 si 15%". "Acelasi fenomen a avut loc si in celelalte orase universitare ale tarii", a adaugat aceasta. La randul sau, Oana Taraze, CEO Eurohouse, este de parere ca "Principalul factor care a condus la o crestere atat de semnificativa este lipsa stocului de locuinte scoase la inchiriere, in contextul in care cererea anuala a crescut cu 25%-30%". In aceste conditii, estimeaza aceasta, pana la sfarsitul anului in curs, chiriile in Bucuresti vor cunoaste o majorare de circa 25%-30%.
250-350 euro: chiria medie pentru un apartament de 2 camere in Bucuresti
Daca, in aceeasi perioada a anului trecut, a precizat Taraze, "o garsoniera se inchiria cu 150-200 de euro, acum valoarea a ajuns la 200-250 de euro, in timp ce, pentru apartamente de doua si trei camere, cresterea a fost de aproximativ 20%, de la 300-350 euro la 350-400 euro". Georgiana Sandu estimeaza ca, in prezent, chiriile in Capitala se situeaza undeva intre 250-350 de euro/luna pentru un apartament cu doua camere si intre 200-300 de euro pentru o garsoniera. "Persoanele care prefera sa inchirieze o locuinta intr-o zona centrala, vor plati cu aproximativ 100 de euro mai mult pe luna", a precizat reprezentanta Neocasa. Aceasta a adaugat ca, in general, "nu se poate da un pret standard pentru inchiriere, deoarece acesta este diferentiat in functie de aranjarea locuintei, amplasarea, anul imobilului etc".
In Praga, un apartament de 2 camere situat central poate ajunge la 1.500 de euro
Desi piperate pentru buzunarul romanului de rand, aceste chirii nu sunt insa mai mari decat cele din alte capitale europene. Chiar dimpotriva, am putea spune. Astfel, conform reprezentantei Eurohouse, in centrul Pragai, o garsoniera de 50 mp se inchiriaza cu aproximativ 450 euro/luna, un apartament cu doua camere cu 750 euro/luna, putand insa ajunge si la 1.500 euro. Toate acestea in timp ce un apartament cu 3 camere situat in centrul istoric, mobilat si cu parcare, variaza intre 500-840 euro/luna. In Budapesta, un apartament cu 2 camere, de 50 mp, mobilat modern si cu gradina proprie se inchiriaza cu 250-300 euro/luna. "Acelasi apartament, dar situat in centrul Budapestei, cu finisaje moderne si centrala proprie, se inchiriaza cu 350-400 euro/luna", a precizat Taraze. In Sofia, o garsoniera de 38 mp, intr-o zona semicentrala, ajunge la 150-200 de euro, in timp ce intr-o zona centrala, aceasta se inchiriaza cu 250-300 de euro. Pe de alta parte, un apartament cu doua camere intr-un bloc de cartier se poate inchiria pentru 250-350 de euro, in vreme ce, in zona centrala, pretul poate sa urce pana la 400 de euro. Diferentele sunt inca si mai mari daca luam in considerare Berlinul. Aici, o garsoniera de 28 mp se inchiriaza cu 200 de euro la periferie, iar, intr-o zona centrala, cu 500 de euro. "Pentru un apartament de 2 camere, cu suprafata de 50 mp, se va plati o chirie de 300 euro la periferie, 850 euro intr-o locatie semicentrala si 1000 de euro in centru (la 90 mp)", a adaugat Taraze.
Trendul ascendent se va mentine inca cel putin 10 ani
In acest context, s-ar parea ca traiectoria ascendenta a chiriilor este singura varianta spre care indica busolele analistilor. Oana Taraze a subliniat: "Exista premise care ne fac sa credem ca acest trend se va mai mentine cel putin 10 ani, atat datorita faptului ca, la ora actuala, Bucurestiul are nevoie de aproximativ 30.000 de locuinte construite anual, cat si in conditiile in care, prin proiectele anuntate, oferta pentru locuinte noi nu depaseste 7.000 de unitati livrate anual". Acest fapt, este de parere reprezentanta Eurohouse, va genera o presiune constanta pe piata inchirierii de locuinte vechi. De asemenea, Georgiana Sandu este de acord cu faptul ca chiriile vor inregistra cresteri in continuare, mai ales avand in vedere faptul ca si pretul locuintelor urmeaza acelasi trend, pe o piata inca instabila. Totusi, precizeaza reprezentanta Eurohouse, pe termen mediu chiriile se vor stabiliza, cu precizarea ca "o stabilizare a preturilor chiriilor reprezinta o crestere anuala constanta a preturilor de inchiriere cu 5-10%".
