Violenta fizica este cea mai frecventa forma de abuz asupra femeii. De pe urma violentei domestice au de suferit mai ales femeile - fiice, nurori, surori, sotii sau foste sotii, concubine sau iubite. Faptasii sunt, cu cateva exceptii, barbati din familie. Aceasta forma de violenta indreptata asupra femeilor nu mai tine cont de nici o granita – nici de cea culturala, nici de cea religioasa si nici de cea regionala.

In urma violentei casnice au mai mult de suferit femeile, iar in Romania violenta in familie a devenit o problema grava. Astfel, peste 2300 de femei au cazut victime ale violentei domestice doar in primele luni ale acestui an in tara noastra. Dintre acestea, 34 au murit. Si asta nu este tot. Daca ne raportam la ultimii doi ani, vedem ca situatia este mult mai grava daca privim in urma. In ultimii doi ani, s-au inregistrat peste 27 de mii de victime si peste 400 de decese. Studiile arata ca in Romania 45% dintre femei au fost agresate verbal, 30% au fost abuzate fizic, iar 7% au fost abuzate sexual pe durata vietii. Aproape doua treimi dintre femei au fost supuse cu forta la relatii sexuale de parteneri, 15% au fost violate de un prieten sau fost prieten, iar 12% de o cunostinta sau de o persoana cu care se intalneau. Femeile romance au inca retineri in a se adresa autoritatilor chiar daca uneori actele de violenta depasesc orice limita a bunului simt.
Desi intre doua treimi si o jumatate dintre femeile abuzate in ultimul an au discutat despre acest lucru cu o ruda sau cu un prieten, doar 16% au mers la politie pentru a face o reclamatie si 15% au discutat cu un medic. Numai 9% dintre femei au solicitat consultanta juridica. Cele mai multe dintre victimele violentei domestice, dar si martorii abuzurilor, nu stiu cum sa procedeze in caz de agresiune. De obicei, victimele raman in incinta locuintei familiei, pastrand tacerea sau cautand compasiunea prietenelor si rudelor. Iar acest lucru nu reprezinta o solutie pentru ca exista dispozitii legale care sa protejeze si sa puna victima la adapost de agresor, pentru a impiedica reptarea violentelor. Daca pana la sfarsitul anului 2000 nu a existat in cadrul legislativ nicio referire la violenta domestica, desi in Romania, numarul de femei agresate a crescut de 5 ori in perioada 1996 - 1998, in prezent, pentru actele de violenta in familie pedepsele sunt intre 6 luni si un an, maximum 2 ani, daca aceasta nu se soldeaza cu moartea victimei. Femeile agresate gandesc de multe ori ca daca merg la politie, isi vor distruge familia. Pe langa frica, aceasta este, poate, cea mai intalnita grija a persoanelor care sunt abuzate. Multe femei au fost invatata sa pastreze secretul in casa chiar daca situatia familiala le afecteaza in mare masura si copii. Cu toate astea mii de femei renunta la plangerile penale de frica, insa legea permite acum ca anchetele penale sa curga si fara acordul victimelor. De asemenea, persoanele abuzate trebuie sa tina seama si de cei din jurul lor care nu ii privesc bine si intr-o oarecare masura ii izoleaza social pentru ca cei care nu sunt de acord cu violenta domestica se intreaba de multe ori de ce persoana agresata nu pleaca sau nu cere ajutor autoritatilor. Intr-o oarecare masura si femeile abuzate sunt de vina pentru situatia in care se afla pentru ca nu cer ajutor, dar cu toate astea nimeni nu merita sa fie asuprit si supus abuzului. Toti meritam o viata libera, lipsita de frica, abuz si violenta. Acestea lucruri sunt adevaruri universale, indiferent de situatia in care se afla un om.
Fiecare femeie abuzata se poate ajuta numai singura si numai ea isi poate ajuta copiii, care din pacate de cele mai multe ori sunt martorii acestor agresiuni. Pentru reducerea numarul persoanelor agresate au fost infiintate 36 de adaposturi pentru victimele violentei, la acestea se adauga alte 54 de centre de consiliere.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.