Cu secole in urma, in medieval, cum spun istoricii, titlul de Domn era purtat de suveranii Tarilor Romane, care in virtutea dreptului de "dominium emines", isi exercitau atributiile administrative, judecatoresti, militare, diplomatice, economice si de alta natura in intreg spatiul aflat sub autoritatea lor.
Dupa modul de intelegere a responsabilitatilor rezultate dintr-o astfel de investitura si mai ales dupa modul de exprimare prin fapte a nazuintelor asteptate de traitorii acelor vremuri, numele multora dintre ei au fost asociate cu superlative de genul "cel mare", "cel bun", "viteaz", "frumos", "sfant", "cumplit" etc., exprimari care le-au definit personalitatea. Din categoria acestor supervizati au facut parte si Stefan (fiul lui Bogdan al II-lea), Domn al Tarii Moldovei in perioada 1457-1504, caruia, deloc intamplator, i-au fost atribuite doua din cele mai bogate si semnificative insusiri ce pot caracteriza un om, acel de "mare" si "sfant". Stefan cel Mare si Sfant a facut si face parte din arborele genealogic al neamului romanesc si care, timp de 47 de ani, a adaugat noi dimensiuni identitatii noastre istorice. In zbuciumata sa istorie pentru apararea gliei strabune (stramosesti), merita sa ne amintim eroicele lupte purtate impotriva necredinciosilor otomani si fata de alti navalitori de la Lipnic, Baia Vaslui, Valea Alba, Dumbrava Rosie etc. Pentru apararea neamului romanesc si a Sfintei Cruci, Papa Sixt al IV-lea scria pe un papirus adresat lui Stefan cel Mare si Sfant urmatoarele... "Fapta ta la Vaslui savarsite de tine, cu atata intelepciune si vitejie impotriva necredinciosilor turci, a adus glorie neamului tau, toti vorbesc de tine si te lauda."

Pentru a marca acest eveniment istoric din tara noastra, 550 de ani de la urcarea pe tron a lui Stefan cel Mare si Sfant pe tronul Moldovei, la initiativa directorului Arhivelor Nationale din Bacau, prof. Vilica Munteanu, s-a emis o medalie.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.