Un surplus de vitamine si implicarea in activitati fizice ne pot apara de starile de melancolie specifice perioadei reci
Depresiile sezoniere sunt afectiuni ce apar numai in timpul lunilor reci. Ele sunt cauzate in principal de existenta unor dezechilibre ale unor substante din organism, dar si de hormonii din creier, influentati de absenta soarelui. Printre simptome se numara starea de neliniste, pierderea energiei, precum si a capacitatii de concentrare.
Aceste dezechilibre ale organismului produc o gama larga de simptome, inclusiv dorinta de nestapanit de consumare a carbohidratilor, cresteri in greutate sau dimpotriva pierderea unui numar mare de kilograme. Alte simptome frecvent intalnite sunt: dorinta de a dormi mai mult decat este necesar, o stare de neliniste, pierderea energiei si a capacitatii de concentrare si prezenta constanta a unei stari depresive.
"Fiecare dintre noi este setat pe anumite modele invatate in timpul vietii, iar melancolia specifica sezonului rece corespunde tocmai unei astfel de setari a organismului. Starea de spirit este intotdeauna corelata cu situatia meteorologica, prezenta sau absenta luminii soarelui influentandu-ne intr-o mare masura", a explicat psihologul Andrei Chiriac.
Lipsa luminii soarelui, cauza melancoliei
Ceea ce deosebeste astenia de toamna de celelalte forme de depresie este faptul ca aceasta apare in lunile reci si este legata in mod direct de reducerea perioadei insorite si implicit a timpului petrecut sub razele soarelui. Specialistii considera ca afectiunea este cauzata in principal de lipsa unei substante din creier, serotonina, responsabila de reglarea apetitului si a somnului.
In schimb, oamenii afectati de schimbarea anotimpurilor prezinta o alta substanta in exces, melatonina, responsabila cu incetinirea ceasului biologic, afectand somnul si starea de spirit. Cresterea cantitatii de melatonina este o forma de raspuns a corpului in fata scaderii puterii razelor soarelui.
"Chiar s-au facut studii pentru a se demonstra felul in care lumina in general ne afecteaza starea de spirit. Astfel s-a monitorizat comportamentul unor persoane care au petrecut mai mult timp intr-un spatiu cu lumina puternica si s-a constatat ca acestia au o stare de spirit mult mai buna in comparatie cu cei care sunt privati de lumina soarelui", a continuat psihologul.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.