O sectie din Spitalul TBC sta inchisa din cauza ca ploua in saloane, iar in salile de operatii cade tencuiala. Directorul Paul Stoicescu a decis decopertarea acoperisului in plina iarna, ca sa construiasca deasupra cabinete pentru medicii incomozi.

"CInd a fost lapovita aia mare, acum citeva saptamini, mutam bolnavii cu tot cu pat, de colo-colo, prin salonul 85, sa cautam un loc unde nu ploua pe ei. Bolnavii nu se puteau misca, abia fusesera operati, aveau drenuri legate de ei". Marturisirea apartine sefului sectiei de chirurgie toracica, medicul primar chirurg Boris Coman, care se straduieste, din luna ianuarie, intii sa inteleaga cum de s-a ajuns aici, apoi sa iasa din criza.

"S-a umplut becul cu apa si a cazut"

Pe la mijlocul lunii ianuarie, pavilionul de chirurgie toracica din Institutul TBC "Marius Nasta" Bucuresti a intrat in reparatii. La o zi dupa ce toata tabla de pe acoperis a fost data jos, a nins din greu si, o data cu ninsoarea, a inceput cosmarul.

"Tavanul de la etajul doi s-a infiltrat imediat si apa a ajuns in saloane. Apoi, la etajul 1. A-nceput sa ploua pe bolnavi, in camera asistentelor, peste tot. Nu puteai circula decit incaltat cu cizme, infirmierele au scos sertarele de la dulapuri si le-au asezat pe jos peste tot, pe post de vase in care sa se adune apa", ne povesteste chirurgul Radu Posea. "Apa se strecura pe la instalatia electrica si ne era teama sa nu se faca vreun scurtcircuit. Intr-un salon, apa a picurat pe la firul electric direct in globul de sticla care adapostea becul pina ce acesta s-a umplut si a cazut. Am avut noroc ca n-a cazut pe un bolnav", ne-a relatat o asistenta care, de teama represaliilor, ne-a cerut sa-i pastram secret numele.

Pe acoperis a rasarit un "cotet"

Insa pericolul cel mai mare, spun chirurgii, n-a fost in saloane, ci in salile de operatii. Dr. Posea povesteste cum a fost nevoit sa intre in operatii trecind prin holul care avea pe jos folii de plastic pline cu var: "Trebuie sa respecti niste reguli, nu poti trece prin zone contaminate, inainte de sala de operatie. Intr-o zi operam si a cazut tencuiala dintr-un colt de tavan". Seful sectiei, dr. Coman, a informat conducerea spitalului ca ii ploua in saloane si ca ii cade tavanul in cap in salile de operatii si a cerut pedepsirea vinovatilor si masuri de remediere.

Directorul Paul Stoicescu a dat atunci ordin sa nu se mai opereze decit urgentele, sa nu se mai interneze bolnavi si sa fie trimisi in alte sectii. "E o masura de neinteles: sintem singura sectie din tara unde se opereaza bolnavii de tuberculoza si n-ai unde sa-i reorientezi, pentru ca e pericol de infectie sa-i operezi in alta parte", ne-a explicat dr. Coman. El a cerut si Ministerului Sanatatii sa vina sa vada cum arata sectia.

"Se puteau amina lucrarile pina la primavara. Insa ele au fost intirziate si din cauza ca pe acoperis a inceput constructia unui cotet, o cosmelie pentru care nu stim daca exista avize si unde directorul vrea sa ne mute de la parter pe noi, cei citiva medici care ii sintem incomozi. Ca sa ancoreze cotetul, constructorii au batut niste tarusi care au perforat acoperisul si care se vad in tavanul de la nivelul inferior", ne-a declarat dr. Radu Posea.

"Sint vreo doi care ma reclama peste tot"

De pe 1 februarie, sectia functioneaza doar cu 14 din cele 58 de paturi. Bolnavii sint internati fictiv in actele spitalului si trimisi acasa, cu tot cu tratament. O echipa de la DSP Bucuresti a venit la institut saptamina trecuta, a intrat intii in biroul directorului, apoi a vizitat sectia si a scris intr-un proces-verbal ca totul e in regula si ca "se respecta normele igienico-sanitare".

Directorul Stoicescu a negat toate acuzatiile aduse de medicii din sectia de chirurgie toracica, pe care ii considera de rea-credinta. El a calificat drept "exagerari" episoadele in care bolnavii au fost plouati, trimisi acasa ori tencuiala a cazut in timpul operatiilor.

"Intirzierea lucrarilor a fost cauzata de contestarea licitatiei pentru refacerea acoperisului. Abia in decembrie s-a adjudecat cistigatorul licitatiei, firma Nord Construct SA, care, de altfel, ne va plati despagubiri pentru cum arata saloanele. Nu aveam cum sa mai amin lucrarile, ma dadea firma in judecata. Intre timp, ei au reparat acoperisul. Da, acolo s-au ridicat niste spatii unde vreau sa fac cabinete pentru medici, toti sint de acord, mai putin citiva care ma reclama peste tot".

Seful institutului nu a putut preciza ce valoare au pagubele produse de constructor, pentru simplul motiv ca acestea n-au fost evaluate.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.