In 3 -4 ani, chiriile vor creste cu 80 -100%
"Chiar daca o mica parte a ansamblurilor rezidentiale vor fi livrate pe piata, cererea de inchiriere pentru locuintele vechi va ramane la fel, deoarece intotdeauna vor exista persoane cu un buget redus, care nu-si vor permite achizitionarea unei locuinte", a subliniat analista Neocasa. La randul sau, Taraze ne-a declarat: "Chiar si in conditiile suplimentarii ofertei de locuinte in urma finalizarii ansamblurilor rezidentiale anuntate la nivelul capitalei, cererea nu va putea fi acoperita, populatia Bucurestiului crescand anual cu 5-10%". Din acest punct de vedere, a precizat reprezentanta Eurohouse, in urmatorii 3-4 ani se va inregistra o scumpire a chiriilor apartamentelor vechi cu 80-100%, in conditiile in care cererea pe acest segment se va majora cu peste 40-45% in raport cu valorile actuale.
Piata inchirierilor va deveni mai segmentata si mai transparenta
In ceea ce priveste perspectivele de evolutie a acestui segment, Taraze a subliniat: "Piata inchirierilor va deveni din ce in ce mai segmentata, din perspectiva publicului tinta pe care il vizeaza, si mai transparenta sub aspect contractual". Pe de alta parte, Georgiana Sandu estimeaza ca, in termen de 5 ani, "stocul de locuinte destinate inchirierii se va diversifica, incluzand si apartamentele adresate segmentului mediu si mediu superior, care in momentul actual sunt in constructie sau doar in stadiu de proiect". Tranzactiile de inchiriere, atat ca valoare, cat si ca volum, se vor majora si ele, datorita cererii in continua crestere.
"Vor aparea ansambluri rezidentiale dedicate exclusiv inchirierii"
In acest context, opineaza reprezentanta Neocasa, oferta de apartamente de inchiriat va creste considerabil in urmatorii 2-3 ani, in principal datorita stocului de apartamente noi care vor fi livrate pe piata. Aceasta ne-a aratat ca finalizarea unor ansambluri rezidentiale de blocuri, de dimensiuni medii si mari, va aduce pe piata atat un numar semnificativ de apartamente noi - ce vor fi achizitionate fie in scopul inchirierii, fie spre uz propriu -, cat si o oferta de apartamente vechi, disponibile pentru inchiriere.
Sandu a subliniat chiar ca majorarea preturilor pe piata imobiliara va determina proprietarii de apartamente vechi care si-au achizitionat o a doua locuinta sa ia serios in considerare varianta inchirierii, in defavoarea vanzarii.
O alta tendinta consta in aparitia unor locuinte noi, special concepute pentru a putea fi inchiriate."Vor aparea ansambluri rezidentiale dedicate exclusiv inchirierii, care vor oferi servicii si facilitati atractive pentru potentialii clienti", a subliniat Georgiana Sandu.
Mai mult decat atat: in opinia acesteia, piata apartamentelor vechi va deveni una secundara, de nisa, "caracterizata prin aparitia unor 'investitori>> mici sau medii, autohtoni sau straini, care vor exploata un portofoliu".
Eurohouse: Nu e speculatie, ci o realitate bazata pe raportul cerere-oferta
In ceea ce priveste caracterul speculativ al cresterii constante a chiriilor, Oana Taraze este de parere ca "Nu putem vorbi de o piata speculativa cand ne referim la inchirierea apartamentelor vechi sau noi, ci de o realitate care are la baza raportul dintre cerere si oferta, pe suportul caruia este determinat si se formeaza pretul". Pe de alta parte, reprezentanta Neocasa se arata optimista cu privire la temperarea acestei caracteristici a sectorului. "Inchirierea unui apartament reprezinta o solutie temporara in viziunea romanilor, mentalitatea acestora fiind de proprietar", ne-a explicat aceasta. "Pe termen lung, schimbarea acestei mentalitati, dublata de o crestere a gradului de mobilitate interna si externa, motivata in principal de piata muncii, va fi un factor extrem de important in maturizarea acesteia si in eliminarea caracterului speculativ", a adaugat Sandu.
Criza americana nu se va reflecta asupra pietei inchirierilor
In ceea ce priveste efectele pe care le-ar putea avea criza imobiliara americana asupra evolutiei chiriilor la apartamentele romanesti, reprezentantele ambelor companii se arata reticente, pentru simplul fapt ca piata imobiliara autohtona este una in plina dezvoltare, unde cererea depaseste cu mult oferta. "Singura legatura dintre piata locativa americana si cea din Europa este doar bursa si schimbul valutar, elemente secundare, care nu au influenta majora in ceea ce priveste dezvoltarile imobiliare din Romania", considera Taraze. La randul sau, analista Neocasa este de parere ca "efectele crizei imobiliare din America nu se vor reflecta cu o intensitate suficient de mare pe piata din Romania, influentele acesteia asupra pretului de inchiriere, pe fondul raportului dintre cerere si oferta, fiind nesemnificativ". Georgiana Sandu a precizat, in acest context, ca apartamentele vechi vor ramane in continuare o optiune viabila, in special pentru studenti si tinerii atrasi de piata locurilor de munca din Bucuresti.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.