Casa Nationala de Pensii si-a anuntat intentia de a controla mult mai atent iesirile la pensie anticipate si cele cauzate de invaliditate, prin modificarea Legii 19. Motivul il reprezinta cresterea constanta a numarului de pensionari inainte de implinirea varstei standard.

Modificarea Legii 19 privind sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale nu se va face pe sistemul clasic, prin articole supuse dezbaterii in Parlament, ci prin analizarea propunerilor venite din partea societatii civile si a parlamentarilor din domeniul protectiei sociale, a anuntat presedintele CNPAS, Mihai Seitan. Acesta a mai explicat ca cele mai importante prevederi ce trebuie schimbate sunt cele referitoare la iesirea la pensie, prea putin controlata acum, inainte de implinirea varstei standard de pensionare. "Lansam la sfarsitul lunii martie o Carta Verde. O sa invit pensionari, parlamentari, societate civila sa o dezbatem. Cartea Verde o sa prevada ce dorim sa modificam in Legea 19.O sa fie prinse niste conditii sporite de protectie impotriva iesirii la pensie nejustificate", a spus presedintele CNPAS. "Ma refer la pensiile de invaliditate, unde este nevoie de o atentie sporita si amenzi la medicii care dau prea usor aceste adeverinte. Sa descurajam putin iesirile anticipate la pensie, care se practica din ce in ce mai mult in Romania si care ii dezavantajeaza pe cei care muncesc pana in ultima zi", a mai adaugat Mihai Seitan. El a spus ca, la ora actuala, in Romania sunt 900.000 de pensionari cu invaliditate de gradele I, II sau III, iar statisticile intocmite de Casa Nationala arata ca, din 3.000 de dosare de pensie in plata, 20% constituie pensii de invaliditate.

In ceea ce priveste pensionarile anticipate, numarul acestora creste anual. Avand in vedere aceste cifre, presedintele CNPAS apreciaza ca s-ar inregistra o economie importanta la bugetul asigurarilor sociale daca numarul iesirilor la pensie inainte de termen ar fi mai mic.
El a precizat ca, o data cu iesirile din activitate asteptate in acest an, Romania va numara 6.422.000 de pensionari.

1.600.000 de pensionari vor avea pensii mai mari

Pe de alta parte,intalnirea de la Galati, dintre pensionari si conducerea Casei Nationale de Pensii a fost tensionata. Peste 200 de oameni s-au revoltat deoarece guvernantii nu le maresc pensiile. Pensionarii s-au plans ca nu mai fac fata scumpirilor repetate. Presedintele Casei de Pensii a promis ca o parte din revendicari ar putea fi solutionate chiar din toamna acestui an. O alta problema ridicata de pensionari a fost eliminarea diferentelor dintre pensionarii din sistemul public si cei din armata, justitie si politie. Presedintele Casei Nationale de Asigurari, Mihai Seitan, a anuntat ca pana in iulie se va schimba modalitatea de calcul pentru persoanele care au lucrat inainte de 1963. In cazul lor, nu se va mai lua in calcul salariul minim al perioadei, ci venitul mediu, astfel 1.600.000 de pensionari vor avea astfel pensii mai mari, cu diferite procente.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.