Social 30 Iulie 2007 23:59
Aproape complet neglijat de producatorii autohtoni, turismul vinicol este foarte cautat in Occident. Sumele colectate "afara" sunt pe masura interesului turistilor, adica foarte mari.

Spatiile destinate degustarii in podgoriile romanesti sunt putine, locurile de cazare - ca si inexistente, iar promovarea abia daca isi gaseste loc pe site-urile de prezentare ale producatorilor autohtoni.
Un pachet care cuprinde degustarea unor sortimente de vin, un tur al cramei si o cina costa, la Murfatlar, sub un milion. Faraposibilitati de cazare.

"Am investit doar in tehnologie, in vita-de-vie, pentru ca turistul sa poata degusta un vin bun. De la anul, vom investi si in turismul vinicol", este filosofia la Recas.

"va invitam sa vizitati noua camera dedicata degustarilor de vin, un loc de unde puteti admira o superba priveliste"; "Daca sunteti interesati sa degustati vinurile noastre, sunati-o pe Mary"; "Anul acesta, va oferim ca destinatii de vacanta Turul vinului in state precum Chile, Australia, Africa de Sud si Noua Zeelanda, dar si o croaziera de lux dedicata degustarii vinului" - sunt doar trei exemple de promovare a acestui tip de turism, luate, la intamplare, din Michigan, Praga si Londra. La noi lucurile stau putin invers.

10 euro, sapte sortimente de vin

Cramele Recas se afla situate la 17 kilometri de Timisoara. "Pana acum, ne-am concentrat mai mult pe promovarea consumului de vin decat pe cea a turismului. La anul, intentionam ca in apropierea cramei sa amenajam un spatiu de cazare, care ne lipseste azi. Noi suntem intr-o zona de tranzit si ne viziteaza in special turisti in drum catre alte destinatii din tara. La inceput, 80% din vizitatori erau straini, acum proportia s-a mai echilibrat", ne-a declarat seful sectorului turism, Marius Pasca.

In urma cu patru ani, au existat incercari timide de promovare prin distribuirea unor brosuri si mape catre firme si companii. Degustari se pot face in tot timpul anului in crama veche - aflata la 9 metri in pamant -, dotata cu doua sali: una de 100, alta de 50 de mese. O degustare simpla din sapte sortimente de vin, care include si o vizita a cramei, costa 35 de lei. "Se pot organiza si mese, gratare, picnicuri pe terasa, iar pretul este in functie de meniu. Toamna, cand se coc strugurii, turistii pot vedea tinere cu picioarele goale care stropsesc boabele de vin pentru a obtine must", ne-a precizat reprezentantul Recas.

Toate drumurile duc la Halewood

Cramele Halewood au doua locatii introduse in circuitul turistic. Una dintre ele, Rhein-Azuga, beneficiaza de o facilitate extrem de rara printre producatorii de vinuri: posibilitatea turistilor de a ramane peste noapte in apropierea cramei.

Pivnitele Rhein-Azuga au fost ridicate la 1892, fiind furnizoarele Curtii Regale a Romaniei, statut redobandit anul acesta. In pivnitele construite la suprafata, cu pereti dubli si ventilatie naturala, cu mucegai negru, turistul are posibilitatea de a vedea modul in care se produce licoarea.

Vizita mai cuprinde o degustare de vin spumant si, la solicitarea turistilor, un dejun sau o cina. Punctul de rezistenta il reprezinta insa pensiunea Rhein. Data in folosinta in urma cu numai cateva luni, cladirea are doua saloane unde 90 de persoane pot servi masa. Fiecare camera dubla din cele 15 are baie proprie si cazarea costa 1.200.000 de lei pe noapte.

La crama Urlateanu, situata in Urlati, la distanta de o jumatate de ora de mers cu masina de Ploiesti, preturile sunt accesibile. Crama este un vechi conac boieresc construit in al treilea deceniu al secolului trecut, restaurat de curand.

Pretul unei vizite, insotita de o degustare, costa 15 lei de persoana, iar o masa, intre 25 si 50 de lei. Magda Constantinescu, marketing project manager la cramele Halewood, ne-a declarat ca cele doua locatii au atras anul trecut 11.300 de vizitatori - individuali, companii, grupuri venite prin agentii de turism.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.