Aproximativ 84% din copii declara ca au fost cel putin o data agresati fizic de parintii lor, iar peste 47% din parinti au recunoscut ca si-au batut copilul, conform datelor prezentate in cadrul unor discutii guvern - ONG-uri privind problema protectiei copilului in Romania

La seminarul "Protectia copilului - de la strategie la imagine" au participat atat reprezentanti ai organizatiilor nonguvernamentale, ai Autoritatii Nationale pentru Protectia Copilului si Adoptie, cat si din partea Ministerului Muncii, Solidaritatii Sociale si Familiei si ai Unicef Romania, seminar organizat de Fundatia pentru Dezvoltarea Societatii Civile.

In cadrul seminarului au fost prezentate doua rapoarte privind atat evolutia legislatiei in domeniul protectiei copilului, cat si imaginea copilului in mass-media.

Doina Crangasu, director executiv al Fundatiei "Principesa Margareta in Romnia", fundatie care a sustinut financiar proiectul FDSC-ului, a declarat ca "... seminarul de astazi reprezinta un bilant al programului "Un copil - O familie ", care se deruleaza in Romania de acum trei ani, urmand ca in luna decembrie a acestui an sa se finalizeze".

In privinta protectiei copilului, numai anul acesta s-au abrogat peste 140 de acte normative, cu mult fata de anii precedenti, cand se abrogau pe an, spre exemplu perioada 1990-2000, cel mult cinci acte normative privind protectia copilului si adoptia acestuia.

Gabriela Coman, secretar de stat in cadrul Autoritatii Nationale pentru Protectia Copilului, a afirmat ca "... nu a fost vorba de o urgenta privind abrogarea unei legislatii pentru protectia copilului cu aplicabilitate mare in teren, si in nici un caz nu s-a abrogat sub presiunea apropiatei integrari in Uniunea Europeana".

Parintii trebuie reeducati

In vederea prevenirii si stoparii acestui fenomen, organizatiile nonguvernamentale au facut demersuri catre autoritatile statului, in special pentru educarea parintilor, dar si de informare a copiilor cu privire la drepturile pe care le au.

Directorul de programe al organizatiei "Salvati Copiii", George Roman, a tinut sa atraga atentia asupra agresarii fizice a copiilor, cat si a abandonului scolar, afirmand ca "...pana acum nu a existat o legislatie care sa vizeze protectia copilului in cadrul familiei sau al institutiilor specializate".

De asemenea, si Catalin Luca, reprezentantul "Team Europe" din Romania, a afirmat ca educatia privind drepturile si protectia copilului trebuie sa fie pusa sub semnul intrebarii daca inca se mai vorbeste despre agresiuni ale propriilor copii din partea parintilor sau mai grav despre abandonul scolar, cum se intampla in multe din localitatiile din Moldova".

Contradictii intre ONG-uri si autoritatile guvernamentale

Reprezentata Ministerului Muncii, Solidaritatii Sociale si Familiei, Alina Marinoiu, sustine ca "... pachetul legislativ abrogat se bazeaza pe aplicabilitatea actelor normative abrogate, adica de realizarea unei mai bune protectii a copilului".

De asemenea, s-a urmarit si implementarea unei acreditari pe care MMSSF o va acorda ONG-urilor care se ocupa cu protectia copilului. Aceasta licenta a starnit insa neliniste in randul organizatiilor nonguvernamentale care se afla la inceput sau care dispun de fonduri limitate ce nu le vor permite obtinerea unei astfel de acreditari.

Alina Marinoiu a declarat ca "... in astfel de situatii, MMSSF va acorda licenta, dar alaturi de un program pe care respectivul ONG trebuie sa-l respecte. In privinta fondurilor, care au fost o problema chiar si pentru minister, vor fi alocate atat de la stat, cat si prin programul Phare".

ONG-urile au mai adus in discutie si lipsa unui avocat al copilului, invocand ca nu exista un departament care sa se ocupe in mod expres de protectia si drepturile copiilor din Romania.

Copilul... in conflict cu legea

De asemenea, reprezentantul "Team Europe" din Romania, Catalin Luca, a ridicat problema copiilor care se afla in conflict cu legea, respectiv daca acestia raspund sau nu penal.

Luca a precizat ca "... in acest sens nu exista in momentul de fata o legislatie si un program social. Nu este uman ca un copil sa fie intemnitat, sa execute o pedeapsa asemenea unui adult. Cred ca o metoda conexa de executare a pedepsei se poate gasi, poate munca in folosul comunitatii. Cred ca o revizuire a legislatiei in vigoare in acest sens ar fi un pas pozitiv pentru protectia copilului."

Gabriela Coman, reprezentanta Autoritatii Nationale pentru Protectia Copilului si Adoptie, a sustinut initiativa, atragand atentia si asupra acestui aspect din cadrul protectiei copilului reprezentantei Ministerului Muncii, Solidaritatii Socilale si Familiei, Alina Marinoiu.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.